Νέα μέτρα: Η μετάλλαξη Όμικρον περιπλέκει τα πράγματα 

Νέα μέτρα: Η μετάλλαξη Όμικρον περιπλέκει τα πράγματα 
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σημαίνει συναγερμό στην Ευρώπη και την Αθήνα, αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει τη στρατηγική της και δεν θέλει να προχωρήσει σε lockdown 

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα ή όπως ονομάστηκε χθες επισήμως από τον ΠΟΥ “μετάλλαξη Όμικρον” φέρνει τα πάνω κάτω και στη χώρα μας, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε lockdown.

Από τη στιγμή που το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη καταγράφηκε στο Βέλγιο, όλη η ΕΕ έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ως πρώτη αντίδραση μπλοκάρει τις πτήσεις από Αφρική.

Αντίστοιχα μέτρα αποφάσισε στην Αθήνα και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατά τη χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση, αν και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από χώρες της νοτίου Αφρικής προς την Ελλάδα… Το ζήτημα δε είναι ότι όχι μόνο έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην ΕΕ, αλλά και στο Ισραήλ, μία χώρα από την οποία έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα.

Η μετάλλαξη Όμικρον ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη επιπτώσεις και στη διεθνή οικονομία, με τα χρηματιστήρια να κάνουν βουτιά. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας, ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν».

Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να πάει ξανά σε lockdown ούτε να πάρει νέα μέτρα και σε πρώτη φάση επιμένει στην ισχύουσα στρατηγική κατά του κορονοϊού και αναμένει, όπως όλος ο πλανήτης, εάν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά για τη νέα μετάλλαξη.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 η Αθήνα θέλει να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας χωρίς οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γεν Σπάν “έδειξε” lockdown χθες, προκάλεσε αίσθηση και εντυπώσεις, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον απερχόμενο υπουργό της Μέρκελ, η οποία ζητά καραντίνα, κάτι όμως που αρνείται η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων- Φιλελεύθερων, το λεγόμενο “φανάρι”. Η μετάλλαξη Όμικρον όμως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα πανευρωπαϊκά και όντως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Εν τω μεταξύ η μάχη του εμβολιασμού συνεχίζεται. Σημειωτέον δε ότι μελέτη του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ζωές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα