My Auto και ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου – Πώς θα λειτουργούν οι νέες υπηρεσίες
Ο Κ. Καραμανλής και ο Κυρ. Πιερρακάκης παρουσίασαν δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα γλυτώσουν τους οδηγούς και κατόχους ΙΧ από γραφειοκρατικη ταλαιπωρία.
- 15 Ιουλίου 2022 12:40
Το Μy Auto και την ψηφιακή μεταβίβαση ΙΧ, τα δύο νέα βήματα που κάνει πλέον ο Έλληνας οδηγός στον ψηφιακό κόσμο, παρουσίασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το My Auto αποτελεί μία νέα ψηφιακή υπηρεσία για τους πολίτες κατόχους πάσης φύσεως οχημάτων, στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή το gov.gr. Παρέχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στο σύνολο των πληροφοριών για το όχημα που είναι διαθέσιμες στο μητρώο φορέων της δημόσιας διοίκησης. Η εφαρμογή αποτελεί επί της ουσίας έναν ηλεκτρονικό φάκελο αυτοκινήτου, στον οποίο σταδιακά προστίθενται νέες πληροφορίες.
Με την εφαρμογή αυτή στην ουσία εκμηδενίζεται ο χρόνος, το κόστος και η προσπάθεια του ιδιοκτήτη για να αποκτήσει τη συνολική εικόνα των δεδομένων του οχήματος του.
Στην ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος πλέον δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ και βεβαιώσεις πληρωμής τελών κυκλοφορίας, διότι πλέον αυτές τις πληροφορίες θα μπορούμε να τις αντλεί αυτόματα η πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα στέλνει ειδοποίηση με sms ή e-mail στον αγοραστή και αφού αποδεχθεί τη συναλλαγή θα αποστέλλεται ειδική ειδοποίηση στον πωλητή, ενώ ο αγοραστής θα ειδοποιείται και αυτός με τη σειρά του για να παραλάβει τη νέα άδεια κυκλοφορίας.
Ο κ. Καραμανλής εξήρε τη συνεργασία με τον κ.Πιερρακάκη υπενθυμίζοντας ότι το Υποδομών και Μεταφορών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι τα δύο πρώτα υπουργεία που σύναψαν συνεργασία για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών.
“Μέσα σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να κάνουμε πραγματικότητα ένα σύνολο έργων που επιτρέπει την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υπηρεσιών, πάντα προς όφελος και διευκόλυνση του πολίτη. Μία σειρά από έργα που έχουν γίνει πραγματικότητα και έχουμε χρησιμοποιήσει έναν έξυπνο τίτλο, ψηφιακές υπηρεσίες για την οδήγηση και υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Να θυμηθούμε λίγο πρόχειρα. Πρώτον το προσωρινό δίπλωμα ή αντικατάσταση και ανανέωση των αδειών οδήγησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται ο πολίτης να στηθεί στα γκισέ των διευθύνσεων Μεταφορών στις Περιφέρειες. Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και εξοικονομούμε πόρους για τη δημόσια διοίκηση. Κάναμε κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 38 χρόνια αποκτήσαμε νέο πληροφοριακό σύστημα έτσι βγάζουμε το Υπουργείο Μεταφορών από έναν πραγματικά ψηφιακό Μεσαίωνα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.
“Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Κάποιες από τις υπηρεσίες στο Υπουργείο Μεταφορών πραγματικά ταλαιπωρούσαν τους πολίτες. Ήμασταν πραγματικά σε έναν ψηφιακό Μεσαίωνα. Σήμερα σπάμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις αναπαρήγαγαν φαινόμενα αδιαφάνειας και διαπλοκής, φαινόμενα συναλλαγής.
Κάναμε επίσης κάτι που φαινόταν απλό, αλλά δεν είχε γίνει ποτέ: Χρησιμοποιούμε πλέον έναν πομποδέκτη για να μπορέσουμε να ταξιδεύουμε σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο. Κάναμε την προσωρινή άδεια οδήγησης, την ανανέωση της άδειας οδήγησης, την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης με νέου τύπου, την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, το αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας, ακόμη και την κάρτα δακτυλίου την κάναμε σε πολύ γρήγορο χρόνο ψηφιακά”, σημείωσε επίσης.
Ο κ.Πιερρακάκης από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε πρώτη φάση η ψηφιακή μεταβίβαση αφορά τα οχήματα που ανήκουν κατά κυριότητα 100% σε ένα πρόσωπο, σε δεύτερη φάση η υπηρεσία θα αφορά και οχήματα που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πρόσωπα και όπως τόνισε στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τα επαγγελματικά οχήματα.
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Τα δύο Υπουργεία έχουν αναπτύξει μία συνεργασία που παράγει μετρήσιμα και ποιοτικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έως σήμερα έχουν εκδοθεί 405 χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης και κάθε υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει στις πρακτικές εξετάσεις, μπορεί να εκτυπώσει μέσα σε μία μέρα την προσωρινή άδεια από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και να οδηγήσει το αυτοκίνητό του.
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε: «Μέσω της προγραμματικής συμφωνίας των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, η πρώτη που συνάφθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) τον Ιανουάριο του 2020, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές δράσεις απλούστευσης και ψηφιοποίησης στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες μειώνουν τα διοικητικά βάρη και τη γραφειοκρατία. Η μεταβίβαση οχήματος είναι μια διαδικασία που θα διευκολύνει ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, καθώς γίνονται περίπου 300.000 μεταβιβάσεις ετησίως. Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων, καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη του κράτους προς τους πολίτες, οι οποίοι με τη βεβαίωση μέσω του gov.gr μπορούν άμεσα να ασφαλίσουν και να κυκλοφορήσουν το υπό μεταβίβαση όχημα».
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Το MyAuto αποτελεί τη νέα ψηφιακή υπηρεσία προς τον πολίτη για να βλέπει άμεσα πληροφορίες για το οχήματά του, όπως είναι διαθέσιμες στα μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι τώρα αυτό απαιτούσε χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Σκοπός είναι να ξέρουμε τα στοιχεία που διαθέτει το Δημόσιο, αλλά και να γνωρίζουμε και εμείς καλύτερα τι ισχύει για το όχημα μας. Στη βάση του επιτυχημένου Know Your Customer, αλλά για τα οχήματα κάθε πολίτη, απαντώντας άμεσα στα ερωτήματα: Ποια τα στοιχεία του οχήματός μου; Έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας; Έχει περάσει ΚΤΕΟ και ποια είναι η ημερομηνία λήξης του τεχνικού ελέγχου; Είναι ασφαλισμένο και ως πότε;».
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς δήλωσε ότι η αποτελεσματική συνεργασία των δύο υπουργείων αποτυπώνεται μέσα από μία σειρά δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα με χαρακτηριστικότερη όλων την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού για την είσοδο των οχημάτων στον δακτύλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από έντονες χρονικές πιέσεις.
Η διαδικασία και τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:
- Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης
- Καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών
- Καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα
- Ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία
- Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης από τον αρμόδιο υπάλληλο
- Ενισχύεται η διαφάνεια, και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος (αριθμός πλαισίου, ημερομηνία πρώτης άδειας, ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα).
Η νέα διαδικασία αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.
Όλες οι πληροφορίες γύρω από το όχημα θα αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, τα δικαιολογητικά που καταργείται η προσκόμισή τους είναι:
- Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)
- Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
- Υπεύθυνες δηλώσεις/αιτήσεις
Όλη η νέα διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο βρίσκεται σε αυτή τη διεύθυνσ .
Επιγραμματικά, ο πωλητής:
- εισέρχεται εδώ με δύο επίπεδα ταυτοποίησης, δηλαδή αρχικά με τους κωδικούς του στο Taxisnet, και κατόπιν με κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει ήδη καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
- επιλέγει το όχημα που επιθυμεί να μεταβιβάσει και την υπηρεσία Μεταφορών που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία και
- εισάγει το ΑΦΜ του υποψήφιου αγοραστή.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις