Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Γαλλία: Δεν μπορεί να εξαρτάται η άμυνα της ΕΕ από την Τουρκία

Διαβάζεται σε 7'
Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Γαλλία: Δεν μπορεί να εξαρτάται η άμυνα της ΕΕ από την Τουρκία
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sebastien Lecornu, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025 EUROKINISSI

“Η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας όλων των μελών”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο ΥΠΕΘΑ, με φόντο τη συζήτηση για πώληση Meteor στην Τουρκία.

Ανάχωμα και μέσω Γαλλίας προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση στις συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο αυτό ήταν σαφές το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνί στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Και υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.

Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς”, είπε ο κ,. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον κ. Λεκορνί, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sebastien Lecornu, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

“Να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε”

Είναι προφανές ότι η επίσκεψή σας είναι μεγάλης σημασίας, επίσης επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Macron. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε”, σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε:

Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση.”

Νωρίτερα ο κ.Δένδιας είχε σε αντίστοιχο μήκος κύματος δηλώσει μετά τη συνάντηση με το Γάλλο ομόλογο του πως στην πρωτοβουλία ReAarm δεν υπάρχει χώρος για χώρες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να προκαλέσουν αναταραχές στην περιοχή, φωτογραφίζοντας επίσης φυσικά την Τουρκία.

Ο κ. Λεκορνί από την πλευρά του αναφέρθηκε καταρχήν στην στάση που πραγματοποιεί στην Ελλάδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και η ομάδας συνοδείας του. Ανέφερε επίσης ότι με τον κ.Δένδια συζήτησαν και την κατάσταση στο Λίβανο, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και “προφανώς τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αλλά και ότι συζήτησαν και “την ενίσχυση της άμυνάς μας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό – ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος.”

Συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, Sebastien Lecornu, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δημόσια σιγή για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου

Ο κ.Λεκορνί βρίσκεται βέβαια στην Ελλάδα λίγες ημέρες μετά την πρόταση της γαλλικής Naval Group για κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών Belharra, στον απόηχο των ελληνικών αντιρρήσεων για την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, αλλά και με φόντο την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση με Δένδια νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας έθεσε εκ νέου την πρόταση για κατασκευή φρεγατών Belharra στην Ελλάδα, με  συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό άνω του 40%. Ο κ.Λεκορνί ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευαστική εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να δημιουργηθεί μια οργανωμένη διαδικασία επικοινωνίας, με αναφορά και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφη μάλιστα συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων και της γαλλικής εταιρείας MBDA για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet διττού ρόλου. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική άμυνα της χώρας.

Φυσικά δημοσίως δεν εθίγησαν τα θέματα των Meteor και του καλωδίου Ελλάδας- Κύπρου. Εν τω μεταξύ στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς εάν κατά τις συναντήσεις με Λακορνί θα ετίθετο και το θέμα του καλωδίου, απάντησε ξερά ότι είναι διαφορετική η ατζέντα των συζητήσεων.

Ενώ στο ερώτημα πότε θα αρχίσουν τελικά οι έρευνες επανέλαβε ότι “ισχύει ο προγραμματισμός και όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι”. Υπενθύμισε επίσης ότι – όπως έχει πει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με βάση το διεθνές δίκαιο η έρευνα για την πόντιση καλωδίων δεν υπόκειται σε άδεια.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάποια πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη- Μακρόν. Ενώ διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκε ΚΥΣΕΑ με θέμα το καλώδιο την περασμένη εβδομάδα.

Το παρασκήνιο με τους Meteor

Όσο για τους Meteor καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η αποτροπή πώλησης τους στην Τουρκία, δεδομένου ότι η Γαλλία οχυρώνεται πίσω από την ισχυρή βούληση της Μεγάλης Βρετανίας να προχωρήσει η συμφωνία, ενώ έχουν καμφθεί και οι γερμανικές και ιταλικές αντιρρήσεις. Ωστόσο είναι δεδομένο πως η ελληνική πλευρά εξέφρασε εκ νέου την ενόχληση της κατά τις σημερινές συναντήσεις με Λακορνί.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει 40 Eurofighter Typhoon. Αρχικά 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία 20 επιπλέον νεότευκτα από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA, στην οποια μετέχουν εκτός απο τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η Τουρκία έθεσε όμως ως όρο για την αγορά των Eurofighter Typhoon τον εξοπλισμό τους με πυραύλους Meteor, τους οποιους θα διαθέτουν και τα Rafael της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επομένως πώληση των Meteor στην Τουρκία θα ξανά άλλαζε τις ισορροπίες στον αέρα, όπου η ελληνική πλευρά έτεινε να αποκτήσει το πλεονέκτημα.

Εάν η Τουρκία αποκτήσει και Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon η αεροπορία της θα έχει αριθμητικό και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής. Διότι τα 24 Rafale που θα διαθέτει η Ελλάδα μπορούν να φέρουν έως τέσσερις Meteor το καθένα και η χώρα μας έχει συμφωνήσει για 36 πυραύλους αυτού του τύπου.

Ενώ κάθε Eurofighter Typhoon μπορεί να φέρει έως και έξι Meteor. Επομένως δυνητικά η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 240 Meteor, αν και στην πράξη ο αριθμός αυτός λογικά θα είναι μικρότερος. Ωστόσο είναι σαφές γιατί η χώρα μας έχει κάθε λόγο να μπλοκάρει μία συμφωνία πώλησης Meteor στην Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα