Νέα Αριστερά: Προς νέο (και απολύτως δημοκρατικό) μοντέλο ηγεσίας

Διαβάζεται σε 2'
Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά EUROKINISSI

Η Νέα Αριστερά επιθυμεί να υιοθετήσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας από αυτά στα οποία μάς έχουν συνηθίσει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται πολιτικά η Νέα Αριστερά και ο δρόμος στον οποίο επιθυμεί να πορευτεί στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον, αναμένεται να την φέρουν πολύ μακριά από το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο τα περισσότερα μέλη της προέρχονται.

Η απόφαση αυτή είναι πολιτική, συνειδητή και σε καμία περίπτωση …αντανακλαστική. Συνδέεται δε άμεσα τόσο με την εν γένει προσέγγιση των στελεχών της Νέας Αριστεράς για το πως πρέπει να διοικείται ένα αριστερό κόμμα και όσο και με τη διαλυτική κατάσταση που προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω (και) της κυριαρχίας του αρχηγικού μοντέλου.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, στη Νέα Αριστερά δεν θα υπάρξει συμπροεδρία. Σχετική τροπολογία, με το βλέμμα στο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στη γερμανική, κυρίως, αριστερά, κατατέθηκε στα όργανα του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά καταψηφίστηκε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μοντέλο διοίκησης δεν θα είναι ρηξικέλευθο και απολύτως δημοκρατικό. Με άλλα λόγια, συλλογικό που θα παραπέμπει στον πυρήνα των σχετικών ιδεών της ανανεωτικής Αριστεράς για την εσωκομματική δημοκρατία.

Το ακριβές μοντέλο δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά αποτελεί (και θα συνεχίζει να αποτελεί) αντικείμενο διαβούλευσης και εσωκομματικού διαλόγου ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί και στο πρώτο συνέδριο του κόμματος (7-10 Νοεμβρίου στο ΣΕΦ).

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι θα κομίσει νέα ήθη στα πολιτικά πράγματα της χώρας και αναμένεται με ενδιαφέρον σε μία εποχή μάλιστα που η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα και το πολιτικό σύστημα έχει κλονιστεί βαθιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα