Νίκος Ανδρουλάκης: Παρέλαβα κόμμα δεν θα παραδώσω συνιστώσα

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Eurokinissi

Εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη ηγεσίας πρότεινε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις 6 και 13 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος, ενώ στην σημερινή του ομιλίας υπήρξαν αιχμές κατά όσων έχουν θέσει τις τελευταίες εβδομάδες θέμα ηγεσίας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για το ότι παρέλαβε κόμμα και δεν πρόκειται να παραδώσει… συνιστώσα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως μετά τις εκλογές «ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της δημοκρατικής παράταξης» και γι’ αυτό «έχω χρέος απέναντι στην βάση του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσω την ενότητα» αφού «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν παρατεταμένο διχασμό». Σημείωσε πως «έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνω όμηρος κανενός εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ» απαιτώντας «σωστές και καθαρές λύσεις».

Με βάση αυτό δήλωσε πως «εισηγούμαι οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθούν την 6η του Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου» ενώ «οι υποψηφιότητες θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κ.Ε τρείς εβδομάδες πριν το πρώτο γύρο των εκλογών». Προσθέτοντας πως «είναι αυτονόητο ότι στις εκλογές θα ζητήσω ανανέωση της εντολής».

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε πως «270 χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν το 2021 και ακούμπησαν πάνω μας τις ελπίδες τους» και «μου έδωσαν την εντολή να κάνω πράξη αυτό που έλεγα προεκλογικά: Την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία».

Επισήμανε ότι «εκείνη την εποχή κανείς δεν προδίκαζε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ» και «το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε και μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο και να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας» ώστε να «μπορεί να γίνει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Σημείωσε πως «καταφέραμε να γίνει παρελθόν το δίλημμα «με ποιόν θα πάτε» και να γίνει «πότε και πως θα κυβερνήσετε»». Τονίζοντας πως σε αυτή την πορεία δεν μπορεί να υπάρξει απαξίωση. Κάνοντας αυτοκριτική σημείωσε πως «έκανα λάθη και αναλαμβάνω την ευθύνη. Σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα και εφμανιστήκαμε με διγλωσσία» προσθέτοντας πως «αυτό είναι ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Αναφερόμενος στις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το κόμμα του έδωσε τις εκλογικές μάχες άνισα σημειώνοντας πως «καταφέραμε στις εθνικές εκλογές να αυξήσουμε κατά 50% την δύναμή μας και κατά 64% στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019» επισημαίνοντας πάντως πως «είχαμε βάλει πολύ μεγαλύτερους στόχους» και σχολιάζοντας πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε, όχι όσο θέλαμε και στοχεύαμε, όμως δεν πρέπει να καταστροφολογούμε. Την ώρα που η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει παντού το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια. Το πράσινο είναι στο πολιτικό χάρτη της χώρας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά σχολίασε ότι «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και η Ν.Δ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με μια παραλυσία» λέγοντας ότι κάποιοι βάζουν «το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό». Σημειώνοντας πως «αν δεν μπούμε σε δίνη εσωστρέφειας το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πρωταγωνιστής στον χώρο της αντιπολίτευσης». Ειδική αναφορά έκανε στην φημολογία των τελευταίων εβδομάδων λέγοντας ότι την συλλογική διαδικασία που εξελίσσεται «κάποιοι θέλουν να την μετατρέψουν σε παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα όσα συζητούνται για τον χώρο της κεντροαριστεράς σχολιάζοντας: «Έχω νέα για τους σκηνοθέτες αυτού του παρασκηνίου» προσθέτοντας πως «από την αείμνηστη Φ.Γεννηματά παρέλαβα κόμμα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κάποιων». Αναφέρθηκε πάντως στην θέση του για την κεντροαριστερά λέγοντας πως μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα «ενωτικό συνέδριο» όπου θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Επίσης πρότεινε αλλαγές στα όργανα με ένα «ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο» και την «αναβάθμιση των τομέων πολιτικής που θα συνεδριάζουν τακτικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα