Νέο σήμα – Νέος ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τον περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας
«Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» είπε σε συνέντευξή του στο συνέδριο του Economist ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναγκαίος ο μετασχηματισμός σε κόμμα κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα σύγχρονα όρια δεξιάς – αριστεράς και πώς θα «γυρίσουν» οι πολιτικοί συσχετισμοί.
- 16 Σεπτεμβρίου 2020 06:28
Την ευκαιρία να εξηγήσει τι περιέχει ο συμβολισμός του νέου σήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για το επόμενο – κρίσιμο – διάστημα, είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε, μετά την ομιλία του στο 24ο συνέδριο του Economist. Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κόμματος ακόμα και αν πρέπει κάποιους «να αφήσεις». Aναφέρθηκε στην οριοθέτηση αριστεράς και δεξιάς στο «σήμερα», αλλά και στο πώς θα ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.
«Κόμμα μαζικό, δημοκρατικό»
Κάνοντας μια αναλυτική αναφορά στην «πυξίδα» της από εδώ και πέρα πορείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις». Με βάση αυτό τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες το σημαντικό είναι «να έχεις σαφή προσανατολισμό προς τα πού θέλεις να πας» αλλά και «με ποιους θέλεις να πάς και ποιους είσαι αναγκασμένος να αφήσεις». Σημείωσε επίσης πως ο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετασχηματιστεί σε ένα «κόμμα μαζικό δημοκρατικό που θα εκφράσει τις ελπίδες της κοινωνικής πλειοψηφίας» προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία του μετασχηματισμού είναι στην σωστή κατεύθυνση» και θα έχει στο τέλος θετικό αποτέλεσμα.
Το νέο σήμα και η ουσία
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο σήμα του κόμματος σχολιάζοντας πως «λέει μια ελληνική παροιμία ότι τα ράσα δεν κάνουν τον Παππά. Είναι θέμα ουσίας ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει μια διαδραστική επικοινωνία με την νέα γενιά». Επίσης είπε ότι «αυτός ο αναγκαίος μετασχηματισμός βασίζεται στον άξονα των αξιών εκείνων που η δημοκρατική παράταξη και η αριστερά υπηρέτησαν». Είναι – τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας – «μαχητές αξίες ενός μεγάλου κομματιού του λαού μας» όπως και «διαχρονικές αξίες της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται εξαιρετικά επίκαιρες».
Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϊδέασε για περεταίρω ανοίγματα. Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι ένα κόμμα που έχει μάθει να κατανοεί την εξέλιξη» και ταυτόχρονα «η ραχοκοκαλιά του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου». Μάλιστα διευκρίνισε ότι έχει αυτό τον ρόλο «όχι ως η μόνη προοδευτική δύναμη» δίχως πάντως να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο ποιες θεωρεί προοδευτικές δυνάμεις. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να σκεφθούμε έξω από τα πλαίσια και η επικοινωνία μας πρέπει να είναι έξω από τα πλαίσια».
Έρχονται κοινωνικά αδιέξοδα
Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και την απόσταση που φέρεται να έχει δημοσκοπικά από την Νέα Δημοκρατία. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη πολιτική του πρόταση που θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα κοινωνικά αδιέξοδα τα οποία δημιουργεί η πολιτική που ασκείται από την Νέα Δημοκρατία. Όπως είπε «αυτό το οποίο πρέπει να στοχεύει κανείς είναι στην πολιτική πρόταση. Θα έρθει η στιγμή που θα γίνει κατανοητή από τους πολίτες και να επιβραβευθεί». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «οικοδομούμε την πολιτική μας πρόταση με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της νέας εποχής» επισημαίνοντας ότι «οι νέες εξελίξεις απαιτούν ριζικές μετατοπίσεις και αλλαγές».
Αριστερά – Δεξιά
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική είπε πως «αργά η γρήγορα θα φανούν οι συνέπειες της κρίσης αλλά και οι συνέπειες της αντιμετώπισης με μια πολιτική που αφορά το χθες» . Τόνισε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας «μας έφερε σε ύφεση πριν να έρθει η πανδημία» κι έτσι «η πολιτική αυτή θα μετασχηματιστεί σε κοινωνικά αδιέξοδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ -επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας- θα επιδιώξει την «στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» και αυτές τις ανάγκες «θα τις μετατρέψουμε σύντομα σε πολιτική πρόταση». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα νέα όρια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Όπως τόνισε μετά την πανδημία θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις αφού για την «ψηφιακή μετάβαση και πράσινη μετάβαση πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και «αυτή είναι η νέα διαφοροποίηση ανάμεσα και στην δεξιά». Όπως δήλωσε «το κρίσιμο ζήτημα την νέας εποχής είναι πως η αλλαγή πρέπει να γίνει με το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εντός και όχι εκτός».
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το παραγωγικό μοντέλο» αφού το σημερινό «είναι ένα παραγωγικό μοντέλο που σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά». Ενδεικτικά ανέφερε πως «η μονοκαλιέργεια του τουρισμού είδαμε με την πανδημία δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Δεν μπορεί μια χώρα να βασίζεται μονάχα στις υπηρεσίες». Επίσης μιλώντας για τις άμεσες προτεραιότητες είπε ότι το θέμα είναι αν μια διακυβέρνηση «αξιοποιεί την κρίση προκειμένου να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες η ως ευκαιρία να εφαρμοστεί η λογική της ανοσίας αγέλης: Οι μικρές επιχειρήσουν να κλείσουν και να εξαφανιστούν και όσες προτάσεις του ΔΝΤ αφορούσαν τα εργασιακά δικαιώματα να γίνουν τώρα πράξη»
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.