Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα είναι μπροστά μας

Διαβάζεται σε 7'
Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα είναι μπροστά μας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

“Ξέρω πως δεν είμαι ο εκλεκτός ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε της εγχώριας ολιγαρχίας”, τονίζει  στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κατάφερε στρατηγικές ήττες στην Νέα Δημοκρατία και πλέον είναι έτοιμο «να διεκδικήσει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου»  δηλώνει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει «βροντερό παρών» στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, την οποία εκλαμβάνει, όπως μας λέει, ως στιγμή μιας «νικηφόρας διαδρομής».

Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι … δεν ήσασταν μόνος στις τηλεφωνικές σας επικοινωνίες. Υποθέτουμε ότι αυτή την φορά έχει διασφαλιστεί πως δεν έχουμε πάλι «επισυνδέσεις»…

Το 2021, η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να παρέμβει στις εσωκομματικές μας εκλογές με ένα σχέδιο που είχε τη βάση του στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει μία ανοικτή πληγή για το κράτος δικαίου και θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να λάμψει η αλήθεια, γιατί δεν είναι μία προσωπική υπόθεση αλλά ζήτημα δημοκρατίας.

Το ξέρουμε ότι δεν είμαι ο εκλεκτός ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε της εγχώριας ολιγαρχίας.

Οι συνυποψήφιοι σας έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά – όπως είδαμε και στο debate- συγκλίνουν στο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «στάσιμο» επί της δική σας προεδρίας και χρειάζεται κάτι καινούργιο. Τι λέτε προλάβατε να… «παλιώσετε»;

Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα θα διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια πετύχαμε αλλεπάλληλες νίκες. Τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προεξοφλούσαν τον εκλογικό μας καταποντισμό. Καταφέραμε μεγάλες επιτυχίες στην αυτοδιοίκηση, είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την περιφέρεια με ποσοστά που ξεπερνούν πολλές φορές το 20% και καταφέραμε να σπάσουμε την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον πολιτικό χάρτη, βάφοντας πράσινους δυο νομούς της Κρήτης. Θέσαμε τα γερά θεμέλια για να καταστεί το ΠΑΣΟΚ αυτόνομος πρωταγωνιστικός πόλος, με ορμή και ρεαλιστική προοπτική να διεκδικήσει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι άδικο προς όλους όσους αγωνίστηκαν αυτά τα δυόμισι χρόνια, να απαξιώνεται η προσπάθεια που έγινε. Οι συνθήκες δεν έγιναν από μόνες τους ευνοϊκές. Εμείς τις κάναμε. Ποιο άλλο κόμμα κατάφερε τόσες στρατηγικές ήττες στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο το ΠΑΣΟΚ; Με δικές μου πρωτοβουλίες ξεσκεπάστηκαν σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση κουκούλωμα της τραγωδίας των Τεμπών, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να ξηλώσει δυο φορές το μισό Μαξίμου.

Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να πάρει στα χέρια του για άλλη μια φορά την υποψηφιότητά μου και να αποδείξουμε όλοι μαζί πως η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε δυναμικά και θα γίνει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Σας ακούμε συχνά να εστιάζετε στην «ψαλίδα» ανάμεσα στο γενικό εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και τις επιδόσεις του στα αστικά κέντρα. Μάλιστα η εκτίμηση αυτή ερμηνεύεται ως «καρφί» προς συνυποψήφιους σας. Για να το ξεκαθαρίσουμε: Είναι θέμα της γενικότερης λειτουργίας του κόμματος ή ζήτημα συγκεκριμένων προσώπων;

Στην Κρήτη καταφέραμε να κερδίσουμε δύο νομούς, ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια είμαστε δεύτερο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να παραβλέψω πως το τρίτο χειρότερο ποσοστό σε 60 περιφέρειες της Ελλάδας είναι η Α΄ Αθήνας. Αυτά λένε οι αριθμοί και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιο ενοχλούνται που απλώς αναδεικνύω μια πραγματικότητα. Αντί λοιπόν να πετάμε τον «μουτζούρη», ας εργαστούμε για να ανατρέψουμε αυτό το δεδομένο, με πιο επιθετική επικοινωνία και πιο συνεκτική οργάνωση.

Να θυμηθούμε λίγο στις αντιπαραθέσεις που είχατε τον προηγούμενο διάστημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στην Βουλή. Η κριτική τους εστιάζονταν στο ότι δεν είστε επαρκώς συναινετικός και κάνετε καταστροφική αντιπολίτευση. Εφόσον εκλεγείτε ξανά να περιμένουμε κάποια αλλαγή στο τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα αντιπολιτεύεται;

Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Από τη μια πλευρά δέχομαι την κριτική ότι το  ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή αντιπολίτευση και πλήρωσε τα «όχι» του. Ταυτόχρονα, δέχομαι και την ακριβώς αντίθετη κριτική. Ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, υπερψηφίζοντας νομοσχέδια. Η αλήθεια είναι μία: Το ΠΑΣΟΚ άσκησε σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, χωρίς να μετρά το πολιτικό κόστος, βάζοντας προτεραιότητα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και έτσι θα συνεχίσουμε.

Δεν θα επικυρώσουμε με την ψήφο μας τις διευθετήσεις του κ. Μητσοτάκη που τις ονομάζει «μεταρρυθμίσεις», θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε ζητήματα όπως είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, όπου το ΠΑΣΟΚ επέδειξε πνεύμα συναίνεσης.

Μια και αναφερθήκαμε στα κοινοβουλευτικά. Έχετε ο ίδιος πει ότι η εικόνα της ενιαίας έκφρασης της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ  δεν ήταν αυτή που έπρεπε σε κρίσιμα νομοσχέδια. Εάν η εσωκομματική κάλπη αποφανθεί ότι θα παραμείνετε πρόεδρος του κόμματος θα ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι σαφής και εδώ και χρόνια καθορισμένη στο πρόγραμμά μας. Αυτή την θέση υπερασπιστήκαμε στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη που καταλαβαίνω ότι αναφέρεστε. Όταν, δε, σε αυτή την προγραμματική θέση δεν έχει κανένας εγείρει ένσταση, όταν επί δέκα μήνες διαβουλευόμασταν το πρόγραμμα μας, δεν θα την κάνω κουρελόχαρτο δυο μέρες πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ Sooc

Στις τελευταίες ευρωεκλογές παρατηρήθηκε το – αρνητικό προφανώς- φαινόμενο της απομάκρυνσης του κόσμου από την πολιτική. Είχαμε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποχής. Σας ανησυχεί αυτό ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του ΠΑΣΟΚ; Ιδίως μάλιστα όταν η προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία του 2021 έβαλε ψηλά τον πήχη…

Η πρωτοφανής αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς ήταν τα δύο ισχυρά μηνύματα της κάλπης των ευρωεκλογών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν συμμετείχε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και αυτό αποδεικνύει ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη.

Προσωπικά, αγωνίζομαι για ένα άλλο πρότυπο άσκησης πολιτικής, ώστε η Πολιτική -με το «Π» κεφαλαίο- να συγκινεί, να εμπνέει και να δίνει λύσεις. Πέρα από τις ατάκες στο Tik-Tok και  την life style αυτοπροβολή. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι το πρόσφατο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Ανοίξαμε νέους δρόμους και δημιουργήσαμε ένα κεκτημένο. Επαναφέραμε την ουσία στην Πολιτική και αυτό είναι μόνο θετικό για το πολιτικό μας σύστημα. Βασίμως, λοιπόν, ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά. Ευελπιστούμε πως ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης θα δώσει βροντερό «παρών» στις 6 Οκτωβρίου για ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό, που δεν θα κάνει βήματα προς τα πίσω, αλλά θα συνεχίσει τη νικηφόρα του διαδρομή, έως ότου κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα