ΝΔ: Μασάζ στη “σαμαρική” πτέρυγα
Εσωτερική νηνεμία αναζητά η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν την βοηθούν όμως οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Την αναβολή επ’ αόριστον της ψήφισης των συμφωνιών με την Β.Μακεδονία επισημοποίησε ο πρωθυπουργός.
- 13 Οκτωβρίου 2020 06:31
Κινήσεις κατευνασμού της «σαμαρικής» και γενικότερα της «πατριωτικής» πτέρυγας, η οποία μπορεί να μην εκφράζεται δημόσια πλην όμως «βράζει», διακρίνονται από την πλευρά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας,. Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι η νέα έξοδος του Oruc Reis και η τουρκική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την πρόθεση του Κ.Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δημιουργούν τεταμένο κλίμα.
Η φράση «Πρέσπες του Αιγαίου» γίνεται πλέον «κλισέ» στους ιστότοπους που ενστερνίζονται τους προβληματισμούς της «σκληρής» πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας. Υφίσταται μάλιστα ανησυχία πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα καταγραφούν δημόσια οι πρώτες αντιδράσεις.
Οσφραινόμενη το κλίμα αυτό η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού επισημοποίησε την αναβολή επ’ αόριστον την κοινοβουλευτικής δοκιμασίας που συνιστά η απόπειρα ψήφισης των τριών διακρατικών συμβάσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Αυτές θυμίζουμε αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία του γειτονικού κράτους, την φύλαξη του FIR της Β.Μακεδονίας και την οικονομική συνεργασία και απορρέουν απο την Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως δήλωσε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ερωτώμενος για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εγώ δεν έχω καμιά αμηχανία. Ήμουν από την πρώτη στιγμή πάρα πολύ ξεκάθαρος». Πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για υποκρισία. Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία αυτή είχε σημαντικότατα προβλήματα, με πρώτο το γεγονός ότι αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Πλην όμως, εφόσον η συμφωνία αυτή κυρωθεί, όπως και έχει κυρωθεί, είχα εξηγήσει ότι δεν θα την αμφισβητήσω. Το είχα πει προεκλογικά σε όλους τους τόνους, επειδή ακριβώς γνώριζα αυτό το οποίο γνωρίζω και σήμερα. Ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει».
Ειδικά μάλιστα για τις 3 διακρατικές συμβάσεις είπε πως θα έρθουν στην Βουλή «όταν κρίνουμε ότι κοινοβουλευτικά βολεύει στον προγραμματισμό μας». Σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να τις φέρω αύριο» και πως «θα έρθουν εντός των επόμενων μηνών». Παρά την χρονική μετάθεση της ψήφισης όμως υποστήριξε ότι δεν φοβάται τυχόν διαρροές επαναφέροντας το επιχείρημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είπε πως ««μια χώρα η οποία επικαλείται σταθερά το Διεθνές Δίκαιο πρέπει και να το σέβεται στην πράξη» άρα «δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσει μία διμερή κυρωμένη διεθνή συμφωνία. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει».
Στο ίδιο πλαίσιο «κατευνασμού» των αντιδράσεων φαίνεται να εντάσσεται και το «αβαντάρισμα» στον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που παρουσιάστηκε χθές στο πλάϊ του κυβερνητικού εκπροσώπου για να παρουσιάσει στην τακτική ενημέρωση τις επιδόσεις του υπουργείου για το τρέχον 9μηνο. Πέραν των ανακοινώσεων για μείωση των ροών και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα ο Νότης Μηταράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε ότι εφαρμόζεται «μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» και πώς «δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη». Με βάση αυτά τα δεδομένα είπε ότι «είναι απόλυτα σεβαστή και δεδομένη η κόπωση μιας χώρας» και πως «συνομιλούμε διαφορετικά με τις τοπικές κοινωνίες, που δεν έχουν την ανασφάλεια που είχαν τα προηγούμενα χρόνια».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο βουλευτής της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μπογδάνος άφησε υπονοούμενα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξη του θα κρίνει ακόμη και την εσωτερική συνοχή της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Νότης Μηταράκης θεωρείται πρόσωπο – κλειδί για την διαχείριση των αντιδράσεων όχι μόνον σε επίπεδο κοινωνιών αλλά και στο επίπεδο των τοπικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί δηλαδή όπου ο ρόλος της «σαμαρικής» πτέρυγας είναι καθοριστικός για την έκβαση των πραγμάτων. Η ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ν.Μηταράκη, πιθανότατα αποθαρρύνει και στελέχη της Ν.Δ που εποφθαλμιούν την θέση που κατέχει. Ιδίως από την στιγμή που ξεκίνησαν ξανά τα σενάρια ανασχηματισμού.
Η απουσία «εσωτερικών μετώπων» το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιδιώκει να κερδίσει όσο περισσότερο πολιτικό χρόνο μπορεί. Όχι μόνον γιατί βρίσκεται μπροστά το κρίσιμο 5μηνο για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και γιατί η κυβέρνηση έχει να δώσει κρίσιμες μάχες σε νομοσχέδια ιδιαίτερα σημαντικά. Όπως για παράδειγμα το εργασιακό στο οποίο θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ στο βάθος υπάρχει και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ ανάμεσα στις υποχρεώσεις της είναι και η ψήφιση του τακτικού προϋπολογισμού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr