Νέα πυρά από την αντιπολίτευση για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Διαβάζεται σε 4'
Νέα πυρά από την αντιπολίτευση για το σκάνδαλο των υποκλοπών
ISTOCK

Αρνείται το ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την αγορά λογισμικού τύπου Predator ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση στη Βουλή.

Ανοιχτό θέμα θεωρεί το «σκάνδαλο των υποκλοπών» η αντιπολίτευση. Αυτό παρά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε και κατέληξε στην εκτίμηση ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν εμπλέκεται σε παράνομες παρακολουθήσεις.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συνεχίζουν να έχουν το ζήτημα αυτό ψηλά στην ατζέντα τους, με δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Ο Γιώργος Φλωρίδης

Για το θέμα των υποκλοπών άλλωστε υπήρξαν εξελίξεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αρνήθηκε με έγγραφη απάντησή του τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο σχετικά με την έγκριση αγοράς από την κυβέρνηση λογισμικού παρακολούθησης τύπου «Predator».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 18 Ιουλίου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (Α.Αυλωνίτης, Γ.Καραμέρος, Κ.Μπάρκας) σημειώνει πως «το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με τα αναφερόμενα στην εν θέματι Κοινοβουλευτική Ερώτηση, καθώς δεν του έχει τεθεί προς διεργασία οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα».

Να θυμίσουμε ότι οι τρείς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου ανέφεραν πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δρομολογεί την απόκτηση και χρήση νέου συστήματος παρακολουθήσεων τύπου Predator. Συγκεκριμένα, «γίνεται λόγος ότι η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα για τις προϋποθέσεις σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ».

Θέτοντας το ερώτημα «ποια συστήματα παρακολούθησης σχεδιάζουν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με ποιο κόστος και ποιους περιλαμβάνουν;».

Επιμένει η αντιπολίτευση

Αυτά, ενώ τα επιτελεία των κομμάτων ζητούν και αναμένουν το πόρισμα 300 σελίδων της έρευνας που διενήργησε ο Άρειος Πάγος και συγκεκριμένα ο Αντιεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης. Θυμίζουμε ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε το υλικό αυτό να παραδοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και παράλληλα να κληθεί για ενημέρωση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Αιτήματα τα οποία δεν έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία που διαθέτει στην επιτροπή αυτή η  Νέα Δημοκρατία.

Την κατάληξη της δικαστικής έρευνας σχολίασε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Επισήμανε πως «εμείς δεν δεχόμαστε την παραδοχή ότι για όλα φταίνε τέσσερις περίεργοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν χόμπι να παρακολουθούν πολιτικούς αρχηγούς, ευρωβουλευτές, αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, διευθυντικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργούς εν ενεργεία. Και μάλιστα ήταν τόσο καλοί σε αυτό που ήρθε μετά η κυβέρνηση και τους έδωσε την άδεια να εξάγουν το αδιανόητα ακριβό λογισμικό Predator και σε ανελεύθερες κατ’ όνομα δημοκρατίες της Αφρικής». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «όλες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι εφαρμοστέες, άρα σεβαστές. Όμως, πρέπει να κρίνονται. Κρίνουμε τη Δικαιοσύνη επειδή ακριβώς τη σεβόμαστε».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico προκειμένου να τονίσει πως «οι μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών κάνουν, για ακόμα μια φορά, ρεζίλι τη χώρα μας διεθνώς». Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα στο δημοσίευμά της κάνει λόγο για «Predatogate» στην Ελλάδα. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ερωτήματα που γεννώνται μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Επίθεση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή το Σκάνδαλο των Υποκλοπών κάνει η Νέα Αριστερά. Σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της πως «ο υπουργός υγείας υποστηρίζει ότι κάποιος ιδιώτης έστειλε μηνύματα μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό σε μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και στον ίδιο». Αναρωτιέται μάλιστα «πώς είναι δυνατόν ένας κορυφαίος υπουργός, σε θέση ευθύνης, με τόση ευκολία αποδέχεται και να δικαιολογεί την παρανομία αδυνατώντας να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό;».

Ο Χρήστος Ράμμος

Αξίζει τέλος να μνημονευθεί ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αμφισβήτησε με αρθρογραφία του την «καρδιά» της αντίληψης περί του ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είναι νόμιμες, εφόσον συνηγορήσει ο εκάστοτε εισαγγελικός λειτουργός που έχει την ευθύνη να υπογράφει γι’ αυτές. Δηλαδή το στοιχείο που -πιθανότατα- καθόρισε και την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως επισήμανε σε εκτενές άρθρο του ο πρώην δικαστικός και νυν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, «τελικός σκοπός ύπαρξης μιας  δημοκρατικής πολιτείας  είναι η κατάκτηση του μέγιστου βαθμού ίσης ελευθερίας και η διασφάλιση της απρόσκοπτης απόλαυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλα τα πρόσωπα. Η ασφάλεια αντίθετα  δεν μπορεί παρά να είναι  το μέσο (όσο και απαραίτητο αν είναι κάποιες φορές)  για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η εθνική ασφάλεια δεν είναι δηλαδή η ίδια τελικός σκοπός.  Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο σε δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα