ΝΔ: Οι τέσσερις υποψήφιοι πάλι τσακώνονται, αυτή τη φορά για τον Καραμανλή
Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας διεκδικούν τις καραμανλικές ψήφους, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης δηλώνουν... υπεράνω
- 15 Δεκεμβρίου 2015 06:31
Στην τελική ευθεία για τη δεύτερη απόπειρα εκλογής αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι πάλι συγκρούονται, αυτή τη φορά για έναν πρώην πρόεδρο, τον Κώστα Καραμανλή.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με ορισμένες διαρροές, που έφεραν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους καραμανλικούς, καθώς και τον κ.Καραμανλή να παίρνει αποστάσεις από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ακολούθησαν νέες φήμες περί παρέμβασης Καραμανλή, είτε δια κύκλων είτε ακόμη και με δήλωση, προκειμένου να στηρίξει τον κ.Μεϊμαράκη.
Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα;
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει μεταβάλλει φυσικά την άποψη που είχε εξ αρχής εκφράσει στους συνομιλητές του, ότι δηλαδή μεταξύ των συγκεκριμένων υποψηφίων ο κ.Μεϊμαράκης ειναι η προτιμότερη λύση. Γεγονός είναι ωστόσο ότι δεν έχει εμποδίσει ή αποθαρρύνει καραμανλικά στελέχη, που έχουν ταχθεί με τον κ.Τζιτζικώστα, κυρίως στη Μακεδονία, όπως ο πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης και βαθιά καραμανλικός Βάκης Φραντζής.
Είναι αλήθεια επίσης ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια στο στενό καραμανλικό πυρήνα για το γεγονός ότι στο στενό επιτελείο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζονται να έχουν αναλάβει κομβικό ρόλο στοιχεία ακραία δεξιά, πρόσωπα με βασιλικές αναφορές ή και φιλοχουντικές ρίζες, αλλά και πρώην πρωτοπαλίκαρα του Αντώνη Σαμαρά όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Τάκης Μπαλτάκος. Η ένταση για το θέμα είχε κορυφωθεί, εξ ου και η επαναβεβαίωση της προτίμησης Καραμανλή στο πρόσωπο του κ.Μεϊμαράκη.
Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους συντάκτες του ρεπορτάζ ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι εάν ο πρώην πρωθυπουργός θέλει κάτι να πει, θα το πει δημόσια και ξεκάθαρα, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερα στενή σχέση που είχε με τον κ.Καραμανλη και υποστηρίζοντας ότι ποτέ δε διαφήμισε ούτε τις συναντήσεις που είχε μαζί του, ούτε τα όσα συζητούσαν κατ ιδίαν.
Ενόχληση πάντως για τη στάση Καραμανλή άφησαν να διαφανεί και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, που γνωρίζουν άλλωστε ότι δεν υπάρχει για εκείνους θετική στάση στον καραμανλικό χώρο.
Ο μεν κ.Μητσοτάκης επίσης αμφισβήτησε το ρεπορτάζ που φέρει τον κ.Καραμανλή να στηρίζει Μεϊμαράκη και κάλεσε τόσο τον κ.Καραμανλή όσο και τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώσουν δημόσια εάν στηρίζουν κάποιον υποψήφιο.
Ο δε κ.Γεωργιάδης δεν αναφέρθηκε στον κ.Σαμαρά (του οποίου τη στήριξη ήταν σαφές ότι είχε τουλάχιστον κατά την προσπάθεια συλλογής των αναγκαίων για την υποψηφιότητα του υπογραφών) αλλά κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μητσοτάκη ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο καραμανλικό προπύργιο των Σερρών, υποστήριξε ότι όποιος θέλει να εκφράσει την άποψη του για τους υποψήφιους, μπορεί να το κάνει ακόμη και με γραπτή δήλωση και υποβάθμισε τη σχετική συζήτηση ως παραπολιτική.
Η ενασχόληση πάντως και των τεσσάρων υποψήφιων με το εάν και ποιον στηρίζει ο κ.Καραμανλής, απλώς επιβεβαιώνει τη βαρύτητα που φέρει ακόμη στο εσωκομματικό πεδίο το όνομα του. Το ποιος όμως τελικά θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα πάνε τελικά στην κάλπη στις 20 Δεκεμβρίου.