“Μπλάκ άουτ” σε έξοδο και ΔΕΗ βλέπει η ΝΔ
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στα περί τέταρτου άτυπου μνημονίου και αντιπαρατάσσει το δικό της αναπτυξιακό σοκ, ενώ προτείνει ιδιωτικές επενδύσεις στα δίκτυα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως η χθεσινή διακοπή ρεύματος στην Αττική
- 23 Αυγούστου 2018 07:10
Την πρίζα στην κυβερνητική ρητορική όσον αφορά στην έξοδο από τα μνημόνια θέλει να τραβήξει η Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση και με αφορμή τη χθεσινή διακοπή ρεύματος στην Αττική.
“Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί υπήρξε χθες για δεύτερη φορά σε 1,5 μήνα σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Διότι υπήρξε και ένα ακόμη μπλακ άουτ στον Άγιο Στέφανο. Πρέπει κάποιος να απαντήσει που οφείλονται οι διακοπές, γιατί δεν υπάρχει ευστάθεια στο δίκτυο γιατί δεν γίνεται σωστή συντήρηση στις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ και προφανώς της κυβέρνησης που έχει αφήσει στην τύχη τους τις υποδομές και στον τομέα της ενέργειας” έλεγαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, προκρίνοντας ταυτόχρονα ως απάντηση στο ζήτημα τις ιδιωτικοποιήσεις.
“Απέναντι στο μοντέλο που προέκρινε η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ η ΝΔ προτείνει ιδιωτικές επενδύσεις στα δίκτυα ώστε και να γίνεται η συντήρηση, αλλά και η επέκταση και εκσυγχρονισμός τους. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε όφελος και όχι σε βάρος του καταναλωτή” υποστηρίζαν από τη ΝΔ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο χθεσινό μπλακ άουτ και φυσικά θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.
Η ΝΔ θα συνεχίσει να επικρίνει σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για τα περί εξόδου από τα μνημόνια. Τα γαλάζια στελέχη σπεύδουν να τονίσουν σε κάθε ευκαιρία πως “ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε στις πλάτες των πολιτών τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του, των ανεύθυνων και δημαγωγικών επιλογών του, της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσής του και φυσικά του δημοψηφίσματος – κωλοτούμπα.”
Σύμφωνα με τη γαλάζια επιχειρηματολογία η χώρα έχασε 34 δισ ευρώ, που δεν μπήκαν στην ελληνική οικονομία γιατί δεν αναπτύχθηκε με βάση τις προβλέψεις στο τέλος του 2014, 40 δισ ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 14,5 δισ ευρώ, από νέα μέτρα λιτότητας, 7 δισ ευρώ, από την αποπληρωμή μια νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών και 4,5 δισ ευρώ από τα αναμενόμενα κέρδη των ομολόγων.
Ειδικότερα στη ΝΔ ανεβάζουν το λογαριασμό για κάθε νοικοκυριό την τελευταία τριετία στα 8.220 ευρώ και αυτό είναι ένα νούμερο που θα επαναλαμβάνουν και θα επικαλούνται συχνά μέχρι τη ΔΕΘ. Θα κάνουν επίσης λόγο για απώλεια 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, αύξηση του χρέους της χώρας κατά 17,65 δισ ευρώ, διπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που φτάνουν σήμερα τα 135 δισ ευρώ.
Η κύρια αιχμή όμως της ρητορικής της ΝΔ θα είναι η κατηγορία περί άτυπου τέταρτου μνημονίου, που κατά τους γαλάζιους περιλαμβάνει μέτρα 5,1 δις ευρώ, με νέες μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις φόρων και εισφορών, αλλά και με πολύ αυστηρή εποπτεία και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιπαραθέσει από βήματος ΔΕΘ το δικό του σχέδιο, με βασικούς άξονες χαμηλότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και έμφαση στην ασφάλεια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% σήμερα, μείωση του φόρου μερισμάτων για τους μικρομεσαίους στο 5% από 15%, 9% φορολογικό συντελεστή στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αντί του σημερινού 22%, επιστροφή του Φ.Π.Α. στη εστίαση στο 13% με στόχο να μειωθεί τελικά στο 11% σε όλο τον κλάδο του τουρισμού, σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση του ορίου υπαγωγής των μικρομεσαίων στον Φ.Π.Α. από 10.000 στις 25.000 ευρώ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες και πρόσβαση σε παιδικό σταθμό για κάθε παιδί.
Πως όμως θα τα κάνει όλα αυτά η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον όπως λέει η ΝΔ, η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ασφυκτικά τη χώρα; Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και τονίζουν (για να τα… ακούνε και οι εταίροι) πως είναι αδιαπραγμάτευτες. Ως προς το από που θα βρεθούν τα λεφτά, γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι θα προέλθουν από μειώσεις δημοσίων δαπανών και από ένα “αναπτυξιακό σοκ” στην οικονομία, χάρη σε ένα “ευρύ και τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων” που όπως εκτιμούν θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει παράλληλα και τα έσοδα του δημοσίου.