ΝΔ: Ημερομηνία εκλογών υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν. Όλο το παρασκήνιο
Όλο το παρασκήνιο και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για το πώς αποφασίστηκε η 22α Νοεμβρίου. Οι διαβεβαιώσεις για τα οικονομικά του γενικού διευθυντή της ΝΔ και η παρέμβαση του Γιάννη Τραγάκη
- 09 Οκτωβρίου 2015 19:18
Η ημερομηνία της γαλάζιας προεδρικής εκλογής βρέθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής την Πέμπτη το βράδυ.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές που κατέληξαν, μετά από ένα σκληρό μπρα ντε φερ, σε ομόφωνη απόφαση για κάλπη εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις 22 Νοεμβρίου, ομονοούν και στις άλλες προϋποθέσεις και κυρίως δεν είναι σαφές αν συμφωνούν ότι τα ταμεία της Συγγρού αντέχουν μια εκλογική διαδικασία ανάλογη με εκείνη του 2009.
Το κλίμα της συζήτησης κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης της ΚΕΦΕ είναι χαρακτηριστικό. Για αρκετές ώρες η ανταλλαγή των επιχειρημάτων των μελών της επιτροπής και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων των κ.κ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη αφορούσε τα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα.
Καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν ένα κλίμα συνεννόησης «χαμένο στη μετάφραση», ώσπου μια παρέμβαση του αρχαιότερου στην ΚΕΦΕ γαλάζιου στελέχους, του Γιάννη Τραγάκη άλλαξε τη ροή της συζήτησης και της θεματολογίας και αποτέλεσε το έναυσμα για να καταλήξει η επιτροπή στην 22α Νοεμβρίου ως μέρα εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στιχομυθία εξελίχθηκε ως εξής:
«Γιάννης Τραγακης: Σήμερα πρέπει να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία
Φίλιππος Ταυρής: Για να μιλήσουμε με ημερομηνίες, πρέπει πρώτα να έχω την ασφάλεια οτι το τεχνικό σύστημα μπορεί να στηρίξει αξιόπιστα τη διαδικασία.
Αλέκος Κόκκαλης: Πρέπει να ξέρουμε πόσα λεφτά θα πάρουμε από την κρατική επιχορήγηση, ποιες είναι οι ανελαστικές δαπάνες έως τα τέλη του χρόνου, πόσα είναι τα χρωστούμενα στους εργαζομένους και ότι περισσέψει να πάει στην εκλογική διαδικασία.
Θεόδωρος Αμπατζόγλου (εκπρ. Β. Μεϊμαράκη): Θέλω να ξέρω τα οικονομικά πριν συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Αν μας διασφαλίσει ο Τσιμάρας (γενικός διευθυντής ΝΔ) ότι στις 22 Νοεμβρίου μπορούν να γίνουν όλα κανονικά τότε δεν έχουμε αντίρρηση, αλλιώς καλύτερα στις 29 Νοεμβρίου.
Αννα Ασημακοπούλου: Εμείς θα θέλαμε να γίνουν οι εκλογές στις 8 Νοεμβρίου αλλά είναι και ο μαραθώνιος… οπότε ας πάμε στις 15 Νοεμβρίου.
Τάσος Γαϊτάνης (εκπρ. Κυρ. Μητσοτάκη): Εμείς επιθυμούμε οι εκλογές να γίνουν στις 15 Νοεμβρίου.
Στέφανος Σταμούλης (εκπρ. Άδωνι Γεωργιάδη): Για συμβολικούς λόγους θέλουμε την 29η Νοεμβρίου, ωστόσο δεν έχουμε αντίρρηση και για την 22η αλλά και για τη 15η Νοεμβρίου».
Μάλιστα μέλος της επιτροπής φέρεται να έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση αν δεν έπαιρνε την ευθύνη ο γενικός διευθυντής της ΝΔ λέγοντας ότι αν αποφασιστεί ημερομηνία των εκλογών που δεν μπορεί να καταστεί εφικτή για οικονομικούς και άλλους λόγους τότε η επιτροπή «θα ξεφτιλιστεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός διευθυντής του κόμματος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της εκλογής ως τις 22 Νοέμβρη με «χρήματα της κρατικής επιχορήγησης».
Χρειάστηκε μάλιστα και μια ολιγόλεπτη διακοπή όπου ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Αντρέας Παπαμιμίκος και ο Φίλιππος Ταυρής είχαν συνεχείς διαλόγους στους διαδρόμους των γραφείων της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού.
Τελικά μετά από όλες αυτές τις διαβουλεύσεις επιτεύχθηκε ο συμβιβασμός, ωστόσο οι λεπτομέρειες για τον αριθμό των καλπών και των εκλογικών τμημάτων είναι ένα ανοιχτό ζήτημα το οποίο θα λύσει η εφορευτική επιτροπή σε νέα της συνεδρίαση τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Πάντως δεν διαφεύγει τις προσοχής ότι σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να αρθούν οι αποσπάσεις 87 υπαλλήλων του κόμματος και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους υπαλλήλους της ΝΔ να είναι 3-4 μήνες «μέσα» στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.
Ο κ.Μεϊμαράκης πρότεινε όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι να έχουν γραφείο στη Συγγρού προκειμένου να συναποφασίζουν για τη διαχείριση του κόμματος, κάτι το οποίο παραπέμπει και στην οικονομική κατάσταση της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απεδέχθη ήδη την πρόταση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ενωτική.
Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ, ο Κώστας Σκρέκας με δημόσια δήλωση του τάχθηκε στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει το αίτημα της κοινωνίας για αλλαγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως επανέλαβε την άποψη του ότι με εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο θα ανέκυπτε ζήτημα δυαρχίας και κάλεσε τον κ.Τζιτζικώστα να πει από πριν δημόσια ποιος θα είναι κατά την κρίση του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Απάντησε επίσης στον κ.Μεϊμαράκη, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει πως με τον ίδιο στην προεδρία η ΝΔ πήρε πάνω από 28%, λέγοντας ότι το 28% δεν είναι αρκετό.