Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ζητά η Μαριέττα Γιαννάκου
H βουλευτής της ΝΔ με παρέβασή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ζήτησε να διευκρινιστεί πώς θα παρακολουθείται η εκτέλεση του έργου ιδίως για τις δημοσιονομικές πολιτικές.
- 29 Ιουλίου 2019 19:19
Διευκρινίσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο εισάγει νέους θεσμούς και νέες διαδικασίες και είναι γεγονός ότι ενισχύει τη γνώση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, γύρω από το τι τεκταίνεται στα διάφορα υπουργεία», είπε η βουλευτής της ΝΔ.
«Έχοντας υπηρετήσει σε κυβερνήσεις με δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πρέπει να σας πω ότι για να επιτευχθεί ο συντονισμός και η ουσιαστική διαδικασία ή θα πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι όλη μέρα στο τηλέφωνο με τον υπουργό ή θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα και των υπηρετούντων στο πρωθυπουργικό γραφείο, ουσιαστικής συνεννόησης με τα διάφορα υπουργεία. Και πράγματι φαίνεται πως ο θεσμός της συνεννόησης με τον υπουργό δεν πέτυχε ως σήμερα. Επομένως καλώς εισάγονται κάποιες διαδικασίες, αν και ο υπουργός καλό θα ήταν να μας δώσει κάποιες διευκρινίσεις και να κάνει βελτιώσεις γύρω από κάποια θέματα», είπε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για τον ρόλο των υπουργών.
«Οι υπουργοί έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και οι πράξεις τους έχουν τυπική ισχύ, με βάση το σύνταγμα. Το ερώτημα είναι αν φαίνεται μέσα στο νομοσχέδιο, πώς ο υπουργός θα ελέγχει το υπουργείο του πλήρως, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ένας υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, ένας υφυπουργός που παίρνει κατευθείαν αρμοδιότητες, ένας γραμματέας κλπ. Πως μπορούν να συντονιστούν, δεδομένου ότι ο υπουργός θα δίνει λόγο και στη Βουλή και στην κοινή γνώμη, θα πρέπει να κάνει συμμαχίες; Πόσο σαφές περισσότερο μπορεί να γίνει ότι ο υπουργός είναι ο υπεύθυνος και ότι θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλο το σύστημα;» είπε η κ. Γιαννάκου και παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «δεν συνδέεται με την ΕΕ και πρέπει να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο διότι η ΕΕ είναι ο μεγάλος νομοθέτης». Είπε ακόμη ότι «οι δημόσιες πολιτικές δεν αρκεί να δημιουργούνται μέσω νομοπαρασκευαστικών ενεργειών, σημασία έχουν τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ποιος και πως θα παρακολουθείται η εκτέλεση του έργου ιδίως για τις δημοσιονομικές πολιτικές».