ΝΔ: Η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα είναι το πρώτο βήμα διάβρωσης της ΕΕ
Κριτική προς την κυβέρνηση, τους εταίρους αλλά και την Τουρκία από τη ΝΔ για το προσφυγικό. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα. Τι είπε στην αναλυτική ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος
- 29 Ιανουαρίου 2016 13:49
Πεδίο κριτικής προς την κυβέρνηση αλλά και πεδίο για «εθνικές προσπάθειες» αποτελεί το προσφυγικό για τη ΝΔ, με τον εκπρόσωπο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει επικίνδυνη εξέλιξη μια οπισθοχώρηση της ΕΕ από την συνθήκη Σένγκεν.
«Οπισθοχώρηση στο κεκτημένο της συνθήκης Σένγκενείναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για διάβρωση των θεμελίων των μεγάλων επιτευγμάτων της ΕΕ. Θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αποτραπεί. Το ζήτημα έχει εθνική διάσταση. Εδώ υπάρχει πεδίο για εθνικές προσπάθειες».
Ο κ. Κουμουτσάκος αφού εξέφρασε την οδύνη του για το χθεσινό πολύνεκρο ναυάγιο και χαρακτήρισε αδιανόητη εξέλιξη τη μετατροπή του Αιγαίου σε απέραντο νεκροταφείο και τη χώρα μας σε απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων, σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας παρότι είπε ότι θα αποτρέψει τον κλείσιμο των συνόρων, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις με σκοπό να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν.
Ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων τομεαρχών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Βασίλη Κικίλια, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης. Στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 18 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, και δύο μέρες μετά στη σύνοδο του ΕΛΚ θα συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως οι κ.κ Γιούνκερ, Ντόλ, Βέμπερ, Μοσκοβισί και άλλοι.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε επίσης ότι το προσφυγικό ως ανθρωπιστικό πρόβλημα και ταυτόχρονα πρόβλημα ασφάλειας αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και άσκησε κριτική προς τους εταίρους μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι σύνορο του ευρωπαϊκού χώρου και γι’ αυτό έχει αναλάβει ύψιστη αποστολή σε περίοδο κρίσης. Περιμένει από εταίρους σταθερή στήριξη και αλληλεγγύη”, ενώ παράλληλα επιτέθηκε και στην κυβέρνηση.
«Ξεκίνησε με ιδεοληψία, αμηχανία, απραξία και τώρα πια αποδέχτηκε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις για τη χώρα που προέκυψαν από τη συμφωνία της στις 25/10. Τίποτα δεν έχει εξειδικευτεί και δεν έχει προχωρήσει. Αυτές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ανέλαβε χωρίς συγκεκριμένα αντισταθμιστικά», ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά της Τουρκίας.
“Δεν έχει τηρήσει διμερείς συμφωνίες απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ. Δεν έχει αντιμετωπίσει στις ακτές της το πρόβλημα των παράνομων διακινητών προσφύγων. Ότι και να γίνει στη θάλασσα δεν θα είναι ικανό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί στην πηγή του, στις ακτές της Τουρκίας”, είπε συγκεκριμένα.
“Δεν θα πρέπει κανείς να κουνάει το δάκτυλο στη Ελλάδα της κρίσης που έχει αναλάβει το βάρος. Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες και σε ανεπάρκεια”, ανέφερε και υπενθύμισε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ανοικτά σύνορα, δηλώσεις της τότε αρμόδιας υπουργού για μετανάστες που λιάζονται και εξαφανίζονται, την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η Αμυγδαλέζα, δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ περί μετακίνησης τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, που προκάλεσαν έντονη καχυποψία και δυσφορία των εταίρων.