Νέα μέτρα: Η κυβέρνηση εστιάζει στην τρίτη δόση και στους άνω των 65
Τα σενάρια για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο με τρίτη δόση εμβολίου. Τι θα συζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία του κορονοϊού υπό τον Κ. Μητσοτάκη .
- 15 Νοεμβρίου 2021 06:07
Στην τρίτη δόση του εμβολίου και στους άνω των 65 εστιάζει η κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και ταυτόχρονα αναζητεί τρόπους αποσυμφόρησης του ΕΣΥ.
Εκτός λοιπόν από το αυστριακό μοντέλο, που επιτρέπει στους ανεμβολίαστους να πάνε μόνο στη δουλειά και το σουπερμάρκετ, το Μαξίμου… εμπνέεται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καθιστά υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους άνω των 65, προκειμένου να διατηρήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό τους.
Όπως αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το γαλλικό παράδειγμα, αποκλείοντας, καταρχάς από την εστίαση, τους άνω των 65, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε μάλιστα στον Ελεύθερο Τύπο ότι: “το Ισραήλ και η Γαλλία έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση”. Και εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην τρίτη δόση και στους άνω των 65.
“Σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480”, ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται λοιπόν στο 20% των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 580.000 άτομα, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Αντίθετα, σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, όπως είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, δεν υπάρχουν στο Μαξίμου. Το σκεπτικό άλλωστε είναι ότι αφού το πρόβλημα εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους άνω των 65, που κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν σε ΜΕΘ, η επέκταση υποχρεωτικότητας δεν θα προσέθετε κάτι στο τείχος ανοσίας. Και ως γνωστόν, η κυβέρνηση δεν θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στην Αστυνομία.
Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε επίσης ότι: “Δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους” και άφησε να φανεί ότι σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως γενικά περιοριστικά μέτρα δεν θα έδιναν ένα ακόμη κίνητρο ή θα μείωναν την πίεση στους ανεμβολίαστους, να κάνουν το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση λοιπόν σκέφτεται το αυστριακό, γερμανικό και γαλλικό μοντέλο, όχι όμως το ολλανδικό, δηλαδή δεν προτίθεται να προβεί σε νέο – έστω μερικό – lockdown όπως έγινε στην Ολλανδία. Το πλήρες μπλόκο σε ανεμβολίαστους παραμένει όμως στο τραπέζι.
Όλα αυτά προφανώς θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στην καθιερωμένη πλέον σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το απόγευμα θα αναχωρήσει για Λονδίνο.
Σημειωτέον ότι από σήμερα λήγει και η διορία στους ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του ΕΣΥ και η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην επιστράτευση τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις