ΝΔ: Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης, παραμένει η καχυποψία μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας
Προβληματισμένοι οι βουλευτές της ΝΔ για την εικόνα του κόμματος και τη στάση των υποψηφίων. Εξετάζεται από την Λεωφόρο Συγγρού η διενέργεια δύο συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής με αντικείμενο την εσωκομματική κατάσταση και την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων προέδρων
- 15 Οκτωβρίου 2015 06:17
Οι τόνοι έπεσαν, αλλά η καχυποψία παραμένει στα αντίπαλα στρατόπεδα που διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ. Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων και οι σχετικά χαμηλοί τόνοι στην κοινοβουλευτική ομάδα χτες βράδυ, όπου σε τίποτα δε θύμιζαν τα όσα είχαν προηγηθεί προχτές το πρωί στην κεντρική εφορευτική επιτροπή, δεν αναιρεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει στα γαλάζια παρασκήνια.
Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη της ΝΔ αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο εσωτερικό της παράταξης. Το «εικονικό κλίμα» ηρεμίας που είχε η σχετικά σύντομη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτά που πραγματικά συζητούν οι ίδιοι οι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Εκεί περισσεύει ο προβληματισμός για την πορεία και το αίσιο πέρας της προεκλογικής κούρσας, ενώ έκδηλη είναι και η αγωνία για το πώς θα βρει την ΝΔ η επόμενη μέρα της εκλογής νέου προέδρου.
Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στους βουλευτές της ΝΔ επικρατεί ένας εκνευρισμός για τη στάση και των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων για διαφορετικούς λόγους. Στο μεν Βαγγέλη Μεϊμαράκη ασκούν κριτική για τις εκρήξεις του που πυροδοτούν το κλίμα αλλά και στους Άδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα χρεώνουν ότι με τον προεκλογικό αγώνα που έχουν επιλέξει ουσιαστικά έχουν καταστήσει θεατές τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και τα όργανα του κόμματος.
Αυτούς τους προβληματισμούς ουσιαστικά αντανακλούν και οι λιγοστές παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για παράδειγμα με την πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη που ζήτησε τη διεξαγωγή δύο συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής προκειμένου να γίνει ενδελεχής συζήτηση για τα εσωκομματικά της ΝΔ και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, συντάσσονται και άλλοι βουλευτές όπως οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Τσιάρας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Κουμουτσάκος κ.α. Αυτή η πρόταση φαίνεται πως εξετάζεται σοβαρά από τα επιτελεία της Συγγρού.
Αντίστοιχα αρκετοί βουλευτές επικρότησαν την παρέμβαση του Κώστα Γκιουλέκα που κάλεσε τους τέσσερις υποψηφίους «να μην βγαίνουν από τα όρια γιατί θα βρουν τους βουλευτές απέναντί τους».
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι του διαλόγου στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένουν και οι μουρμούρες για τη χρονική στιγμή που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε να ανοίξει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου. Μάλιστα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας και υποστηρικτές του παρότι του δίνουν δίκιο για την έκρηξή του την Τρίτη στην ΚΕΦΕ εντούτοις του καταλογίζουν ότι με τη στάση του δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους του, υπονομεύοντας το βασικό του χαρτί να παρουσιάζεται ως εγγυητής της ενότητας της ΝΔ.
Προς το παρόν πάντως οι υποψήφιοι έκαναν κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης, με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δηλώνει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα και να θέτει τέλος στην απόσυρση του εκπροσώπου του από την ΚΕΦΕ, τον Άδωνι Γεωργιάδη να παίρνει την πρωτοβουλία για την συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και τον Απόστολο Τζιτζικώστα να προτείνει την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος. Ωστόσο παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το τι μέλει γενέσθαι.
Ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών για την εταιρεία που θα αναλάβει την οργάνωση του τεχνικού σκέλους της διαδικασίας και αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου» παρατάθηκε κατά δύο μέρες με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η ανάδοχος εταιρεία θα γίνει γνωστή τη Δευτέρα αντί για σήμερα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να επανέλθουν στο προσκήνιο οι εντάσεις που τα προηγούμενα 24ωρα τροφοδότησαν σενάρια που εκκινούσαν από τη ματαίωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου προκρίνοντας τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου και έφταναν μέχρι τους φόβους ακόμα και για διάσπαση της ΝΔ.