ΝΔ: Στόχος η επιστροφή των ενοίκων της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας
Η επίσημη απόφαση Καμμένου να μη συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, αφήνει ακόμη περισσότερο χώρο στη ΝΔ εκ δεξιών, όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου καλωσορίζουν τους ψηφοφόρους όχι όμως και τα στελέχη των ΑΝΕΛ
- 10 Ιουνίου 2019 07:38
Με την αυτοδυναμία να προβάλλει ως απολύτως αναγκαίος, αλλά και εφικτός κατά τη γνώμη των γαλάζιων στόχος στις εθνικες εκλογές του Ιουλιου, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων εκτός των παραδοσιακών κομματικών τειχών, αλλά και την επιστροφή των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, που έφυγαν ιδίως από το 2012 και μετά προς ποικίλες κατευθύνσεις.
Κάτι που προσπάθησε και ο Αντώνης Σαμαράς, με τις περίφημες “δεξιές στροφές”, πλην όμως μάταια. Οι συγκυρίες όμως ευνοούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον, ο χώρος της κεντροδεξιάς και της δεξιάς μετά από μία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται, και μετά το ΛΑΟΣ και οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπως άλλωστε αναμένετο.
Στόχος είναι λοιπόν πλέον οι ένοικοι της “κεντροδεξιάς πολυκατοικίας” κατά την περίφημη ρήση του Γιώργου Καρατζαφέρη να επιστρέψουν στο “γαλάζιο μαντρί”, όρος που παραπέμπει στη θρυλική φράση- προειδοποίηση του Ευάγγελου Αβέρωφ προς τα στελέχη της ΝΔ που κατά καιρούς επιχείρησαν να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν δικά τους κόμματα.
Πράγματι από τη ΔΗΑΝΑ του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου μέχρι την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά (που τελικά επέστρεψε στη ΝΔ και έγινε και πρόεδρος της και πρωθυπουργός, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο του… εντός του μαντριού και όχι εκτός), και από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (που την πάτησε όταν μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και είδε δύο στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε, τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Μάκη Βορίδη, να φεύγουν για τη ΝΔ του Σαμαρά) μέχρι τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, οι φιλοδοξίες ήταν πολλές, αλλά η πορεία ακόμη και των σχηματισμών που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, προδιαγεγραμμένη.
Οι ΑΝΕΛ παραδόξως ήταν το σχήμα που άντεξε περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και δοκιμασίες, όμως ήρθε η ώρα και για τον Πάνο Καμμένο να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη μοίρα του, πληρώνοντας εν πολλοίς και εκείνος τη συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, την εφαρμογή μνημονίου μετά την αντιμνημονιακή του περίοδο και κυρίως τη συμφωνία των Πρεσπών. Και στη ΝΔ βεβαιως θεωρούν ότι προβάλλοντας τη δική τους στάση στο Σκοπιανό, μπορούν να προσελκύσουν πίσω αυτό το κοινό, αλλά και ψηφοφόρους της ΧΑ και του Βελόπουλου.
Ουσιαστικά το Μοσχάτο θα ακολουθήσει και στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου την ίδια στρατηγική με την περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου: Τα πρόσωπα δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια, οι ψηφοφόροι όμως είναι καλοδεχούμενοι. Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές και πολιτευτές των ΑΝΕΛ μάλλον δεν θα έχουν ιδιαίτερη τύχη στα γαλάζια ψηφοδέλτια, αφού στο Μοσχάτο θεωρούν ότι δεν προσφέρουν τελικά. Όσον αφορά τον ίδιο τον κ.Καμμένο προφανώς και δεν τίθεται καν θέμα, παρόλο που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε στην άκρη τους οξείς τόνους και ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει όντως πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Ταυτόχρονα όμως προφανώς και δε θα κλείσει εντελώς η πόρτα της ΝΔ σε στελέχη που πολιτεύθηκαν με τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να μην προσφύγουν στο κόμμα Βελόπουλου. Φιλοδοξία του προέδρου της ΝΔ είναι βέβαια να συμπιεστούν κι άλλο και ιδανικά να μείνουν εκτός Βουλής ΧΑ και Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ η εκτίμηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως τα πρόσωπα στο χώρο της ακραίας δεξιάς δε θα κατορθώσουν τελικά να έρθουν σε συνεννόηση και ταυτόχρονα το δίλημμα στους ψηφοφόρους τους θα είναι ισχυρό: Με τη ΝΔ ή εμμέσως με το ΣΥΡΙΖΑ;
Το στοίχημα βεβαίως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να φέρει πίσω στο μαντρί όλους τους ενοίκους της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας χωρίς να “χαλάσει” το κεντρώο προφίλ που θέλει να παρουσιάζει.