ΝΔ: Δυο κόμματα σε ένα

ΝΔ: Δυο κόμματα σε ένα
Σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 12:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρέδωσε τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας στον βουλευτή Α’ Αθηνών, κ. Βασίλη Κικίλια. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος (Πειραιώς 62, Μοσχάτο). (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο Γ. Λακόπουλος γράφει για τα δύο "στρατόπεδα" στα οποία έχει χωριστεί η ΝΔ, με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Του Γ. Λακόπουλου

Τι κάνουν αυτές τις μέρες στη ΝΔ; Οι μισοί προετοιμάζουν το συλλαλητήριο. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή και την εν γένει ακροδεξιά, ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους , παρεκκλησιαστικές ομάδες, εθνικιστές και φευγάτους. Επιχειρούν να συμπαρασύρουν σε ένα παιχνίδι καταστροφής, τους καλοπροαίρετους πολίτες που θα μετάσχουν από γνήσιο πατριωτισμό. Με επίσημο οργανωτικό φορέα τις “Παμμακεδονικές Οργανώσεις της υφηλίου” για τις οποιες ο καθηγητής Θ. Καρυώτης -υποψήφιος Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου παρατήρησε: “Η πλειοψηφία των διοργανωτών είναι Ελληνοαμερικανοί. Γιατί δεν έρχονται να διαμαρτυρηθούν μπροστά από τον Λευκό Οίκο; Οι Αμερικανοί Μακεδονία την ανεβάζουν και Μακεδονία την κατεβάζουν”.

Οι άλλοι μισοί τραβάνε τα μαλλιά τους. Το κόμμα τους επιδεικνύει επιπολαιότητα, μικροκομματισμό και ασχετοσύνη. Οσοι αναζητούσαν ελαφρυντικά για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτακη, μετά την ενημέρωσή από τον Πρωθυπουργό, τα απέσυραν μετα τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου ,βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Νίμιτς . Η ΝΔ δεν είναι πλέον δυο κόμματα .Ανάμεσα τους άβουλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως εκπρόσωπός του ο Κουμουτσάκος εμφανίσθηκε “πιο ανήσυχος από την ενημέρωση” του Νίμιτς- χωρίς να λέει τι ακριβώς τον ανησύχησε -με το σύνθημα: -” λύση ενιαία και αδιαίρετη”.Είναι το νέο φρούτο της ΝΔ για να μην απαντήσει ο Μητσοτάκης στο απλό ερώτημα: ” Δέχεται σύνθετη ονομασία όχι;”

Αν δεν δέχεται τα υπόλοιπα περιττεύουν. Είναι με τη ΝΔ Νο1. Αποδέχεται τη θεωρία Γεωργιάδη ότι το 2008 “Ο Καραμανλης ξεπούλησε τη Μακεδονία” και με την “επικίνδυνη “Μπακογιάννη εξαπάτησαν “πρόστυχα” το λαό. Προσυπογράφει το κεντρικό σύνθημα των συλλαλητηρίων “ούτε Μακεδονία” ούτε παράγωγα”.Και πιστεύει ότι όσοι συζητούν σύνθεση ονομασία είναι “προσκυνημένοι” και ” προδότες”. Μεταξύ τους και η ΝΔ Νο2.

Ο Κουμουτσάκος – που ως διπλωμάτης ξέρει ότι θα του βγουν ξινά αυτά που αναγκάζεται να λέει – εμφάνισε ως “θέση” της ΝΔ “την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα”. Μα ακριβώς ήταν η πρώτη προϋπόθεση που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ζάεφ στο Νταβός. Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, ή δεν τις καταλαβαίνουν;

Επίσης ζήτησε “αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία”- τσιμουδιά αν θα είναι σύνθετη ή όχι. Τι σημαίνει όμως ” από τους Έλληνες”; Πως θα το διαπιστώνουμε; Κάποιοι συμφωνούν με την γραμμή των συλλαλητηρίων “κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία”. Άλλοι με την κοινή λογική – από τον καιρό του πατρός Μητσοτάκη. Πως θα βγάλουμε άκρη; Μήπως η ΝΔ επιδιώκει δημοψήφισμα, – όπως οι αγορητές της Θεσσαλονίκης; Η απλώς έχασε τα αυγά και τα καλάθια ; Στην εξωτερική πολιτική η ακρίβεια των διατυπώσεων είναι κρίσιμο μέγεθος. Ήταν φάλτσο του Κουμουτσάκου, ή αυτό του είπαν “από πάνω” να πει;

Το τρίτο προαπαιτούμενο της ΝΔ είναι του τύπου “αλλού ο παππάς αλλού τα ράσα”: υιοθέτηση της ονομασίας – που δεν προσδιορίζει- ” για όλες τις χρήσεις και από όλους”. Για “όλες τις χρήσεις” κομίζει γλαύκα στην Αθηνά: μάλλιασε η γλώσσα του Τσίπρα να το λεει – και πριν του Σημίτη, του Καραμανλή, του Παπανδρέου, της Μπακογιάννη. Αυτό αλλωστε είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Το “από όλους” όμως τι σημαίνει; Ποιους “όλους;” Τις κυβερνήσεις του πλανήτη; Η Ελλάδα με τα Σκόπια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Όχι με “όλους” Πως ακριβώς θα τους υποχρεώσει από τώρα όποιο όνομα θα χρησιμοποιούν- ειδικά αν δεν προκύψει λύση; Όταν το καταλάβουν αυτό στη ΝΔ, θα καταλάβουν και ποσό βλάπτει τη χώρα η συμπεριφορά τους. Εκτός αν ψάχνουν από τώρα “πατήματα” για να μη δεχθούν τη λύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα