Νικολόσκι στο News 24/7: Ο Τσίπρας τα πήρε όλα, η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Νικολόσκι στο News 24/7: Ο Τσίπρας τα πήρε όλα, η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες Eurokinissi

Κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει την εθνικιστική ρητορική το VMRO. O αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάνταρ Νικολόσκι μίλησε στο Νews247 για την "αρνητική" Συμφωνία των Πρεσπών που "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" και έθεσε θέμα "μακεδονικής" μειονότητας η οποία "αποτελεί ιστορικό γεγονός".

Αποστολή του News 24/7 στην Βόρεια Μακεδονία

Ο Aλεξάνταρ Νικολόσκι, σε ηλικία μόλις 35 ετών, έχει αναρριχηθεί στα υψηλά πατώματα της ιεραρχίας του VMRΡΟ, του ακροδεξιού σχηματισμού που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας πριν αναλάβει η κυβέρνηση Ζάεφ. Ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος που αντιτάχθηκε περισσότερο από το καθένα στη Συμφωνία των Πρεσπών μιλά (από τα υπερπολυτελή όσο και κιτς γραφεία του VMRO για τα αρνητικά, κατά τη γνώμη του, σημεία, τις κινήσεις του σχηματισμού αν επανέλθει στην εξουσία ενώ βάζει θέμα, μετ’ επιτάσεως μάλιστα “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα. Όλα αυτά υπό το… άγρυπνο βλέμμα του Μάνφρεντ Βέμπερ (!) φωτογραφία του οποίου υπάρχει σε περίοπτη θέση.

Αλεξάνταρ Νικολόσκι

 

Γιατί πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία αρνητική Συμφωνία για τη χώρα σας;

Είναι πολλά τα ζητήματα που την καθιστούν αρνητική και πρέπει να σας πω ότι τα αναδείξαμε στην περίοδο πριν από το δημοψήφισμα. Έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας, την εθνική ταυτότητα κτλ. Σας δίνω ένα γενικό περίγραμμα. Νομίζω ότι είναι η χειρότερη δυνατή συμφωνία που η χώρα θα μπορούσε να πάρει. Κάποτε δήλωσα ότι αν η δική μας πλευρά δεν διαπραγματευόταν καθόλου και επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει ότι ήθελε ίσως να είχαμε μία καλύτερη Συμφωνία από αυτήν των Πρεσπών.

Η δική μας κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα χωρίς καμία σοβαρότητα σε αντίθεση με τη δική σας. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε από την αρχή της διαπραγμάτευσης περίπου 60 ειδικούς στη διάθεσή της, ειδικούς στο διεθνές δίκαιο. Στην άλλη πλευρά δεν υπήρχε κανείς. Πολύ αργότερα τοποθέτησαν έναν. Από τη σύγκριση των 60 με τον 1 προέκυψε αυτή η Συμφωνία.

Σε περίπτωση που επιστρέψετε στην εξουσία τι ακριβώς θα κάνετε με τη Συμφωνία. Θα την καταργήσετε, θα επαναδιαπραγματευθείτε, θα την αφήσετε ως έχει;

“Τώρα η Συμφωνία έχει υπογραφεί. Την έχει κυρώσει το κοινοβούλιο της χώρας και οι συνταγματικές αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Η ζημιά έχει καταγραφεί και είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω. Και φυσικά δεν νομίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα γυρίσει πίσω αφήνοντας κάτι που ούτε καν το φανταζόταν. Αυτή τη ζημιά την προξένησε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Από την άλλη πλευρά, το δικό μας πρότζεκτ είναι να δημιουργήσουμε μία στρατηγική δουλεύοντας με τους διεθνείς εταίρους μας αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, και να πείσουμε ότι αυτή η Συμφωνία δεν είναι αποδεκτή. Οπότε πρέπει βρούμε κάτι με το οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να ζήσει. Θα είναι καλό για και τις δύο πλευρές.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να πάνε στην μία ή την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν επίσης πολλά ανοιχτά σημεία σ’ αυτήν τη Συμφωνία. Ας πούμε παρέχεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον να μπλοκάρει την είσοδο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ένωση. Αν ρωτήσετε τους πολίτες έξω, πιστεύουν ότι η βελτίωση της ευρωπαϊκής ένωσης θα έρθει μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης, όχι τόσο μέσω του ΝΑΤΟ. Και όμως, κάθε ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Έχουμε φτάσει να συζητάμε για τα βιβλία ιστορίας μας στα σχολεία. Προβλέπεται επίσης επιτροπή που θα πλαισιωθεί από ειδικούς και των δύο χωρών και θα συζητήσει για την ιστορία, την αρχαιολογία και την επιστήμη. Είμαστε μία μικρή χώρα, η Ελλάδα μεγαλύτερη, είμαστε εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, η Ελλάδα είναι μέλος, οπότε…”

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω… Στην Ελλάδα η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία είναι κακή για τη χώρα. Το ίδιο λέτε και εσείς για τη Βόρεια Μακεδονία. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν και τα δύο;

Έχω ακούσει και άλλες φορές αυτό το επιχείρημα και δεν συμφωνώ. Εκπροσωπούμε ο καθένας τη χώρα του, είμαστε διαφορετικές πλευρές. Εμείς βλέπουμε μία κατεύθυνση, εκείνοι βλέπουν άλλη. Υπάρχει ένα άλλο επιχείρημα. Σε καμία από τις δύο χώρες δεν υπήρχε γενική συναίνεση σ’ αυτή τη Συμφωνία. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σοβαρό. Δεν υπάρχει κανένα ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Γείτονας να είναι αντίθετος με το όνομα του γείτονά του.

Θα έπρεπε λοιπόν να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και στις δύο χώρες. Όχι μόνο των πολιτικών ελίτ. Αυτό που είδατε στην Ελλάδα, συνέβη και στη Μακεδονία (σσ ο κ. Νικολόσκι χρησιμοποιούσε συνεχώς τον όρο Μακεδονία και το μεταφέρουμε αυτούσιο). Διαμαρτυρίες υπήρξαν και στις δύο χώρες. Αυτό τι σημαίνει; Ο,τι οι δύο κυβερνήσεις απέτυχαν στο να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Συμφωνία πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι ενισχύεστε οικονομικά από τη ρωσική κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Παραμύθια!Υπήρχε μία περίοδος που δεν ήξεραν πως αλλιώς να μας αντιμετωπίσουν και επιστράτευσαν τέτοιου είδους λαϊκίστικα επιχειρήματα. Το κόμμα μας είναι το πρώτο κόμμα αυτής της χώρας που δήλωσε, ήδη από τη δεκαετία του 90, ότι η Μακεδονία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γονείς και οι παππούδες μας φυλακίζονταν από το γιουγκοσλαβικό καθεστώς γιατί ζητούσαν δημοκρατικό σύστημα, κοινοβούλιο και προστασία των πολιτικών ελευθεριών. Ολα αυτά περί Ρωσίας ακούγονται από αστεία έως χαζά.

Έχετε κάνει λόγο για ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα. Πιστεύετε πράγματι ότι υπάρχει;

Μα πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Ήδη από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και των βαλκανικών πολέμων και φυσικά κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Μπορούμε να συζητήσουμε για το πόσο μεγάλη είναι αλλά όχι για το αν υπάρχει ή όχι. Έχουμε δώσει μάχες και στο κοινοβούλιο και αλλού για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχουν εφαρμοστεί για μία σειρά από δικαιώματα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Σχετικά με το αν μπορούν να δημιουργούν συλλόγους, να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα κτλ. Υπάρχει και ο ελληνικός νόμος του 1983 που απαγόρευε σε ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου να επιστρέψουν πίσω και να πάρουν τις περιουσίες τους. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Υπήρχαν οικογένειες που χωρίστηκαν. Αδέρφια. Αλλοι έμειναν στην Ελλάδα, άλλοι ήρθαν εδώ.

Ανήκετε πολιτικά στην οικογένεια των Ορμπάν και Σαλβίνι; Έχετε τις ίδιες αντιλήψεις;

To πολιτικό αφήγημα σ’ αυτή τη χώρα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Εδώ η Δεξιά είναι λίγο πιο…αριστερή από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η χώρα αποτελείται από περισσότερες από μία εθνότητες, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να παίρνεις ακραίες θέσεις. Δεν μπορείς να πληγώσεις το γείτονα ή το φίλο σου. Το επίπεδο του σεβασμού των μειονοτήτων σ’ αυτή τη χώρα είναι πολύ υψηλό. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την οικονομία. Δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε. Και τα δύο μεγάλα κόμματα μιλούν για κόσμο που παραμένει άνεργος, ή για άλλους που έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν εδώ πολύ δεξιές πολιτικές. Γι’ αυτό και θεωρούμε το κόμμα μας κεντροδεξιό. Η πολιτική ατμόσφαιρα εδώ είναι διαφορετική. Και αυτό νομίζω ότι είναι θετικό. Η σύνθεση της χώρας δεν ανέχεται ακραίους είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα