ΝΔ: Επίθεση για άδειες στη ΔΕΘ

ΝΔ: Επίθεση για άδειες στη ΔΕΘ
Day conference `Greece after Brexit` organized by Konstantinos Karamanlis Institute, in Athens, on July 15, 2016 / ` `, , , 15 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Τι κρύβει ο πόλεμος που άνοιξε από χτες η ΝΔ με το Μαξίμου κατηγορώντας τον Τσίπρα για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την προσφυγή κατά του νόμου Παππά και του διαγωνισμού

Στις αποσκευές του για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει βάλει το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύοντας να σηκώσει το θέμα από τη συμπρωτεύουσα σε αντιπαράθεση με την προχτεσινή εικόνα του πρωθυπουργού από το ίδιο βήμα. Σ’ αυτό το σχέδιο εντάσσεται η πρωτοβουλία της ΝΔ από χτες το πρωί να ανοίξει μέτωπο με τον πρωθυπουργό και τα όσα συγκεκριμένα είπε ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτή τη φορά η ΝΔ μετατοπίζει το θέμα από αυτό καθ’ αυτό το διαγωνισμό –εμμένοντας πάντως στην άποψή της για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και των διαδικασιών εφαρμογής του- και καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα για «ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» με στόχο να «προδικάσει το αποτέλεσμα των προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Παπά για την ακύρωση του διαγωνισμού  για τις τηλεοπτικές άδειες».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Κουμουτσάκος και το γραφείο τύπου της ΝΔ αντάλλαξαν πλήθος ανακοινώσεων με το Μαξίμου με το γραφείο του πρωθυπουργού. Σ’ αυτή τη γραμμή αναμένεται να εμείνουν παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης που παραλληλίζει με τη δήλωση του πρωθυπουργού που είπε ότι «δεν δίνω καμία πιθανότητα» για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, σχετικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Για την Πειραιώς το θέμα «παραμένει ψηλά στην ατζέντα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ» καθώς εκτός του «μαύρου στην ενημέρωση», τίθεται «γενικότερο θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών» και ιδιαίτερα αυτή την πτυχή θα επιχειρήσει να αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ. Το θέμα της παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ απασχόλησε μάλιστα και την συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ έγινε και αξιολόγηση της παρουσίας του κ. Τσίπρα.

Πάντως την ίδια στιγμή που η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της προεξοφλεί την αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά και του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Στην επιστολή που έχουν στείλει στην πρόεδρο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής, ζητώντας να καταθέσουν οι 4 υπερθεματιστές σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που έδωσαν στον πλειστηριασμό για τις άδειες, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης και Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνουν ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι η εν λόγω διαδικασία που στηρίζεται στο νόμο Παππά κινείται εκτός συνταγματικού πλαισίου, καθώς παρακάμπτει το ΕΣΡ και καθορίζει αυθαίρετα περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών, ενώ εκχωρεί υπέρμετρες εξουσίες και αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας».

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ, που με παλιότερη τοποθέτηση του εκπροσώπου της συναρτούσε τη στάση ως προς την αποδοχή του διαγωνισμού από τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, στρώνει το έδαφος για να κατηγορήσει το Μαξίμου για εξωθεσμικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ δεν συνάδει με την αρνητική πολιτική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το διαγωνισμό και το νόμο Παππά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει και το σκόπελο να βρεθεί η πολιτική της θέση σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση η απόφαση του ΣτΕ να είναι καταπέλτης για τη συνταγματικότητα του νόμου και τη νομιμότητα του διαγωνισμού. Μια τέτοια εξέλιξη από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη την αντιμετωπίζουν ως απαρχή ραγδαίων εξελίξεων υπονοώντας κατάρρευση της κυβέρνησης. Αυτή η εκτίμησή τους αποτελεί και το κίνητρο ώστε η ΝΔ, που έχει επαναφέρει το αίτημα της εκδίωξης της κυβέρνησης Τσίπρα από την εξουσία, να ποντάρει πολλά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών μέχρι την οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα