ΝΔ: Μια συνδιάσκεψη στον αέρα

ΝΔ: Μια συνδιάσκεψη στον αέρα
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ 4 ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι δεν βρίσκουν κοινή ημερομηνία, δεν συμφωνούν στο χαρακτήρα της συνδιάσκεψης, ενώ δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντιμετώπιση ούτε στη σύνθεση του σώματος που θα συμμετέχει σ' αυτή

Στο κενό φαίνεται να βρίσκεται η όποια προσπάθεια γίνεται για την πραγματοποίηση ενός κομματικού φόρουμ απευθείας διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ. Κάποια στελέχη της παράταξης εκφράζουν μάλιστα και τις αμφιβολίες τους κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι προθέσεις όλων των υποψηφίων για την  πραγματοποίηση έστω και μιας συνδιάσκεψης του κόμματος πριν από τις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου.

Επίσημα προβάλλεται από τους εμπλεκόμενους το υπαρκτό πρόβλημα εξεύρεσης κοινής ημερομηνίας εξαιτίας της στενότητας του χρόνου ως τη μέρα των εκλογών (μένουν μόλις 10 μέρες) και του σφιχτού προγράμματος των περιοδειών των υποψηφίων αρχηγών ανά την Ελλάδα.

Η πρόταση Τζιτζικώστα για συνδιάσκεψη στις 18 Νοεμβρίου βρήκε τη συμφωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη οι οποίοι ωστόσο έχουν θέμα με την ημερομηνία εξαιτίας των προγραμματισμένων εκδηλώσεών τους. Για εκείνη την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει την κεντρική του προεκλογική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Γεωργιάδης στην Αθήνα με συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμφωνούσε στην πρόταση Τζιτζικώστα για 18 Νοεμβρίου αλλά προτείνει την 17η για να «διευκολύνει» τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη και εκκρεμεί η απάντησή του για την πρόταση των δύο στις 19 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα το κομματικό σώμα που θα συνέλθει και το οποίο χάριν συντομίας αποκαλείται συνδιάσκεψη δεν θα έχει το χαρακτήρα της συνδιάσκεψης, καθώς αυτό που στην πραγματικότητα έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι, τουλάχιστον οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας, είναι η συγκρότηση σε σώμα ενός κομματικού ακροατηρίου στο οποίο θα υπάρξουν οι αντίστοιχοι μονόλογοι των τεσσάρων υποψηφίων με τις οποίες θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη ΝΔ.

Ωστόσο σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ οι εργασίες της συνδιάσκεψης είναι αυστηρά καθορισμένες και προβλέπεται διάλογος με παρεμβάσεις από το σώμα των αντιπροσώπων. Με τη σειρά του το σώμα των αντιπροσώπων που θα κληθεί να συμμετέχει επίσης καθορίζεται από το καταστατικό και αφορά βουλευτές, πρώην βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κλπ και όχι νομαρχιακές συνελεύσεις ή οποιοδήποτε άλλο σώμα στελεχών από μια ή άλλη περιοχή ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής της συνδιάσκεψης όπως θα επιθυμούσαν κάποια εκ των τεσσάρων επιτελείων.

Μάλιστα είναι τέτοια η σύγχυση που ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Αντρέας Παπαμιμίκος ζήτησε γραπτή συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Έτσι και αλλιώς πάντως το πρόβλημα του οργανωμένου διαλόγου μέσα στη ΝΔ έχει προϊστορία καθώς ξεκίνησε με τις κόντρες πάνω στα διαδικαστικά από την πρώτη μέρα που ανοίχτηκε το θέμα της εκλογής νέου προέδρου, συνεχίστηκε με κινήσεις αντιπερισπασμού όταν οι προτάσεις διαδέχονταν η μια την άλλη για debate και δύο ή πέντε συνδιασκέψεις για συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας ή της πολιτικής επιτροπής και κατέληξε που προ ημερών να ερίζουν μεταξύ τους τα επιτελεία των Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για την πατρότητα της τελευταίας πρότασης με στόχο να πλήξει ο ένας τον άλλο για το ποιος θέλει και ποιος φοβάται το διάλογο και την αντιπαράθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα