Νίκος Ανδρουλάκης: “Προτείνω ένα ανοικτό -και όχι προκάτ- debate”

Διαβάζεται σε 5'
Νίκος Ανδρουλάκης: “Προτείνω ένα ανοικτό -και όχι προκάτ- debate”
Ο Νίκος Ανδρουλάκη Menelaos Myrillas / SOOC

Την πρόταση για ένα ανοικτό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μακριά από τα μοντέλα τηλεμαχιών των παράλληλων μονολόγων, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

“Πιστεύω ότι χθες στην ανοικτή Κεντρική Επιτροπή υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα πολιτικού διαλόγου. Φαίνεται ότι εμείς δεν μιμούμαστε αρνητικές πρακτικές και συμπεριφορές. Αυτό είναι καλό και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλους. Θέλω, λοιπόν, να κάνουμε κι ένα βήμα παραπάνω. Προτείνω το ντιμπέιτ, που έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες όλοι μαζί, να γίνει βεβαίως στη δημόσια τηλεόραση και να είναι για πρώτη φορά ένα ανοικτό ντιμπέιτ και όχι ένα ντιμπέιτ προκάτ παράλληλων μονολόγων,  όπως τα προηγούμενα διακομματικά ή εσωκομματικά”, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε  συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM.

“Αλλά να μπορούν ελεύθερα να μιλήσουν οι υποψήφιοι, να ρωτήσουν ο ένας τον άλλον κι έτσι να γίνει ένας ανοικτός δημοκρατικός διάλογος”, πρόσθεσε.

“Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα και να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ με πολιτικό πολιτισμό καινοτομεί, ανοίγει νέους δρόμους στην πολιτική συζήτηση στη χώρα μας. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλό, θα βοηθήσει και θα έχει και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Ζητώ ξανά την ψήφο των πολιτών, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Με την υποψηφιότητά μου εγγυώμαι την ενότητα, την πολιτική αυτονομία κι ένα ΠΑΣΟΚ που θα πάει ακόμα πιο ψηλά».

Ερωτηθείς για τυχόν κυβερνητικές συμπράξεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Υπάρχει πια εμπειρία στη Βουλή, υπάρχει ένα κόμμα που είναι σε μια άλλη πίστα, ένα κόμμα που δεν θα συγκυβερνήσει με κανέναν. Θα πάει να πάρει μεγάλα ποσοστά και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και θα με ρωτήσετε: “μπορεί να γίνει;”. Με μια Νέα Δημοκρατία που καταρρέει και ένα ΠΑΣΟΚ που σήμερα που μιλάμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι μακράν δεύτερο κόμμα, εάν δεν κάνουμε λάθη, εάν μείνουμε ενωμένοι – όποιος και να κερδίσει – και συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει – δηλαδή ορθός λόγος, σοβαρότητα, πολιτικό ήθος, υπευθυνότητα, σύγκρουση με συμφέροντα – εκτιμώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο γρήγορα».

«Με εμένα δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, με εμένα δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκόλλησης κομμάτων. Νομίζω πως όποιοι τα απεργάζονται αυτά, θα κάνουν μεγάλο δώρο στη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται χρόνος και χρειάζεται και προσπάθεια. *Εύκολες λύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά*» ανέφερε κληθείς να σχολιάσει παρασκηνιακά σενάρια στην κεντροαριστερά.

«Ας κάνουμε ένα ανοικτό πολιτικό συνέδριο των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων, να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας, να δούμε πού συμφωνούμε. Κι έτσι σιγά -σιγά να φτιαχτεί ένα μέτωπο. Αλλά δεν μπορεί να λες “θα πάω με κάποιους που έχουν κριθεί”, να κάνω τι; Να θυμίσω στον λαό την τραγική διακυβέρνηση 2015-19 που ουσιαστικά ήταν το μεγάλο άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανάρτηση – πρόσκληση Ανδρουλάκη σε debate

Παράλληλα νωρίτερα σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τους συνυποψηφίους του σε ανοιχτό debate.

“Είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε να οργανώσουμε επιτέλους ένα πραγματικό ντιμπέιτ. Με ελεύθερο, ζωντανό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Με όσο το δυνατόν λιγότερους περιοριστικούς όρους που αποδυναμώνουν την ίδια την ουσία του διαλόγου. Θέλουμε αλήθεια ένα ντιμπέιτ – προκάτ, μια συζήτηση με συνεχείς μονολόγους 120 και 90 δευτερολέπτων που θα έχουν ήδη προετοιμαστεί στα γραφεία των υποψηφίων;” έγραψε.

“Στην κατεύθυνση αυτή, καλώ τις συνυποψήφιες και τους συνυποψήφιούς μου να συμφωνήσουμε στη βάση ενός ελεύθερου ντιμπέιτ. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε ώστε αυτή η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει συνολικά ένα υπόδειγμα πολιτικής διαδικασίας” κατέληξε.

Ολόκληρη η ανάρτηση Ανδρουλάκη:

Όταν ανακοίνωσα την απόφασή μου να προχωρήσουμε σε εσωκομματικές εκλογές, ώστε να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια που ξεκίνησε το απόγευμα των ευρωεκλογών, δεσμεύτηκα προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ότι ως πρόεδρος θα εγγυηθώ την ενότητα και τη σοβαρή εικόνα της παράταξης στην πορεία μέχρι τις 6 και 13 Οκτωβρίου. Με διαδικασίες εσωκομματικού διαλόγου που δεν θα απωθούν τον πολίτη και και θα τιμούν την ιστορική μας διαδρομή. Μετά και τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του ντιμπέιτ.

Η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα ώστε να συζητήσει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε να οργανώσουμε επιτέλους ένα πραγματικό ντιμπέιτ. Με ελεύθερο, ζωντανό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Με όσο το δυνατόν λιγότερους περιοριστικούς όρους που αποδυναμώνουν την ίδια την ουσία του διαλόγου.Θέλουμε αλήθεια ένα ντιμπέιτ – προκάτ, μια συζήτηση με συνεχείς μονολόγους 120 και 90 δευτερολέπτων που θα έχουν ήδη προετοιμαστεί στα γραφεία των υποψηφίων;

Ας κάνουμε λοιπόν ένα πραγματικό ντιμπέιτ. Ένα ντιμπέιτ όπου όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να ρωτάνε δύσκολες ερωτήσεις τους υπολοίπους.
Όπου θα πρέπει να δίνουμε απαντήσεις, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Ας το τολμήσουμε και ας είναι και αυτό μια καινοτομία του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει πάγια πρακτική σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες της χώρας. Μια παρακαταθήκη της παράταξής μας που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλώ τις συνυποψήφιες και τους συνυποψήφιούς μου να συμφωνήσουμε στη βάση ενός ελεύθερου ντιμπέιτ. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε ώστε αυτή η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει συνολικά ένα υπόδειγμα πολιτικής διαδικασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα