Νέα Δημοκρατία: Η δεύτερη μάχη των τεσσάρων, στη σκιά του Καραμανλή
Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης καλούν (ξανά) σήμερα τους ψηφοφόρους στις κάλπες, με φόντο τα σενάρια διάσπασης και δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά και εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης των σαμαρικών και σκληρών δεξιών με τους καραμανλικούς
- 20 Δεκεμβρίου 2015 06:14
Προσωπικές, αλλά και ιδεολογικές διαστάσεις λαμβάνει η σημερινή (δεύτερη) μάχη μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε βαρύ κλίμα με φόβους διάσπασης και με το ερώτημα της στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζει τη συζήτηση.
Η αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων κατά την τελευταία εβδομάδα εξελίχθηκε ξεκάθαρα σε αντιπαράθεση μεταξύ της καραμανλικής πτέρυγας, η οποία εκπροσωπεί τη λογική του μεσαίου χώρου και της σαμαρικής, σκληρής δεξιάς, που ζητεί άγριο ροκ κατά της αριστεράς, βάζοντας στο στόχαστρο τον Κώστα Καραμανλή για φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Με την καραμανλική γραμμή τάσσεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης- στη δεύτερη λογική κινούνται ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλα τα μη καραμανλικά στοιχεία, γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως δεν αλιεύει ψήφους από το καραμανλικό ακροατήριο.
Ο κ.Μητσοτάκης στοχεύει επίσης να φέρει στην κάλπη κόσμο εκ του φιλελεύθερου κέντρου πέραν της ΝΔ, δηλαδή από το Ποτάμι και το (πάλαι πότε) εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ξεκινά με βάση, τα παλιά ερείσματα στο μηχανισμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και με όπλα ό,τι ο ίδιος έχει κτίσει από το 2009 και μετά.
Ο κ.Τζιτζικώστας θεωρεί ότι ξεκινά με βάση το 70% των περιφερειακών εκλογών του 2014, αν και στην καραμανλική Μακεδονία η ένταξη του κ.Βορίδη στο στρατόπεδο του έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Απευθύνεται επίσης στην Εκκλησία (εξ ού και η αντίθεση του στο σύμφωνο συμβίωσης) και άλλα “παραδοσιακά, ειδικά” κοινά της δεξιάς, όπως οι ένστολοι.
Το ίδιο target group έχει και ο κ.Γεωργιάδης για αυτό και το τελευταίο διάστημα ανταλλάσσει φαρμακερά βέλη με τον κ.Τζιτζικώστα. Αντίθετα ο κ.Γεωργιάδης φέρεται πιθανόν να συνεργαζόταν σε ένα δεύτερο γύρο με τον κ.Μητσοτάκη.
Αλλά και ο κ.Μεϊμαράκης, κύριο όπλο του οποίου σε αυτή τη μάχη είναι η καραμανλική υποστήριξη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν δεν είναι ο ίδιος στο δεύτερο γύρο να στήριζε τον κ.Μητσοτάκη, με τον οποιο πάντως ανταγωνίζεται ταυτόχρονα για τις ψήφους των παλαιών μητσοτακικών, δηλαδή των στελεχών και ψηφοφόρων που είχαν δραστηριοποιηθεί στις τάξεις της ΝΔ τη δεκαετία του 1980.
Η παράταξη της κεντροδεξιάς θεωρείται βέβαια βαθιά καραμανλική, όμως το ερώτημα είναι ποιοι τελικά θα πάνε σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, η οποία υπέστη τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια σημαντική φθορά- αν και σαφώς λιγότερη από ό,τι το ΠΑΣΟΚ.
Τη στρατηγική καταγγελίας του Καραμανλή για στήριξη στον Τσίπρα εισηγήθηκαν όπως έχει γράψει το News247 στον κ.Τζιτζικώστα, ο Μάκης Βορίδης και ο Τάκης Μπαλτάκος, αμφότεροι πρόσωπα, που στο παρελθόν βρισκόταν στο στενό περιβάλλον Σαμαρά.
Οι επιθέσεις κατά Καραμανλή, που κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είχαν ως αποτέλεσμα την Παρασκευή συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσουν ότι μεταξύ Καραμανλή- Τσίπρα υπήρξε μία και μόνη επικοινωνία το βράδυ της 15ης Ιουλίου, με πρωτοβουλία του πρώτου και στόχο να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο και ο πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος του.
Η δεύτερη απόπειρα εκλογών πραγματοποιείται επίσης υπό το βάρος της αποκάλυψης των εισηγήσεων Βορίδη- Μπαλτάκου σε Τζιτζικώστα για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος α λα Σαρκοζί.
Εισηγήσεις που κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσο συνδέονται με επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επιστρέψει: Ο ίδιος καίτοι δήλωσε ότι δεν είναι η αγωνία του μία επιστροφή, δεν το διέψευσε στην πραγματικότητα ποτέ…