Νέο ΕΣΡ: Τα πρόσωπα που θα ολοκληρώσουν το σίριαλ των αδειών
Ο πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και τα νέα μέλη του ΕΣΡ αναλαμβάνουν τη μετάβαση προς το νέο τηλεοπτικό τοπίο, με την κυβέρνηση να κινείται σε λογική "ο νόμος Παππά πέθανε, ζήτω ο νόμος Παππά" και τη ΝΔ να επιμένει πάνω από τέσσερις άδειες και όλα εξαρχής
- 10 Νοεμβρίου 2016 22:11
Μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, αλλά και παιχνίδια συναίνεσης και ισχύος τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο της Διάσκεψης των Προέδρων, συγκροτήθηκε το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει μία δύσκολη αποστολή:
Να ολοκληρώσει το σίριαλ της αδειοδότησης σε ένα φλεγόμενο πολιτικό και μιντιακό τοπίο.
Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών έχει καταστεί κομβικό πεδίο μάχης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που η καθεμία από την πλευρά της έστειλαν τα μηνύματα τους στα νέα μέλη του ΕΣΡ, αμέσως μόλις βγήκε λευκός καπνός από τη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η μεν κυβέρνηση ουσιαστικά δείχνει ότι περιμένει απόφαση του νέου ΕΣΡ για άμεση διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, ουσιαστικά πάνω στην τεχνογνωσία του προηγούμενου και με βάση το νόμο Παππά (πλην τω δύο άρθρων που ανεστάλησαν), διαφορετικά είναι έτοιμη να καταθέσει το νόμο- γέφυρα για το καθεστώς προσωρινής αδειοδήτησης (κάτι που ορισμένοι στην αντιπολίτευση υποπτεύονται ότι είναι ο πραγματικός στόχος της).
Η δε αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει ιδιαίτερα στη δέσμευση που ζήτησε (και προφορικά πήρε) από Βούτση και Παππά για περισσότερα από τέσσερα κανάλια, ζητώντας ουσιαστικά επαναπροσδιορισμό του αριθμού των αδειών και όλη τη διαδικασία εξ αρχής.
Και βέβαια οι νυν καναλάρχες και οι επίδοξοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, αναλαμβάνει καθήκοντα το νέο ΕΣΡ, με πρόεδρο τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, τον οποιο αρχικά είχε προτείνει για τη θέση αυτή η ΝΔ. Πρόταση που σε μία κίνηση- ρελανς αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αποτέλεσμα τελικά να επιτευχθεί συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Όταν η ΝΔ είχε προτείνει τον κ.Κουτρομάνο είχε προκαλέσει αίσθηση στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους, καθώς ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου θεωρείται ίσως ο μόνος δικαστής και δη αρεοπαγίτης με πραγματικά αριστερό προφιλ. Αυτό βέβαια δεν προδικάζει τίποτε για τη στάση που θα κρατήσει ως πρόεδρος του ΕΣΡ. Αλλωστε και ως δικαστικός είχε φήμη αδέκαστου, η δε διαδρομή του και η στάση του σε σοβαρές υποθέσεις από τις πλέον επιτυχημένες.
Ήταν ο δικαστής που είχε καταδικάσει σε ισόβια τον Ιωάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα το 1991 και σύμφωνα με τον υιό του Τεμπονέρα ” για την απόφαση του μάλιστα αυτή εστάλη λίγους μήνες μετά να δει το κλίμα σε διάφορα ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ το 2010 παραλείφθηκε πραξικοπηματικά από την ιεραρχία του Αρειού Πάγου στις κρίσεις των δικαστών”.
Διετέλεσε αρχικά αντιπρόεδρος και έπειτα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για μόλις οκτώ μήνες επί Σαμαρά. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πάντως δεν εκκρεμούσαν σοβαρές υποθέσεις με πολιτικές διαστάσεις,ενώ η κίνηση αυτή του Σαμαρά τότε να προτείνει Κουτρομάνο για πρόεδρο του Αρείου Πάγου είχε σχολιαστεί ως απόπειρα να δοθεί… αριστερό άλλοθι στα πεπραγμενα της τότε κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Ήταν ο μόνος που είχε ψηφίσει στον Αρειο Πάγο υπέρ πολίτη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσε αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία κατά της Siemens. Μειοψήφησε υπέρ των συμβασιούχων, υπέρ των εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας κι ήταν πρόσφατα εισηγητής στην υπόθεση της διαθήκης του Ν. Καζαντζάκη.
Πάντως οι σχέσεις του με τη νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δε φέρονται οι καλύτερες δυνατές.
Το γεγονός ότι η ΝΔ είχε προτείνει τον κ.Κουτρομάνο για πρόεδρο του ΕΣΡ είχε όπως αναφέρθηκε προκαλέσει αίσθηση στους δικαστικούς κύκλους καθώς όμως δεν πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό όνομα, φαινεται ότι αρχικά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καταλάβει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν συνεχεία φέρονται να αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για μία μπλόφα από τη μεριά της ΝΔ, η οποία πρότεινε ένα πρόσωπο που δεν ήταν “δικό της” για να δείξει ότι δε φέρει την ευθύνη μη συγκρότησης του ΕΣΡ όταν θα απορρίπτονταν η πρόταση της- όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Βύρωνα Πολύδωρα, για να τον αποσύρει αφού δε συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψήφια των 4/5. Και επιχείρησαν αυτή τη μπλόφα να την αναστρέψουν, προτείνοντας εκείνοι για πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ.Κουτρομάνο.
Ολα αυτά όπως προαναφέρθηκε δεν έχουν κατ ανάγκην σημασία. Εξάλλου ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΣΡ Γιάννης Λασκαρίδης, είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη επί ΠΑΣΟΚ καίτοι δεν ανήκε σε αυτό το χώρο, ενώ όλα τα χρόνια της θητείας του οι συσχετισμοί στο προηγούμενο ΕΣΡ αποδεικνύονταν κάθε φορά άσχετοι από την πολιτική καταγωγή της συνθέσης των μελών.
Ο νέος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου. δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, έχει διατελέσει διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ κατά τις περιόδους 1991-1993 και 2002-2005, επομένως υπό μία έννοια επιστρέφει σε γνώριμα μονοπάτια. Υπήρξε πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και -το πιο ενδιαφέρον- πρώην αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ επί κυβέρνησης Σαμαρά μετά το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Επίσης έχει διδάξει τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ενδιαφέρον έχουν και τα βιογραφικά και αναφορές των μελών του ΕΣΡ.
Από τις πλέον γνωστές συντάκτριες του μιντιακού ρεπορτάζ, με σημαντική διαδρομή από το 1986, η Πόπη Διαμαντάκου είναι κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), καθώς και Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
Ο Βασίλης Καραποστόλης είναι Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
Από τα πιο γνωστά ονόματα με διαδρομή στο χώρο της αριστεράς είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφος Νίκος Κιάος. Απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, εκτός από πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001) διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
Μέλος του Συμβουλίου είναι επίσης η Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Διαθέτει ένα βαρύ συγγραφικό και επιστημονικό βιογραφικό, χωρίς κάποια εμφανή πολιτική τοποθέτηση αλλά με σημαντική ακαδημαϊκή διαδρομή.
Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ήταν ήδη μέλος του ΕΣΡ παραμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της για δύο χρόνια.
Στη θέση του κ.Κουφόπουλου που αρχικά είχε προταθεί, μπήκε τελικά μετά τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον θεωρούσαν φιλικό προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Πλειός, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Ο κ.Πλειος ως ακαδημαϊκός και διανοούμενος δεν θεωρείται τόσο κομματικός όσο ο κ.Κουφόπουλος, ενώ έχει τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια πρόσφατα για τα ραδιοτηλεοπτικά με θέση και άποψη- συχνά κρατώντας αποστάσεις και από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση και καταδικάζοντας τους πολιτικούς τακτικισμούς σε σχέση με το ΕΣΡ.
Μέλος του Συμβουλίου γίνεται επίσης ο Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος, ο οποιος έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Θα χρειαστεί όμως λογικά ένα χρονικό διάστημα μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να “πιάσει δουλειά”. Μέχρι να συγκροτηθούν σε σώμα, να περάσουν τα νέα μέλη από τη Διάσκεψη των Προέδρων, να εγκατασταθούν στα γραφεία τους και να γνωριστούν με το επιστημονικό προσωπικό και τους συνεργάτες τους, ενδεχομένως να φτάσουν τα Χριστούγεννα, ενώ σημειωτέον ότι από τον ενάμιση χρόνο κατά τον οποιο το ΕΣΡ δε συνεδρίαζε διότι δεν είχε νόμιμη σύνθεση λόγω της λήξης της θητείας των μελών του, έχουν συσσωρευθεί πολλές υποθέσεις. Η κυριότερη όμως και η κρισιμότερη θα είναι αυτή των τηλεοπτικών αδειών.