ΝΔ: Ο Τσακαλώτος αντιγράφει τη θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη

ΝΔ: Ο Τσακαλώτος αντιγράφει τη θεωρία των παιγνίων του Βαρουφάκη
ΑΘΗΝΑ// ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Αμφιβολίες εκφράζουν στη Συγγρού για το αν τελικά η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό. Ποιες πιθανότητες εξετάζει το επιτελείο του Μητσοτάκη για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη στάση θα κρατήσει η ΝΔ

Να αποκωδικοποιήσουν την πρόθεση της κυβέρνησης και τα δεδομένα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης θα επιχειρήσουν σήμερα κατά τον πρωινό καφέ στη Συγγρού καθώς οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό βρήκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους συνεργάτες του όταν έφτασε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τους φόβους του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναλάβει την διαπραγματευτική τακτική του 2015.

Σ’ αυτό το κλίμα άλλωστε ήταν και η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος συνέκρινε τους Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο με το Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τους «κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας» των παιγνίων. Αυτή ήταν σχεδόν αυθόρμητα η πρώτη αντίδραση του συνόλου των στελεχών της ΝΔ και είναι ενδεικτικά τα όσα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Μάκης Βορίδης: «από τη δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη που κατέστρεψε την οικονομία στη σύνθετη πολυπλοκότητα Τσακαλώτου».

Αυτό που ουσιαστικά έχουν ήδη προεξοφλήσει στη Συγγρού είναι πως δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο και οποιαδήποτε μέτρα φέρει η κυβέρνηση. Άλλωστε αυτό το είχε προαναγγείλει και η Ντόρα Μπακογιάννη από το Σαββατοκύριακο και σ’ αυτό το κλίμα κινήθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις του επί αμερικανικού εδάφους και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αυτό επίσης προδικάζει και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση-σχόλιο της ΝΔ που κάνει λόγο για «έργο παιγμένο ξανά και ξανά. Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση” και από τη “σύγκρουση” στην “οδυνηρή συνθηκολόγηση”» με αφορμή τα όσα είπαν οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης και συγκρίνοντάς την με «παράσταση που δεν κόβει εισιτήρια».

Κατά την εκτίμηση πρώην υπουργών της ΝΔ με σχετική εμπειρία από διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση με την εξαγγελία ότι θα καταθέσει δύο νομοσχέδια χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση «θέλει να πιέσει τους δανειστές» χρεώνοντάς τους την ευθύνη για την κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η πίεση αυτή ασκείται «χωρίς σχέδιο». Μάλιστα στη Συγγρού εκφράζουν αμφιβολία κατά πόσο τελικά θα φτάσουν στη βουλή και θα μπουν για συζήτηση και ψήφιση τα εν λόγω νομοσχέδια.

Πάντως μια ακόμα εκδοχή που εξετάζουν στη Συγγρού είναι να κινείται η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του να σπάσει την αξιολόγηση σε δύο μέρη ψηφίζοντας μερικά από τα μέτρα και αφήνοντας γι’ αργότερα κάποια άλλα. Προ εβδομάδων αυτήν άποψη ως ενδεχόμενο είχε εκφράσει και σε σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη ο Χρήστος Σταϊκούρας που έχει υπό την ευθύνη του την οικονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στη ΝΔ θα επιχειρήσουν, σε όποια εκτίμηση και αν καταλήξουν για τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης, να αποδομήσουν τη διαπραγματευτική της τακτική στη λογική ότι έχει τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης με αποτέλεσμα «να ανεβαίνει ο λογαριασμός για τους πολίτες».

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΝΔ στις 22-24 Απριλίου, που θεωρητικά συμπίπτει με τα υπάρχον χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκρίνει πολιτικό κείμενο εν είδη διακήρυξης που θα τεκμηριώνει και θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ ζητάει εκλογές και θα περιγράφει τα επόμενα βήματα της Συγγρού με επίκεντρο την κατάσταση στη χώρα και αιχμή την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα