Νίκη Κεραμέως: Μία ήρεμη δύναμη στο Υπουργείο Παιδείας

Νίκη Κεραμέως: Μία ήρεμη δύναμη στο Υπουργείο Παιδείας
Η Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Η 39χρονη πολιτικός εξελέγη για πρώτη φορά το 2015. Ποιες είναι οι προθέσεις της για αλλαγές στην Παιδεία, μέσα από δικά της λόγια στο LadyLike. Οι σπουδές της και το επαγγελματικό της έργο μέχρι σήμερα.

Ανακοινώθηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό το κρίσιμο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως. Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιανουαρίου 2015 και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, άρα γνωρίζει καλά τα θέματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει.

Εξελέγη βουλευτής στις 7η Ιουλίου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, συγκεντρώνοντας πάνω από 61.000 σταυρούς. Η ίδια πριν λίγες ημέρες σε μια διαφορετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ενόψει των προχθεσινών εκλογών, με αντικείμενο μελέτης του δημοφιλέστερους πολιτικούς κάτω των 40 ετών, αναδείχθηκε πρώτη σε δημοφιλία στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 73%.

Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών αφού έχει γεννηθεί το 1980 στη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη διαγράψει πλούσια επαγγελματική πορεία βρίσκοντας πάντα τις κατάλληλες ισορροπίες με την προσωπική της ζωή αφού είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους.

“Για τη Νέα Δημοκρατία, η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία. Από την Παιδεία που θα δώσουμε στη νέα γενιά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για την Παιδεία, που εισάγει μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ενίσχυση της ελευθερίας, της αυτοδυναμίας και εξωστρέφειας των Ιδρυμάτων, με παράλληλη επέκταση των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. Μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα με γνώμονα το συμφέρον των λειτουργών της εκπαίδευσης, των μαθητών και φοιτητών, των γονέων τους, και εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν”.

Τα παραπάνω είχε απαντήσει η ίδια στην ερώτηση “Τι πρέπει να αλλάξουμε στην εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο; ” σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες στο Ladylike και τη Δέσποινα Δημά.

“Η Παιδεία είναι πεδίο συναινέσεων και θα έπρεπε να έχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δε γίνεται να χτιστεί ένα συνεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα με συνέχεια, όταν αλλάζει δομικά χαρακτηριστικά με κάθε εναλλαγή κυβέρνησης ή ακόμη και Υπουργού εντός του ίδιου κυβερνητικού σχήματος. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει, γιατί υπήρχαν θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψη για τα πράγματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο παρελθόν, όμως, υπήρχαν και στιγμές συναίνεσης, όπως για τον νόμο του 2011 για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”, είχε υπογραμμίσει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης.

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής με θέμα την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση - ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η πορεία, οι σπουδές και το έργο της

Σπουδές:

Harvard Law School: Μεταπτυχιακός τίτλος νομικής (LL.M.) με ειδίκευση στο δίκαιο της διαιτησίας.

Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas): Μεταπτυχιακός τίτλος νομικής με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).

Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas): Πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).

Κολλεγίου Αθηνών (Valedictorian – αριστούχος).

Ξένες γλώσσες:

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

Επαγγελματικές Δραστηριότητες:

Δικηγόρος – Μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης.

Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής.

Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα.

Κοινωνικές Δραστηριότητες:

Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης:

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.

Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Κοινοβουλευτικές – Πολιτικές Δραστηριότητες:

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Είναι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι μέλος στις ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων

Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας με τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με τη Φινλανδία.

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, συμμετείχε επιπλέον στις ακόλουθες Επιτροπές:

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα