Νίκος Ανδρουλάκης: “Δεν είμαστε κόμμα σούπερ μάρκετ. Όχι σε νέες τερατογενέσεις”
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο του ΠΑΣΟΚ στο προεκλογικό σκηνικό, ενώ τοποθετήθηκε για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, αλλά και για το θέμα των ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών. Προανήγγειλε συνάντηση με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Predator.
- 15 Σεπτεμβρίου 2022 14:53
Συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σχετικά με τη παρακολούθησή του, αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως η “επισύνδεση” έγινε λόγω της υποψηφιότητάς του για τη προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στο σκάνδαλο.
Σημείωσε δε πως προτίθεται να φέρει τους υπευθύνους στο ευρωκοινοβούλιο για να απολογηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα, ενώ θα ζητήσει συνάντηση με τη κ. Σακελλαροπούλου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαίτησε ακόμη την έγκριση της άρσης απορρήτου από το πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούν όλοι για το για ποιο λόγο παρακολουθούνταν. Περί πιθανών συγκυβερνήσεων, ζήτησε μεγάλα ποσοστά για το κόμμα του ώστε να μπορέσει να θέσει “όσο περισσότερα ζητήματα γίνεται στο τραπέζι”. Χαρακτηριστικά τόνισε πως “δεν θα κάνουμε εμείς κάποιον πρωθυπουργό, εμείς ζητάμε καθαρή εντολή χωρίς συμφωνίες στο παρασκήνιο”, ενώ υπογράμμισε πως “τo ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε μονοψήφια ποσοστά, έχουμε διψήφια πλέον. Και δεν πιεζόμαστε”.
Ξέρουμε γιατί με παρακολουθούσαν
“Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τους λόγους της παρακολούθησης. Το θέμα εθνικής ασφάλειας προέκυψε ξαφνικά όταν κατέθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αποσύρθηκε όταν εκλέχθηκα πρόεδρος του κόμματος. Όταν ξεκινάει μια δίμηνη παρακολούθηση και τη ξεκινάνε Σεπτέμβρη για να έχουν κάποιον να με ακούει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μας περιόδου, όταν είχαμε και τη τραγική απώλεια της κ. Γεννηματά, και είχαμε παράταση 1,5 μήνα, και έτσι τώρα θα έπρεπε η κ. Βλάχου (η εισαγγελέας της ΕΥΠ) να αιτιολογήσει το γιατί είχαμε παράταση στη παρακολούθηση αυτή. Εγώ δε θέλω να εργαλειοποιώ τίποτα, θέλω να διευκολύνω τη διαδικασία για τη διασφάλιση της δημοκρατίας. Όλα μου τα βήματα είναι βήματα νομιμότητας και κανείς δεν θα μας παρασύρει στη παρανομία.
Η χώρα μας είναι χώρα της ΕΕ και γι’ αυτό το θέμα έχει φτάσει στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θέλω να πέσει άπλετο φως, δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αφορά τη πατρίδα μας. Είναι δυνατόν να αποκλείονται όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην υπόθεση από την εξεταστική; Είναι δυνατόν να αποκλείονται οι δημοσιογράφοι που έκαναν τις αποκαλύψεις; Εγώ θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να κληθούν στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι ζήτημα προτεραιότητας ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο”, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι αρμόδιοι με ενημέρωσαν για εκβιασμό
Απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7 για το Predator και σχετικά με το αν το λογισμικό παρακολούθησης σχετίζεται με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:
“Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πολύ το θέμα του Predator. Θα τσακαλώσει την εικόνα του. Μιλάμε για πυρηνικό όπλο απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους. Αν υπάρξει υπόνοια διασύνδεσης θα είναι το τέλος για τον κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει συμψηφισμούς με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Ολα στη Δικαιοσύνη κύριοι.
Ζητήσαμε να κληθούν στην εξεταστική όλα τα πρόσωπα που έχετε αναδείξει με τη δουλειά σας. Το link το δικό μου με τον κ. Κουκάκη είναι το ίδιο. Το κέντρο είναι εδώ. Είναι κορυφαίο το ζήτημα. Οι αρμόδιοι με ενημέρωσαν για εκβιασμό. Αν το είχα ενεργοποιήσει θα είχαν υλικό από την καθημερινή μου προσωπική ζωή. Ολα όσα λέω δεν είναι θεωρίες. Με ενημέρωσαν ειδικοί. Θέλετε λοιπόν να ζήσουμε δημοκρατίες που ο δικαστής θα φοβάται να δικάσει επειδή πιθανώς να του έχουν κλέψει προσωπικές στιγμές; Πρέπει να απαγορευτούν αυτά τα παράνομα λογισμικά. Η ΝΔ να αφήσει λοιπόν τα ναζάκια. Θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να κληθούν οι πάντες στις Βρυξέλλες”.
Το Predator είναι εργαλείο εκβιασμών από τη φύση του
“Δεν έχω πει ποτέ ότι ήθελαν να με εκβιάσουν. Το Predator όμως είναι εργαλείο εκβιασμών από τη φύση του. Κλέβει τα πάντα. Το link δεν το πάτησα. Θέλω την ώρα που ο ελληνικός λαός πάει στην κάλπη, να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Δεν θα καλέσω κανέναν βουλευτή σε αποστασία. Ο,τι και αν κάνω, θα είμαι ακέραιος. Εχουμε άλλες νοοτροπίες. Σε άλλες χώρες υπάρχουν άλλες ευαισθησίες. Ας άρει πρωτα από όλα το απόρρητο ο Πρωθυπουργός” επανέλαβε, ενώ σε αυτό το σημείο προανήγγειλε πως θα ζητήσει συνάντηση με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου αναφορικά με το θέμα. “Θα την ενημερώσω άμεσα. Είναι εγγυητής του πολιτεύματος την καλώ να βοηθήσει στο να έχει θετικό πολιτικό κλίμα η χώρα. Ως δικαστής έχει περισσότερη βαρύτητα”, είπε.
Παράλληλα, στάθηκε στη κριτική που δέχθηκε από τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με τη στάση του έναντι των υποκλοπών. “Θα βγάλουν και τον Βενιζέλο Συριζαίο σε λίγο. Μα το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί παρομοίως. Ο κ. Γεραπετρίτης τι να πει; Οτι είπε ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Ο κ. Βενιζέλος πάλεψε για να στηθεί όρθια η Ελλάδα. Είναι συνεπής και δημοκράτης. Δεν υπάρχει σύγκριση Βενιζέλου – Γεραπετρίτη”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Περί συνεργασιών
Σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: “Εγώ εγγυώμαι ότι αν είμαστε ισχυροί θα έχουμε λύση από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Τσίπρας έφερε λαϊκισμό, κάλπικα δημοψηφίσματα κτλ. Ο κ. Μητσοτάκης τα ίδια και χειρότερα. Ο Πρωθυπουργός είναι σε πανικό. Κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να παραμείνει στην καρέκλα. Οι εκφράσεις του δεν ταιριάζουν στα σύγχρονα πολιτικά ήθη. Η δική μας παράταξη ήταν θεματοφύλακας της δημοκρατίας”, συνέχισε. “Είναι υποτιμητικό να μιλά έτσι για δημοκρατικά κόμματα”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ περί συνεργασιών παρατήρησε, στη “γραμμή” που διατύπωσε και κατά τη κεντρική ομιλία του από το βήμα της 86ης ΔΕΘ:
“Για τις συνεργασίες μην βιάζεστε. Δεν χρειάζονται σενάρια. Ο λαός θα κρίνει. Το δίλημμα είναι ανατροπή με τη δημοκρατική παράταξη ή συνέχιση των φαινομένων που αντιμετωπίζουμε”. Ανέφερε πως “κοιτάζουμε τις δημοσκοπήσεις, αισιοδοξούμε που πάμε καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός”.
Η ιστορία της πατρίδας μας, μας έμαθε τον όρο της αποστασίας
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σχολιάζει τις ενδεχόμενες “μεταγραφές” στελεχών στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε με αιχμές:
“”Δεν ηγούμαι κόμματος σούπερ μάρκετ. Έχουμε ιδεολογία και πλαίσιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο καθένας πρέπει να υπηρετεί το οτιδήποτε για να έχει μια καρέκλα εξουσίας. Η ιστορία της πατρίδας μας, μας έμαθε τον όρο της αποστασίας. Δεν θέλω να πιστεύω πως μετά τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη, να ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Δε μου αρέσει να τα θέτω αυτά στον δημόσιο διάλογο, γιατί είναι ένα θέμα ευαίσθητο που το έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά χρόνια. Επειδή αφορά τον σχηματισμό επόμενης κυβέρνησης, ήδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων, αν δούμε και άλλη τερατογένεση θα μιλάμε για έναν μετασχηματισμό της συντηρητικής παράταξης στον χειρότερο της ιστορίας της”.
“Εμείς δημιουργήσαμε τη Διαύγεια, θέλουμε διαφάνεια. Οσο ισχυροί είμαστε, τόσο θα κλείνουν τα σενάρια της περιπέτειας. Δεν μπήκα στην πολιτική για να στήσω σύστημα εξουσίας που δεν σέβεται τον ελληνικό λαό. Μιλάμε για άλλες επιλογές”, πρόσθεσε.
“Ζητάω από τον λαό καθαρή εντολή και δεσμεύομαι για πρωθυπουργό που θα τον σέβονται οι εταίροι μας”, πρόσθεσε. “Είναι φοβερό ότι ταυτίζονται Μητσοτάκης και Τσίπρας, θέλουν να είναι Πρωθυπουργοί. Ας στηρίξουν λοιπόν ο ένας τον άλλο και ας συνεργαστούν. Εμείς δεν δημιουργούμε σενάρια. Ο Τσίπρας έλεγε ότι είμαστε κοντά στον Μητσοτάκη, τώρα λένε ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγάζεις ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να μας υπονομεύσουν”, υπογράμμισε για να συνεχίσει, θέτοντας προτεραιότητες για τη πολιτική του: “Χρειαζόμαστε ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Δε ζούμε σε ένα σταθερό γεωπολιτικό περιβάλλον, πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στα θέματα πράσινης μετάβασης, στο ταμείο ανάκαμψης, στην ενεργειακή ένωση με Αφρική και άλλα κράτη της ΕΕ, να έχουμε θέσεις για μεγάλα θέματα όπως η πυρηνική ενέργεια, αυτά πρέπει να θέσουμε στο προσκήνιο. Αυτή τη κουβέντα θέλω να κάνω και όχι τη κουβέντα των σεναρίων με εκείνους που δεν έχουν θέσεις”.
“Δεν έγινε σοβαρός διάλογος για το ταμείο ανάκαμψης, το έχουν κατακερματίσει σαν ΕΣΠΑ” παρατήρησε, ενώ έκρουσε “καμπανάκι κινδύνου” για “κατασπατάληση που έγινε το προηγούμενο διάστημα” με πολύ μεγάλη δημοσιονομική επέκταση. “Έδωσαν πολλά χωρίς αξιοποίηση”, είπε. “Μας έχει συνηθίσει η ΝΔ σε τέτοιες επιλογές”.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση περί πιθανής συγκυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε πως η παράταξή του χρειάζεται μεγάλα ποσοστά για να μπορέσει να θέσει με ισχύ τα αιτήματά της “στο τραπέζι”, ενώ στάθηκε πως οποιαδήποτε συμφωνία για πιθανή συγκυβέρνηση θα γίνει “στο φως” και όχι παρασκηνιακά.
“Ο λαός θα ψηφίσει και εμείς θα αποφασίσουμε βάσει συσχετισμών. Αν η παράταξή μας πάρει μεγάλα ποσοστά, θα βάλουμε στο τραπέζι περισσότερα θέματα. Ο λαός θα επιλέξει τον πρωθυπουργό. Ας περιμένουμε, εμείς κάνουμε τον αγώνα μας χωρίς παιχνίδια με την ολιγαρχία, με καθαρό λόγο, χωρίς εξαρτήσεις, με ευθύ πολιτικό λόγο και χωρίς δεσμεύσεις. Θα συγκρουστούμε με ο,τι κρατά την Ελλάδα πίσω, περάσαμε άσχημα με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες”, πρόσθεσε. “Συγκυβερνήσεις στο παρασκήνιο και συμφωνίες στο παρασκήνιο δεν θα κάνω με κανέναν, όλα θα γίνουν στο προσκήνιο και με όρους προγραμματικής συμφωνίας”.
“Εγώ δεν κάνω τραπεζώματα με ολιγάρχες και την οικογένεια Αλίεφ (ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν) κύριε Μητσοτάκη, άλλοι έχουν τέτοιες σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης τρέφεται από τις συνωμοσίες, εμείς από το φως”, συνέχισε με νόημα, αντικρούοντας χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί από “τρολ” του διαδικτύου.
Αν το ποσοστό μας είναι μεγάλο θα μπουν και θέματα που θα αφορούν τα πρόσωπα
Σχετικά με το ποιος θα είναι επόμενος πρωθυπουργός, σημείωσε:
“Δεν απαγορεύεται να γίνει Πρωθυπουργός ο ηγέτης του πρώτου κόμματος. Είπα, πως δεν θα τον κάνουμε εμείς πρωθυπουργό, ειδικά αν μειωθεί το ποσοστό του και αποδοκιμαστεί. Δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο. Αν το ποσοστό μας είναι μεγάλο θα μπουν και θέματα που θα αφορούν τα πρόσωπα, το λέω ξεκάθαρα. Μη φοβάστε τη λαϊκή ετυμηγορία”.
“Άμεσες παρεμβάσεις για την ενέργεια”
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, επέρριψε κοινές ευθύνες σε Τσίπρα – Μητσοτάκη, αναφέροντας πως ήταν εσφαλμένη απόφαση να γίνει απολιγνιτοποίηση στη χώρα με τον τρόπο που έγινε. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ελλάδα χρειαζόταν απανθρακοποίηση στα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα. “Έγινε αυτό συνειδητά για να ενισχυθεί το λόμπι του φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα δεν το ακουμπούν”, ανέφερε. “Εν μέσω κρίσης ο κ. Μητσοτάκης αύξησε κατά 25% την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και τώρα λέει να αποσυνδεθούμε με κάποιες λίγες επιδοτήσεις”.
“Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία”, συνέχισε. “Η χώρα πρέπει να πάει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά χωρίς να γίνει αυτό προς όφελος κάποιων επιχειρηματιών, αλλά με τον πολίτη στο επίκεντρο”. “Εμείς μιλήσαμε για το πλαφόν στη λιανική, για φορολόγηση των υπερκερδών, και για πολιτικές εξοικονόμησης με άμεσα φορολογικά κίνητρα για όποιον θέλει να κάνει άμεσες παρεμβάσεις στο σπίτι του. Παράλληλα, χρειάζεται μείωση κάποιων φόρων στα καύσιμα όπως έγινε στη Πορτογαλία. Αργήσαμε πάρα πολύ για τα μέτρα που έχουμε πάρει”.
“Ακόμη δεν μπορεί η επιδότηση στη κιλοβατώρα να είναι ίδια για όλους. Πρέπει να υπάρχει άλλη επιδότηση σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης για να είναι δίκαια τα μέτρα”, συμπλήρωσε.
Ασκώντας δε, κριτική στη κυβέρνηση, αναφορικά με την άστοχη δήλωση του κ. Πέτσα περί “προσαρμογής”, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:
“Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δίνουν το μέτρο της αλαζονίας. Είναι μέτρο ότι η αλαζονία έχει κυριεύσει την κυβέρνηση. Και δεν είναι μοναδική η δήλωση αυτή. Εχουμε καταθέσει ένα μεγάλο πακέτο προτάσεων. Δωρεάν εισιτήριο για τους φτωχούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ας ακούσουμε τις ανάγκες του λαού. Ας ακούσουμε τα προβλήματα. Ποιος Πρωθυπουργός δεν έβλεπε ότι η χώρα έπρεπε να είχε 50% ΑΠΕ. Εμείς δεσμεύσεις δεν έχουμε”.
Στη συνέχεια, απάντησε και για τη στήριξη των αγροτών, κάνοντας λόγο για ενεργειακές κοινότητες στον πρωτογενή τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για αλλαγή στη πολιτική τουρισμού:
“Ξέρετε ότι το θέμα κλιμακώνεται. Για το ενεργειακό να υπάρξει επιστροφή του φόρου καυσίμου με βάση την κατανάλωση της κάθε εκμετάλλευσης. Χρειαζόμαστε ενεργειακές κοινότητες στον πρωτογενή τομέα. Να είναι προτεραιότητα αυτό. Να υπάρχει διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας. Με τους εργάτες υπάρχει έλλειψη, θα σαπίσουν οι καρποί. Χρειάζεται ρύθμιση νόμιμης διαμονής και παροχής και σοβαρή πολιτική στο μεταναστευτικό. Να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο αυτό. Οι υδάτινοι πόροι είναι επίσης σημαντικοί. Η χώρα μας είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου. Επίσης, πόσοι από τους τουρίστες γεύονται τοπικά κρητικά προϊόντα, αν μιλήσουμε για την Κρήτη. Από τον τουρισμό πρέπει να κερδίζει όλη η οικονομία. Ο τουρισμός δεν πρέπει να επενδύει μόνο στο κρεβάτι και στη σίτιση αλλά στο σύνολο της οικονομίας”.
Για τη στέγαση των νέων και τα κόκκινα δάνεια
“Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως μηχανικός παρακολουθώ την αγορά ακινήτων. Τα ενοίκια είναι μία μεγάλη δαπάνη. Επρεπε η κυβέρνηση να βάλει κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τι κάναμε εμείς; Τίποτα. Πάνε οι γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στα Πανεπιστήμια και απελπίζονται. Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Τώρα σιγά-σιγά αλλάζουν αυτά. Ακουσα τις κυβερνητικές προτάσεις. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση ενοικίασης με χαμηλό κόστος. Γιατί δεν μιμούμαστε αυτό που κάνουν οι Ισπανοί και Πορτογάλοι; Θέλουμε ενοίκια χαμηλού κόστους και εστίες στα πανεπιστήμια. Δεν μιλάμε για εφευρέσεις”.
Πρέπει να υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύνατους
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, απάντησε:
“Έχω πει ότι πρέπει να υπάρξει δεύτερη ευκαρία αξιοπρέπειας. Για αυτούς που δεν άντεξαν. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε. Λέμε 120 δόσεις για το ιδιωτικό χρέος και επικαιροποιήση του νόμου για την πρώτη κατοικία. Πρέπει να υπάρξει και αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για τους αδύνατους. Να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να διαχειριστούν το δάνειό τους”.
Για φοροαπαλλαγές στον πλούτο
“Πέρυσι ο Μητσοτάκης είπε ότι από 800.000 στη γονική παροχή, δεν θα πληρώνουν φόρο. Μα, ποιον αφορά αυτή η πολιτική; Με 1,5 εκ ευρώ μεταβιβάσεις, τι δουλειά έχει η μεσαία τάξη μ’ αυτά τα ποσά; Σχολιάστηκε αυτό στις τάξεις της ΕΕ. Αυτό είναι ελάφρυνση για τους πλούσιους, τους πολύ πλούσιους. Να κατέβει το όριο στα 400.000 για όλα. Η Ελλάδα έχει μικρή φορολογία μερισμάτων. Δεν πτοούν την ανάπτυξη αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να έχουμε φορολογία Βουλγαρίας και κοινωνικό κράτος Γαλλίας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δημοσιονομικός λαϊκιστής. Την πρότασή μας την έχουμε καταθέσει για προοδευτική φορολόγηση”.
Σε σχέση με τα εργασιακά, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την κατάργηση των νόμων της ΝΔ. Όπως είπε, “πρέπει να αναβαθμιστεί το σώμα επιθεώρησης εργασίας και να υπάρξει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.
Δύο κατευθύνσεις για τα ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε πως θεωρεί χίμαιρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. “Για μένα, πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά με αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων γειτονικών χωρών της, ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, ζητάω άμεσο εμπάργκο όπλων προς τη Τουρκία, όπως επίσης και άρση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο. Δε μπορούμε κάθε τρεις και λίγο να κάνουμε νέους εξοπλισμούς, πρέπει να συντονιστούμε σε μια λύση σε επίπεδο ΕΕ”.
Για το μεταναστευτικό
Σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τη πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως “οι δικές μας ευθύνες είναι και ευρωπαϊκές, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική”, ζητώντας προστασία των συνόρων με σεβασμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Να πω μία σύντομη ιστορία. Πριν τον Εβρο ήμουν στο γραφείο του κ. Σοϊλού στην Τουρκία. Με ανοιχτές τις κάμερες έλεγε ότι “δεν θέλω τα χρήματά σας”. Με κλειστές τις κάμερες έπεσαν οι τόνοι. Μου εξήγησαν ότι η ένταση έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις. Γίνεται παιχνίδι. Οι δικές μας ευθύνες είναι και ευρωπαϊκές δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική. Να γίνεται μία δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις αντοχές. Η Ελλάδα τι έκανε γι’ αυτό; Πίεσε; Κινήθηκε διπλωματικά; Χρειαζόμαστε διαφορετική πολιτική. Εγώ με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων διαφωνώ. Αλλα διαφωνώ και με πολιτικές που εκθέτουν τη χώρα. Να προστατεύουμε τα σύνορα προστατεύοντας τα δικαιώματα. Η εποχή του κορονοϊού μείωσε τις ροές αλλά αυτό είναι προσωρινό, μπορεί να υπάρξει νέο 2015 μέσα στο επόμενο διάστημα”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις