ΝΔ προς κυβέρνηση: Δέσμευση για συμφωνία τώρα, τα υπόλοιπα μετά
Στην εισήγηση του στο πολιτικό συμβουλιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ θα δώσει στον πρωθυπουργό εντολή για να αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ. Για τα μέτρα θα μιλήσει αφού διασφαλιστεί η παραμονή στην ευρωζώνη. Η Ν.Δ στην επιτροπή ζητά διασφάλιση ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε ρήξη. Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας
- 10 Ιουλίου 2015 11:19
Συμφωνία τώρα, τα υπόλοιπα μετά, είναι το μήνυμα που στέλνει η Νέα Δημοκρατία προς την κυβέρνηση. Αυτό ήταν το στίγμα τόσο της εισήγησης του προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά την πρωινή συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, αλλά και το δια ταύτα της σύσκεψης των βουλευτών που μετέχουν στις τέσσερις επιτροπές της Βουλής.
Η ΝΔ καταθέτει δήλωση, εν είδει δικής της αιτιολογικής έκθεσης (καθώς τυπικά δεν έχει το δικαίωμα) πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των επιτροπών, εξηγώντας με ποιο σκεπτικό ψηφίζει.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ που ξεκίνησε περίπου στις οκτώ και διήρκεσε μισή περίπου ώρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ εξήγησε τη στάση του κόμματος στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας και βουλευτές που συμμετέχουν στις τέσσερις επιτροπές όπου συζητείται η πρόταση προέβησαν σε ολιγόλεπτες τοποθετήσεις. Στη fast track αυτή διαδικασία τονίστηκε για άλλη μία φορά ότι η Ν.Δ θα επιδιώξει τη ρητή δέσμευση Τσίπρα ότι πάει για συμφωνία και θα φέρει συμφωνία.
Συνάντηση Μεϊμαράκη-Σαμαρά
Εν αναμονή της συζήτησης στην ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του στη βουλή. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρεας Παπαμιμικος.
Θέμα συζήτησης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθουν μετά την αποψινη ψηφοφορία, καθώς οι γαλάζιοι εκτιμούν πως ο Σύριζα δε θα είναι ξανά ο ίδιος και ότι δεν αποκλείεται ένας γενικότερος σεισμός στο πολιτικό σκηνικό, ενώ είναι σε εκκρεμότητα ή κανονική διαδοχή στη ΝΔ
Τι συζητήθηκε στο πολιτικό συμβούλιο και τη σύσκεψη των βουλευτών- μελών των επιτροπών
“Η Ν.Δ ξεκαθαρίζει ότι μέχρι την Κυριακή η χώρα θα πρέπει να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο Ευρω και στην Ευρώπη”, τόνισε στο πολιτικό συμβούλιο το πρωί ο κ.Μεϊμαράκης.
Σημείωσε επίσης ότι: “Η ΝΔ ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό ,σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία. Όχι μόνο εξουσιοδότηση αλλά εντολή για να αποτρέψεις την εξοδο από την Ευρώπη και το Ευρώ. Και για το πως φτάσαμε στην όποια συμφωνία θα μιλήσουμε μετά”.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί καχυποψία για τις προθέσεις του κ.Τσίπρα. Πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός φέρνει τις προτάσεις ως νομοσχέδιο με πραγματικό στόχο να αρνηθεί οποία αλλαγή ζητήσουν οι θεσμοί με αιτιολογία ότι έχει την έγκριση της βουλής και ενδεχομένως να πάει σε ρήξη. Στη Συγγρού εξετάζουν πως θα κλείσουν κάθε τέτοια οδό διαφυγής και πως θα διασφαλίσουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει την Κυριακή με συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit.
Κατά τη συνεδρίαση των βουλευτών της Ν.Δ που μετέχουν στις τέσσερις επιτροπές (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Δημόσιας Διοίκησης) στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί στη λογική της εισήγησης του προέδρου της ΝΔ νωρίτερα στο πολιτικό συμβούλιο. Δηλαδή θα δηλώσει πως θα στηρίξει στην ψηφοφορία, αλλά θα ζητήσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα φέρει συμφωνία και δεν θα επικαλεστεί την ψήφιση των συγκεκριμένων προτάσεων και από κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να ανακρούσει αύριο πρύμναν. Αυτό σύμφωνα με γαλάζιες πηγές μπορεί να γίνει με αλλαγές στο κείμενο, τις οποιες θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών, μόλις αυτή ξεκινήσει.
Σημειωτέον πάντως πως η Ν.Δ θα ψηφίσει μεν για μία συμφωνία ωστόσο όπως διεφάνη από την εισήγηση του κ.Μεϊμαράκη στο πολιτικό συμβούλιο, όπου χαρακτηριστικά είπε “τα υπόλοιπα θα τα πούμε από Δευτέρα”, θα διατηρήσει όχι μονο το δικαίωμα στην κριτική, αλλά και στην καταψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για τα μέτρα με τα οποία διαφωνεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ν.Δ προβληματίζεται με τη διατύπωση “στο πλαίσιο” που υπάρχει στο αίτημα προς εξουσιοδότηση από τη Βουλή και επιθυμεί αυτό να αλλάξει σε “με βάση” τις συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει μεγαλύτερη ευελιξία αύριο στο Eurogroup και να μην έχει δικαίωμα ρήξης εάν του ζητηθούν αλλαγές, αλλά να πάρει η κυβέρνηση την ευθύνη συμφωνίας. Αλλά επειδή η εισηγητική πρόταση δεν μπορεί να αλλάξει, θα ζητηθεί η αναφορά σε εντολή συμφωνίας “με βάση” τις συγκεκριμένες προτάσεις να περάσει στα πρακτικά.
Κατά τη συνεδρίαση των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή, υπήρξαν και μερικές ενστάσεις για τη στάση της. Ο Βασίλης Οικονομου ζήτησε να καταγραφει ότι διαφωνεί με την ψήφιση αυτών των μέτρων και ο Γιώργος Βλάχος αντέδρασε, υπενθυμίζοντας ότι το διακυβευμα είναι ή παραμονή στην ευρωζώνη. Συμφωνήθηκε πως ή ΝΔ θα ξεκαθαρίσει ότι δίνει ψήφο ανοχής, όχι στήριξης στα μέτρα, και εντολής για παραμονή στο ευρώ