ΝΔ: Περιμένοντας τη συμφωνία

ΝΔ: Περιμένοντας τη συμφωνία
Policy Statements of the New Greek Government (Day 3), at the Parliament, in Athens, Feb.10, 2015 / ( 3), , , 10 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

Στον απόηχο του Eurogroup που ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, οι γαλάζιοι εξακολουθούν και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα κρίνουν και τα εσωκομματικά της ΝΔ. Η ηγεσία πάντως βλέπει γκρέμισμα των προσδοκιών για πολιτική λύση και τονίζει πως έρχονται νέα μέτρα

Στον απόηχο του Eurogroup που ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, οι γαλάζιοι εξακολουθούν και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα κρίνουν και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Η ηγεσία πάντως βλέπει γκρέμισμα των προσδοκιών για πολιτική λύση και τονίζει πως έρχονται νέα μέτρα. Επισήμανση που ερμηνεύεται και ως προάγγελος της στάσης που θα προτιμούσε να κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς καταψηφίζοντας τουλάχιστον το μέρος της συμφωνίας που θα αφορούσε φορολογικές επιβαρύνσεις- εάν φυσικά το σχετικό πολυνομοσχέδιο δεν έλθει με ένα μόνο άρθρο.

Η Συγγρού έκανε τρεις επισημάνσεις μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup:

Πρώτον, υποστήριξε πως ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία – γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση.

“Όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Κώστας Καραγκούνης.

Δεύτερον κατά τη Ν.Δ οι αναφορές σε αίσθηση προόδου όσον αφορά στη διαδικασία σημαίνουν ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες γίνεται συζήτηση και άρα κατά τη Συγγρού, η «περήφανη διαπραγμάτευση» που γινόταν για 100 ημέρες ήταν πυροτεχνήματα προπαγάνδας, ενώ το μόνο συγκεκριμένο ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή.

Τρίτον, πάντα σύμφωνα με τη Ν.Δ, έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα – Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση, με άλλα λόγια υποστηρίζει η Συγγρού, η περιβόητη πολιτική λύση δεν υπάρχει.

Στελέχη που αναφέρονται στο σαμαρικό περιβάλλον και τα οποία τα τελευταία δυόμιση χρόνια δήλωναν ένθερμοι υπερασπιστές των μνημονιακών πολιτικών, δείχνουν τώρα να προκρίνουν την αρνητική στάση της Ν.Δ έναντι μίας συμφωνίας. “Δεν ψηφίζουμε γουρούνι στο σακί”, λέει χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε στο Real FM: “Εμείς γιατί να ψηφίσουμε κάτι περισσότερο από αυτό, το οποίο εμείς είχαμε προτείνει να κάνουμε;”

Η πλειοψηφία των γαλάζιων πάντως κινείται στη λογική “μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από καθόλου συμφωνία” και δεν απορρίπτει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο η Ν.Δ να στηρίξει, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Έτσι ο Νίκος Δένδιας επισήμανε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη πως είναι σίγουρο ότι θα γίνει μία κακή συμφωνία, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει πως η χώρα δεν χρειάζεται μία συμφωνία και ότι η Ν.Δ θα μπορούσε εύκολα να καταψηφίσει.

“ Αν έρθει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή κι έχει μόνον 149 βουλευτές, εμείς τι θα κάνουμε; Θα οδηγήσουμε τη χώρα στα βράχια λέγοντας «όχι»; Αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνουμε. Βεβαίως δεν δίνουμε σε κανέναν «λευκή επιταγή», αλλά καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά την κρισιμότητα της στιγμής. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα τη συμφωνία και τους όρους της”, τόνισε.

“Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Από εκεί και πέρα θα δούμε τα μέτρα και θα τα αξιολογήσουμε”, δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αθήνα 9,84.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα