ΝΔ: Διάδοχοι και στελέχη παίρνουν θέση

ΝΔ: Διάδοχοι και στελέχη παίρνουν θέση
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην Προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Ξάνθη, με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα», Σάββατο, 9 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Η εκδήλωση του Συνδέσμου 74 απόψε και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος αύριο θα δώσουν μία πρόγευση των εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό της οποίας η συζήτηση για τη στάση απέναντι σε μία συμφωνία καλά κρατεί. Όσο για το ενδεχόμενο ρήξης δια δημοψηφίσματος ή εκλογών, πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε διαλυτικά φαινόμενα στο χώρο της κεντροδεξιάς

Η εκδήλωση του Συνδέσμου 74 απόψε και το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας αύριο θα δώσουν μία πρόγευση των εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό της οποίας η συζήτηση για τη στάση απέναντι σε μία συμφωνία καλά κρατεί.

Όσο για το ενδεχόμενο ρήξης δια δημοψηφίσματος ή εκλογών, πολλοί γαλάζιοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε διαλυτικά φαινόμενα στο χώρο της κεντροδεξιάς, που ήδη διχάζεται όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων εν όψει της αναπόφευκτης κατά πολλούς διαδοχής, αλλά και σε επίπεδο ιδεολογικό και πολιτικό.

Οι διάδοχοι και τα κομματικά στελέχη παίρνουν ήδη θέσεις μάχης για ένα πόλεμο, που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα με την υπογραφή μίας συμφωνίας από την κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ οι αψιμαχίες συνεχίζονται, με την εκδήλωση του Συνδέσμου 74, καθώς τα κομματικά στελέχη με μακρά πορεία στη Ν.Δ που τη διοργανώνουν αναμένεται να παρέμβουν με ένα κείμενο ιδεολογικό, το οποίο έστω και εάν δε θα θέτει ευθέως ζήτημα προσώπων, θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το μέλλον και τη φυσιογνωμία της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρόλο που σαμαρικοί υποβαθμίζουν τη συνάντηση (στην οποια δε θα μετέχουν νυν και πρώην βουλευτές), δεν κρύβουν και την ενόχληση τους.

Η δε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ αύριο, θα αποτελέσει μία πρώτη ευκαιρία καταγραφής απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να χειριστεί ενδεχόμενη συμφωνία. Στο άτυπο αυτό όργανο μετέχουν και στελέχη που τάσσονται υπέρ μίας σκληρής “αντιμνημονιακής” γραμμής (Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης), αλλά και στελέχη που φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα και θεωρούν ότι η Ν.Δ πρέπει να στηρίξει με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως θα αντιμετωπίσει εσωτερικό πρόβλημα (Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη), καθώς και στελέχη που υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ποια μέτρα θα φέρει μία συμφωνία (Ανδρέας Παπαμιμίκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νικήτας Κακλαμάνης).

Απόφαση φυσικά δε θα ληφθεί και όχι τόσο εξαιτίας του πρακτικού λόγου ότι ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει, αλλά γιατί από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να κριθεί η στάση της Ν.Δ από τη συνεδρίαση κάποιου οργάνου. Πολλώ δε μάλλον της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως έχουν ζητήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Ντόρας Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα