Νέος πολιτικός χάρτης στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέος πολιτικός χάρτης στον ΣΥΡΙΖΑ
Από την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ξεκίνησε η διαδικασία της διαδοχής που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβρη. Πόλος έλξης η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, την οποία στηρίζει και ο Νίκος Βούτσης. Πως αλλάζουν οι εσωτερικοί συσχετισμοί.

Νέος πολιτικός χάρτης διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ μετά την χθεσινή ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Θυμίζουμε πως οι 4 υποψήφιοι είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Τα μηνύματα της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή για την έγκριση του χρονοδιαγράμματος που τοποθετεί στις 10 Σεπτεμβρίου (Κυριακή) και στις 16 Σεπτεμβρίου (Σάββατο) τις δύο ημερομηνίες για την ανάδειξη νέου προέδρου ήταν αποκαλυπτική των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται. Θυμίζουμε ότι σε αυτή αντιπαρατέθηκε η πρόταση που κατέθεσε η Πολιτική Γραμματεία και τελικά εγκρίθηκε, όπως και αυτή που «κατέβασε» η πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη και υποστηρίχθηκε και από τον Παύλο Πολάκη για εκλογές ανάδειξης ηγεσίας στις 26 Νοεμβρίου. Η πρόταση της Π.Γ εγκρίθηκε με ποσοστό 63,5% και 160 ψήφους έναντι 88 σε 252 παρόντα μέλη της Κ. Επιτροπής. Στην πρόταση που εγκρίθηκε περιλαμβάνεται η διενέργεια Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς και η πραγματοποίηση Εκτάκτου Συνεδρίου τον Νοέμβριο. Το διαρκές συνέδριο του Αυγούστου θα έχει ως βασικό αντικείμενο – όπως προβλέπεται από το καταστατικό- την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων που καταγράφθηκαν στην Κ.Ε. Όσον αφορά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης η Κ.Ε αποφάσισε να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για την ανάδειξη των υποψηφίων σε συνεδρίαση που θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Από μόνο του το προαναφερόμενο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταδεικνύει πως η πλειοψηφούσα, με βάση τους συσχετισμούς του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τάση, η «Κίνηση Μελών», δεν εκφράστηκε ενιαία. Γεγονός που τεκμηριώνει την εκτίμηση που εδώ και καιρό, κυρίως μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την «ρευστοποίηση» των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί πως υπέρ της πρότασης που μειοψήφησε τάχθηκε και ο Νίκος Παππάς όπως και άλλα στελέχη του κόμματος.

Πόλος έλξης από όλες τις πτέρυγες και προελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Νέες ισορροπίες

Στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς πως ο σημαντικότερος πόλος έλξης είναι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Η διεκδικήτρια της προεδρίας που γύρω της συσπειρώνονται στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος και ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. Θυμίζουμε ότι την στήριξη τους έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι του «νέου κύματος» του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος όπως και εκπρόσωποι της νέας γενιάς σαν την Διάνα Βουτυράκου. Επίσης στελέχη από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που έκανε χθες σχετική δήλωση. Επίσης «πασοκογενείς» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Λούκα Κατσέλη και την Μαριλένα Κοππά αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Γιώργος Καραμέρος. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εντύπωση προκάλεσε η δήλωση στήριξης που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Νίκος Βούτσης τονίζοντας πως «η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Η στήριξη του Νίκου Βούτση θεωρείται πως έχει ειδική σημασία αφού πρόκειται για στέλεχος ιστορικό του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενο από την «Ομπρέλλα» που όμως δεν προτίμησε να στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είναι και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του χώρου στην κούρσα της διαδοχής. Μάλιστα φημολογείται πως τις επόμενες ημέρες θα πληθύνουν οι δηλώσεις στήριξης με αρκετά στελέχη που έως τώρα «εγγράφονταν» στην Κίνηση Μελών.

Όπως προαναφέραμε η έως τώρα πλειοψηφούσα τάση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σαφή σημάδια αποσυσπείρωσης και δείχνει να διαθέτει πλέον σχετικά αυτόνομους πόλους. Ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται να είναι αυτός με τις πλέον «ακραίες» πρωτοβουλίες, ενώ ο Νίκος Παππάς τηρεί μια πιο προσεκτική στάση παρότι αμφότεροι φαίνεται να συμπλέουν στις απόψεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Διακριτό – όπως πάντα- παραμένει το στίγμα των κινήσεων και του ύφους του Παύλου Πολλάκη. Τέλος ο Διονύσης Τεμπονέρας κρατά σαφώς τις αποστάσεις του παρότι θεωρείται μέλος της Ριζοσπαστικής Ενότητας που έχει «συγγενική» σχέση με τους πάλαι ποτέ «προεδρικούς» που εξέφραζε η Κίνηση Μελών. Ο γνωστός εργατολόγος ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκεται πλέον σε κανένα σενάριο διαδοχής και δείχνει την προδιάθεση για έναν αυτόνομο ρόλο.

Η «Ομπρέλλα» σε γενικές γραμμές συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος έχει κάνει «ανοίγματα» και σε άλλα στελέχη όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης. Όμως όπως προαναφέραμε η στήριξη του Νίκου Βούτση στην Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνει το ότι πολλά στελέχη του χώρου «ταλαντεύονται» ανάμεσα στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εργασίας και του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Επίσης το δικό τους διακριτό στίγμα έδωσαν με το κείμενο συμβολής που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή δύο στελέχη της Ομπρέλλας: Ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Λάμπρου. Στο κείμενο – μεταξύ άλλων- εκτιμάται πως «στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019». Σημειώνεται πως «προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με την κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες. Η κεντρομόλα πολιτική δεν απέδωσε». Επίσης σημειώνεται πως η στρατηγική της απλής αναλογικής δεν υπηρετήθηκε ορθά από το 2016 και μετά αφού αυτή προϋποθέτει «την αποδοχή των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και σε μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κινήματα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα