Νέα Διάσκεψη Προέδρων με στόχο την άσκηση πίεσης στη ΝΔ για το ΕΣΡ
Άμεση πρωτοβουλία για συγκρότηση ΕΣΡ αναλαμβάνει ο Βούτσης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Δεν επισπεύδεται η ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αδειών. Πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ να μην «υπονομεύσει» εκ νέου τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει τα ίδια πρόσωπα.
- 31 Οκτωβρίου 2016 22:24
Νέα άμεση πρωτοβουλία θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής για την άρση του αδιεξόδου στο ΕΣΡ μετά το ρήγμα που διαπιστώθηκε στην αντιπολίτευση με τη μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού υπέρ της συγκρότησης της αρχής.
Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Νίκου Βούτση. Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που δημιουργήθηκε στη σημερινή Διάσκεψη, αποφασίστηκε να μην κατατεθεί ακόμη η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μία ακόμη προσπάθεια να καμφθεί “η αδιαλλαξία της ΝΔ”, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων δημιουργεί στην κυβέρνηση αισιοδοξία για την ανάδειξη της αρχής αφού ενδεχόμενη κάμψη των αντιστάσεων των τεσσάρων μελών της ΝΔ (Β. Μεϊμαράκης, Γ. Τραγάκης, Ν. Δένδιας, Ν. Κακλαμάνης) θα επιτρέψει την επίτευξη της πλειοψηφίας των 4/5 που επιτάσσει το Σύνταγμα. Με αυτό το σκεπτικό μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην επισπεύσει την κατάθεση της ρύθμισης για το προσωρινό καθεστώς των αδειών, όπως είχε προαναγγείλει, αλλά να την αναβάλλει δίνοντας έτσι στον Νίκο Βούτση τη δυνατότητα να επιχειρήσει μια ύστατη προσπάθεια για τη συγκρότηση της αρχής.
Το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε, μάλιστα, ήδη να ασκεί πιέσεις στη ΝΔ απομονώνοντάς την πολιτικά μετά την μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού υπέρ της συγκρότησης. Ενδεικτική είναι μάλιστα η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που κάλεσε την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της μετά την ευρεία πλειοψηφία που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην διάσκεψη των Προέδρων με 16 ψήφους υπέρ της συγκρότησης, 6 παρών (ΝΔ, ΚΚΕ) και 1 ‘όχι’ (Ένωση Κεντρώων). «Διαμορφώνονται ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση» τόνισε το Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε: «η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης.
Σκληρή κριτική ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για «αδιαλλαξία»
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε όμως και το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη. «Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Δένδια να καταλογίζει στη Χαριλάου Τρικούπη και στη Σεβαστουπόλεως ότι ήρθαν σε διακριτική συνεννόηση με την κυβέρνηση υπέρ της συγκρότησης ΕΣΡ. Απαντώντας ο Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε διγλωσσία στα στελέχη της ΝΔ και κάλεσε τον κ. Δένδια να είναι πιο προσεκτικός όταν απευθύνει τέτοιες κατηγορίες. «Που το ξέρετε ότι υπάρχει διακριτική συνεννόηση κύριε Δένδια;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Σημειώνεται πάντως ότι η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού υπέρ του «ναι» επετεύχθη χάρη σε συνεχείς συμβιβαστικές κινήσεις του Προέδρου της Βουλής. Ειδικότερα ο κ. Βούτσης απέσυρε από την ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα που συναντούσε έντονες αντιδράσεις και αντιπρότεινε για πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη στο πρόσωπο του οποίου υπήρχε γενική συναίνεση. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ και του Σπύρου Λυκούδη του Ποταμιού να μην προταθεί τελικά για αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος που είχε διατελέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να αντικατασταθεί από τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο. Επίσης ο κ. Βούτσης διαβεβαίωσε όλα τα κόμματα, κατόπιν αιτήματος τους, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν θα αποσπάσει στο μέλλον τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται πλέον στο ΕΣΡ προς εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
Το σχόλιο του Νίκου Παππά
«Τα κόμματα του ΝΑΙ στη σημερινή Διάσκεψη Προέδρων είναι αυτά που ψήφισαν όλα ή πολλά από τα άρθρα του ν.4339», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Σε προηγούμενη ανάρτησή του ανέφερε πως «στη Διάσκεψη Προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από “ΠΑΡΩΝ” σε “ΝΑΙ”».