Νέα Δημοκρατία: Στη σκιά τριών πρώην, η εκλογή του επόμενου
Καραμανλής, Μητσοτάκης, Σαμαράς, συμμετέχουν ενεργά στο εσωκομματικό παιχνίδι γύρω από την ανάδειξη του νέου προέδρου
- 10 Ιανουαρίου 2016 07:01
Οι 404.000 ψηφοφόροι του πρώτου γύρου (για την ακρίβεια όσοι εξ αυτών αποφασίσουν να σπεύσουν ξανά στις κάλπες) θα εκλέξουν σήμερα τον επόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογή όμως πραγματοποιείται στη σκιά τριών πρώην προέδρων, που ο καθένας έχει τα δικά του ερείσματα και τη δική του προτίμηση στο δίλημμα Μεϊμαράκης vs Μητσοτάκης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται καταρχήν στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει σαφώς προκρίνει το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως την υποψηφιότητα που μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την ενότητα της όλης ΝΔ. Καραμανλικά στελέχη έχουν εξαρχής δραστηριοποιηθεί στο πλευρό του κ.Μεϊμαράκη και εν όψει του δεύτερου γύρου υπήρξε σαφώς μία πιο ενεργή κινητοποίηση από ό,τι στον πρώτο, κατά τον οποίο η διάθεση ήταν πιο χαλαρή.
Κλειδί θεωρείται η στάση των καραμανλικών κυρίως νεότερης γενιάς στελεχών, που στον πρώτο γύρο είχαν ενταχθεί στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα, αν και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο.
Ο κ.Μεϊμαράκης ωστόσο στόχευσε όχι μόνο στους καραμανλικούς ψηφοφόρους, αλλά και στους παλαιούς μητσοκακικούς, στους οποίους άλλωστε ανήκε και ο ίδιος δεδομένου ότι αναδείχθηκε στην κομματική ιεραρχία επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη δεκαετία του 1980, αν και μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ το 1997, ο νέος αρχηγός είχε σπεύσει να τον “αρπάξει” από το πλευρό του Γιώργου Σουφλιά:
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε αναλάβει την επόμενη κι όλας ημέρα να επισκεφθεί τον κ.Μεϊμαράκη τότε πρωτοπαλίκαρο του κ.Σουφλιά για να του ζητήσει να σταθεί στο πλευρό του νέου προέδρου και ο κ.Μεϊμαράκης έγινε γραμματέας της ΝΔ επί Καραμανλή και ένας εκ των στελεχών που μετείχαν στον πρωινό καφέ της γαλάζιας αντιπολίτευσης και αργότερα στην κυβερνητική επιτροπή του καραμανλικού Μαξίμου.
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είναι προφανές βέβαια ότι στηρίζει τον υιό του στην προσπάθεια κατάκτησης της ηγεσίας, στην οποία απέτυχε το 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη, που από την πλευρά της δέχεται πίεση για τη στάση της, ενώ η ίδια βλέπει τον εαυτό της σε ρόλο “γεφυροποιού” την επόμενη ημέρα, όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δραστηριοποιήθηκε εξαρχής ενεργά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμβάλλοντας τόσο στη συλλογή υπογραφών για την υποψηφιότητα του, όσο και στέλνοντας στελέχη στο στρατόπεδο του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος τονίζει πως δε βλέπει αυτή την εκλογική αναμέτρηση ως μία νέα σύγκρουση καραμανλικών μητσοτακικών, όπως είχε ξεκαθαρίσει και στη συνέντευξη του στο News247.
Καθοριστικός ενδεχομένως αποδειχθεί ο ρόλος του Αντώνη Σαμαρά και των σαμαρικών στελεχών, που στην πλειοψηφία τους έχουν ταχθεί με τον κ.Μητσοτάκη, με πρώτο βέβαια τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ίδιος ο κ.Σαμαράς επισήμως τηρεί στάση ουδετερότητας και σε πρόσφατη δήλωση του χαρακτήρισε το δικό του ρόλο ενοποιητικό. Πάντως στελέχη του σαμαρικού στρατοπέδου όπως ο Τάκης Μπαλτάκος διαμηνύουν πως αναμένουν από το νέο πρόεδρο, όποιος και εάν είναι, να κάνει κινήσεις προς τη σκληρή δεξιά πτέρυγα, όπου υπάρχουν φωνές αυτονόμησης στα πρότυπα ενός σαρκοζικού κόμματος. Ενδιαφέρον υπό το πρίσμα αυτό είναι το γεγονός πως ο κ.Μεϊμαράκης που είχε το προηγούμενο διάστημα έλθει σε σφοδρή σύγκρουση με τους σαμαρικούς, στη συνέντευξη του στο News247, τόνισε πως ο κ.Σαμαράς έχει όλο το σεβασμό που αρμόζει στο ρόλο του ως πρώην πρωθυπουργός.
Πηγή: sooc