Νοβότνι: Οι εκλογές δεν έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδας

Νοβότνι: Οι εκλογές δεν έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδας

Για ανεύρεση λογικής λύσης κάνει λόγο ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας πως οι εκλογές δεν έλυσαν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας

Την επισήμανση, πως τα οικονομικά, βασικά προβλήματα της Ελλάδας, δεν άλλαξαν με τις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν και πως θα πρέπει να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση και να αναζητηθεί μια λογική λύση, έκανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ερωτηθείς αν η κατάσταση έχει εκτονωθεί και για τη θέση του ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χαλάρωση των όρων εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε πως δεν θα ήταν σοβαρό να τοποθετηθεί πριν έχει μια συγκεκριμένη και σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα με έναν συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή μέσα σε δεδομένο χρόνο να καταστήσει και πάλι σταθερή και αυτόνομη την οικονομία της Ελλάδας.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το ευρώ θα επιβιώσει ακόμα και εάν η Ισπανία αποκλειστεί από τις αγορές λόγω υψηλού κόστους δανεισμού.

Ερωτηθείς εάν το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει ενδεχόμενο αποκλεισμό της Μαδρίτης από τις αγορές ομολόγων, επισήμανε ότι “πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση”, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως “ακόμη κι αν η Ισπανία δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, αυτό δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι θα έφευγε από το ευρώ”.

“Δεν υπάρχει νευρικότητα για το ίδιο το ευρώ, μονάχα για μεμονωμένες χώρες”, συμπλήρωσε, επιτιθέμενος μάλιστα στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο.

“Αυτό είναι ακριβώς το παράδειγμα του τι αντιλαμβάνομαι ως μία απαράδεκτη απλοποίηση”, σχολίασε δηκτικά ο αυστριακός αξιωματούχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα