Ν. Κοτζιάς: Δεν έχουμε αυταπάτες
Ο υπουργός Εξωτερικών ανοίγει τα χαρτιά του λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα
- 03 Δεκεμβρίου 2017 12:05
Συνέντευξη στον Γιώργο Καπόπουλο
Κινητικότητα εφ΄όλης της ύλης στην εξωτερική πολιτική, από την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν μέχρι την αναζήτηση επίλυσης των διμερών εκκρεμοτήτων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, περιγράφει στη συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Να μη συγχέουμε, τονίζει, την ανάλυση με την άσκηση πολιτικής: Η πρώτη επισημαίνει δυσχέρειες, αλλά η δεύτερη αποκλείει την αδράνεια και υπαγορεύει ενεργητική στάση, όποιες και εάν είναι οι δυσκολίες.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι παρόλο που μια επίσκεψη δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, μπορεί να συμβάλει στη θετική προοπτική των διμερών σχέσεων. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι οποίες αναδεικνύουν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.
Η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, η πρώτη μετά το 1952 σε επίπεδο αρχηγού κράτους, νομιμοποιεί προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
«Μια επίσκεψη, όσο σημαντική και εάν είναι, δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα, μπορεί όμως να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας.
Συχνά απορώ με εκείνους που μπερδεύουν την ανάλυση με την εξωτερική πολιτική. Η ανάλυση, ακόμα και εάν καταλήγει στα πλέον αρνητικά συμπεράσματα, γίνεται για να αναδειχθούν οι δυσκολίες και όχι προκειμένου να παραιτηθεί κανείς από μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Άλλο να μην έχει κανείς αυταπάτες για τις δυσκολίες σε μία σχέση και άλλο να παραιτείται από την προσπάθεια θετικής ανάπτυξης μιας σχέσης. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε σε αυτήν την τελευταία κατεύθυνση.
Τέλος, η εξωτερική πολιτική οφείλει να εκτιμά νηφάλια και με ακρίβεια τις προθέσεις και τις επιδιώξεις κάθε συνομιλητή μας. Να αναλύει ορθολογικά αυτές τις προθέσεις. Να τις κατανοεί σε βάθος, ώστε στο μέτρο του δυνατού να τις επηρεάζει.»
Μετά τη μακράς διάρκειας συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό σας στην Κρήτη, είστε αισιόδοξος για μια λύση-πακέτο των διμερών εκκρεμοτήτων;
«Μέσα στην κοινή ιστορία των δύο λαών μας, διαμορφώθηκαν πολλαπλές αλληλεξαρτήσεις, γραμμές σύγκρουσης, δυνατότητα φιλίας.
Οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, να δουλέψουμε για το κάλλιστο παρόν και να διασφαλίσουμε μια θετική ατζέντα συνεργασίας για το μέλλον. Ως προς τα προβλήματα και τις δυνατότητες κοινής δράσης, άλλα ενδιαφέρουν περισσότερο την αλβανική πλευρά και άλλα την ελληνική. Η από κοινού αντιμετώπισή τους αποτελεί αυτό που στη θεωρία των διαπραγματεύσεων ονομάζεται “λύση-πακέτο”, διότι με αυτή λαμβάνεται υπόψη η υπάρχουσα κάθε φορά ασυμμετρία ενδιαφέροντος σε διαφορετικές θεματικές. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές.»
Η αντιπολίτευση σας ζήτησε να περιγράψετε τη διαπραγμάτευσή σας με τον κ. Μπουσάτι πριν αυτή ξεκινήσει. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
«Θεωρώ το λιγότερο ανόητο που ορισμένοι πολιτευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν πριν καν ξεκινήσουμε σε μια διαπραγμάτευση να τους πούμε δημόσια, ναι δημόσια (!), τις θέσεις και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στις διαπραγματεύσεις, την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσουμε. Το ίδιο έκαναν και ως προς τη FYROM και την Κύπρο. Ίσως να μην έχουν πείρα από πραγματικές διαπραγματεύσεις και ζητούν να παραδώσουμε εκ των προτέρων σε τρίτους τη διαπραγματευτική μας στρατηγική.»
Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί
(Φωτογραφία: Presidential Press Service/Pool via AP)