ΝΔ: Μοχλός το προσφυγικό για ‘μεταρρυθμιστικό’ μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

ΝΔ: Μοχλός το προσφυγικό για ‘μεταρρυθμιστικό’ μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του κόμματος, υπεύθυνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα, Κωστή Χατζηδάκη, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η ομάδα διαχείρισης κρίσεως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ως μοχλό πολιτικών εξελίξεων αντιμετωπίζουν στη Συγγρού την όξυνση της προσφυγικής κρίσης, εντείνοντας παράλληλα την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτηρίζουν «μοιραίο» πρωθυπουργό.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχούν ιδιαίτερα από τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα εκτιμούν ως εξόχως ανησυχητική την όλη εξέλιξη και από τη στάση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη μετατροπή της χώρας μας σε έναν απέραντο προσφυγικό καταυλισμό, κάνοντας λόγο για «δραματική επιδείνωση της κατάστασης».

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη η «ομάδα διαχείρισης κρίσεως για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα» που έχει συστήσει η ΝΔ.

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ έχουν ήδη αποτυπωθεί τα τελευταία 24ωρα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διαμορφώνουν κοινό βηματισμό έναντι της κυβέρνησης και αυτό σηματοδότησε η συνάντηση που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης στο περιθώριο του συνεδρίου του Ποταμιού. Αίτημα και των τριών πολιτικών δυνάμεων είναι η άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και η συμφωνία των τριών να έχουν κοινή στάση όταν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά δεύτερο στη Συγγρού τα τελευταία 24ωρα έχουν αποσύρει κατά μία έννοια την αρχική συναινετική ρητορική κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εκπόνησε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης για να αντιμετωπίσει το κλείσιμο των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες τόσο από ευρωπαϊκές χώρες που κλείνουν τα σύνορα όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

Το τρίτο στοιχείο αφορά στο γεγονός ότι η ΝΔ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε μία δέσμη μέτρων την λήψη των οποίων ζητάει από την κυβέρνηση όπως είναι η «με κάθε μέσο» -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και η δημιουργία κέντρων κλειστού τύπου και όχι μόνο ανοιχτού τύπου.

Πάντως η αναζήτηση και η διαμόρφωση κοινής στάσης μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού με αφορμή το προσφυγικό και τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ποταμιού με κυρίαρχο το ότι αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στην «ίδια όχθη» αναθερμαίνει τις συζητήσεις για ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα στο πλαίσιο ενός διπόλου μεταξύ «μεταρρύθμισης» και «λαϊκισμού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα