ΝΔ: Άλλο απλή αναλογική, άλλο αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα

ΝΔ: Άλλο απλή αναλογική, άλλο αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, του πολυνομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Γιατί η ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει αντίβαρα στην πίεση της κυβέρνησης προς το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ποια πρόταση του Μεϊμαράκη βρήκε ενδιαφέρουσα ο Μητσοτάκης

Για «συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας» κάνει λόγο η ΝΔ σε ότι αφορά το κριτήριο της στάσης της για τον εκλογικό νόμο και χωρίς να αλλάζει τη θέση της υπέρ της διατήρησης του μπόνους, επιχειρεί να αντιπαρατάξει μια αντίστοιχη ρητορική έναντι του Μαξίμου, το οποίο κάλεσε τα κόμματα να λάβουν υπόψη τους για την τελική τους στάση στη βουλή και την απήχηση της απλής αναλογικής στο λαό.

Κατά τη ΝΔ ο ισχύον εκλογικός νόμος, με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και της αναλογικότητας της ψήφου και της πολιτικής σταθερότητας, με την τελευταία να θεωρείται ως βασική προτεραιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο στην τελική ευθεία προς την διαμόρφωση και την κατάθεση στη βουλή της κυβερνητικής πρότασης η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμόσει τη ρητορική της ως προς τα θέματα της αναλογικότητας. Άλλωστε και στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφραστεί θετικά για τη μείωση των εδρών του μπόνους στο  πρώτο κόμμα, όχι όμως για την κατάργησή του.

Οι όποιες τυχόν αναπροσαρμογές στη ρητορική (και όχι στη θέση) της ΝΔ γύρω από το θέμα του μπόνους θα έχουν να κάνουν και με την δημιουργία αντίβαρων στην πίεση της κυβέρνησης προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μάλιστα προ ημερών η ΝΔ έγινε στόχος κριτικής από το Σταύρο Θεοδωράκη για την απολυτότητα της Συγγρού στην υπεράσπιση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος ως προς το μπόνους. Παράλληλα στη Συγγρού παρατηρούν με ενδιαφέρον και τις ζυμώσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για την τελική του στάση στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Όπως είναι φυσικό, η ΝΔ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ψηφιστεί ένας αναλογικός νόμος με πάνω από 200 βουλευτές καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές και όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στόχος του κ. Τσίπρα είναι να στερήσει την πρωθυπουργία από τον κ. Μητσοτάκη».

Μητσοτάκης: Ενδιαφέρουσα η πρόταση Μεϊμαράκη

Την ίδια ώρα στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τάσσεται υπέρ της ισχύουσας διαδικασίας χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι «θα την εξέταζα για να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου από τη διάλυση της βουλής» (Star).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στην περίπτωση που δεν το καταφέρει η βουλή σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες των δύο τρίτων των ψήφων των βουλευτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα