Νέο ορόσημο ο Φεβρουάριος

Νέο ορόσημο ο Φεβρουάριος

Με τον τρόπο που τρέχει ο χρόνος για την κυβέρνηση οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο ολοένα και λιγοστεύουν

Ακόμα και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θεωρείται πιθανό πως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους θεσμούς στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. «Η Κομισιόν παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Φυσικά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους και το Eurogroup της 26/1 θα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε», δήλωσε χθες η Εκπρόσωπος Βανέσα Μορς επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του NEWS 247 πως ο Φεβρουάριος για την Ηρώδου Αττικού πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Αυτό τόνιζε, άλλωστε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο NEWS 247 τόνιζε πως «είναι πολύ λίγα τα θέματα που μένουν για να μην κλείσει η αξιολόγηση. Θεωρώ ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που θα μπορούσε να συμβεί», συμπληρώνοντας πως το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό.

Το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι πέρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά η αμφίσημη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ίδια πηγή να δηλώνει πως «είναι και ζήτημα χρόνου. Το ΔΝΤ ή μπαίνει σε αυτό το πρόγραμμα ή δεν μπορεί να ζητήσει αλλαγές στόχων διότι θα χρειαστεί πάλι Eurogroup, ψήφιση από κοινοβούλια κοκ, που δεν θα γίνει.».

Μάλιστα εκτιμούσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση όπου είναι ελάχιστοι εκείνοι που θεωρούν το ΔΝΤ απαραίτητο για τη συνέχιση του προγράμματος, συνεπώς η δυνατότητα του να πιέζει, να εκβιάζει και να επιβάλει τις θέσεις του μειώνεται δραματικά».

Σαφή ένδειξη για τις διαθέσεις των δανειστών θα αποτελέσει το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου στο οποίο θα συζητηθεί και το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το βλέμμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένο, πλέον και στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Φεβρουαρίου για τη παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει δείξει και ο ίδιος τις προθέσεις του σε σχέση με το πώς επιθυμεί να συμπεριφερθεί το Ταμείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα