Νέα Φιλαδέλφεια: Το Μαξίμου δεν “βλέπει” πολιτικές ευθύνες

Νέα Φιλαδέλφεια: Το Μαξίμου δεν “βλέπει” πολιτικές ευθύνες
Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάννης Οικονόμου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ξήλωμα της ηγεσίας της ΕΛΑΣ μετά την επιδρομή νεοναζί Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ καλύπτουν Οικονόμου.

Σε δύσκολη πολιτικά θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την επιδρομή νεοναζί Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (αφού πρώτα διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή Ελλάδα) και τη δολοφονία 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ.

Από το Μαξίμου παρέπεμπαν χθες το πρωι στην πρώτη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με την οποία ανακοινώθηκε η απομάκρυνση επτά αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Και το απόγευμα στη συνέντευξη του κ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, κατά την οποία παραδέχθηκε “τραγικά επιχειρησιακά σφάλματα” και αποτυχία της ΕΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε μάλιστα ότι θα είχε παραιτηθεί εάν το σφάλμα αφορούσε πολιτικό σχεδιασμό, επικαλούμενος ότι ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι επιχειρησιακός. Και φαίνεται ότι ως προς αυτό έχει αυτή τη στιγμή την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος επρόκειτο χθες να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, αλλά διέκοψε την επίσκεψη του και επέστρεψε στην Αθήνα στο άκουσμα της τραγικής είδησης, βρίσκεται εξάλλου σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως, το “ξήλωμα” στην ΕΛΑΣ θα συνεχιστεί, αλλά η απόδοση ευθυνών δεν θα φτάσει σε πολιτικό επίπεδο.

Επιλέχθηκε δηλαδή χθες να καρατομηθούν προς κατευνασμό της κοινής γνώμης οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Τροχαίας και ο επικεφαλής της Αθλητικής Βίας και όχι οι επικεφαλείς των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων, που είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από το Μαυροβούνιο για το φονικό “καραβάνι” των νεοναζί χούλιγκαν, καθώς και από την Κροατία, αλλά και από την ομάδα της ΑΕΚ.

Και σε δεύτερο χρόνο, μόλις ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και η έρευνα της Δικαιοσύνης, θα πέσουν πολλά κεφάλια υψηλά ιστάμενων αξιωματικών, αφού γίνουν και οι αναγκαίες για την αντικατάσταση τους κρίσεις με σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Κατά το Μαξίμου πάντως δεν τίθεται θέμα για τον κ.Οικονόμου, την κεφαλή του οποίου ζητεί επί πίνακι η αντιπολίτευση. “Εάν είχε ενημερωθεί ο υπουργός θα υπήρχε θέμα. Δεν προκύπτει όμως ότι είχε ενημερωθεί”, έλεγε στο ΝEWS 24/7 κυβερνητικό στέλεχος. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι ίδια με εκείνη του Νότη Μηταράκη, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς έκανε διακοπές την ώρα που καιγόταν η μισή χώρα.

Ο κ. Μηταράκης βέβαια είχε αποτελέσει και ένα εξιλαστήριο θύμα στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγέλαφου με τις πυρκαγιές και ειδικότερα στη Νέα Αγχίαλο. Έκτοτε όμως έχουν περάσει μόλις 10 ημέρες και μία δεύτερη εξώθηση υπουργού (και δη στο ίδιο υπουργείο) σε παραίτηση, εκτιμήθηκε πως θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα βάσανα στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι απίστευτες και τραγικες σκηνές που διαδραματίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια θολώνουν εκ νέου το αφήγημα της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας περί ασφάλειας και πολιτικής “νόμου και τάξης”.

Τίθεται εξάλλου το ερώτημα σε ποιο επίπεδο, υπηρεσιακό ή πολιτικό, ελήφθη απόφαση για μη εμπλοκή της Αστυνομίας με την ομάδα των Κροατών που δεν είναι απλοί χούλιγκαν, αλλά δηλωμένοι νεοναζί με ιστορικό συμμετοχής στα γεγονότα που στάθηκαν αφορμή για τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία.

Την εικόνα της ΕΛΑΣ σε κάθε περίπτωση δε βοηθά το γεγονός ότι σε μία προσπάθεια να δείξει δράση έστω κατόπιν εορτής συνέλαβε μεταξύ άλλων Κροάτες τουρίστες σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, ενώ ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε αστυνομικούς να ψάχνουν στοιχεία στη γέφυρα- τόπο της δολοφονίας, η οποία όμως προηγουμένως είχε καθαριστεί με πιεστικό

Δείτε το video του 24Media Lab για το δρομολόγιο των Κροατών και την αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα