Τσίπρας: Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την οικονομική ολιγαρχία

Τσίπρας: Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την οικονομική ολιγαρχία
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Απάντηση στις ανακοινώσεις Μητσοτάκης για το κοινωνικό μέρισμα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους πολλά” είπε. Ζήτησε να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τις δηλώσεις Σαμαρά.

 Ως “ιστορικό βήμα” και “σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη” χαρακτήρισε το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσαν οι ομιλητές του διημέρου της ΚΕΑ, ενώ παράλληλα σχολίασε τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αφορμή και την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριό της.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για “ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική” και ότι “εκπροσωπεί την οικονομική ολιγαρχία”, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και όπως είπε, αναιρεί όλα όσα είχε “κερδίσει” η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η ΝΔ με την πολιτική της ατζέντα έκανε “ξεκάθαρο” ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, αφού χρησιμοποίησε το δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να “δώσει στους λίγους πολλά και στους πολλούς λίγα”, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ για τα μεγάλα εισοδήματα αλλά και τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.  

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αναφορές στο συνέδριο της ΝΔ στο “φαινόμενο του λαϊκισμού” και αναρωτήθηκε εάν η στάση της ΝΔ στο μακεδονικό ήταν “επωφελής” για τη χώρα ή κάτι που δημιούργησε το κόμμα για “ψηφοθηρικούς λόγους”, αντιπαραβάλλοντας σε αυτό τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. “Αναρωτιέμαι «τι είναι λαϊκισμός»: Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σημερινή του δήλωση στο συνέδριο της ΝΔ, όπου έκανε λόγο για “λαθρομεταναστευτικό και λαθροεποικισμό εισβολέων” και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να “πάρει ξεκάθαρη θέση” στην πρότασή του να “αποδεσμευθεί η Ελλάδα από την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν περπατάει”. “Μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία” ειδάλλως αφήνει “διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας”, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε “να αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς” όσον αφορά την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση και για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. “Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του”, υπογράμμισε. Επίσης, σημείωσε ότι όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και παρά τις όποιες δυσκολίες, όπως η προσφυγική κρίση, “ούτε μια φορά δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε πίσω στις πάγιες θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας”, ενώ αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο στη Ν. Υόρκη και “δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια “αποτίμηση” του διημέρου, επισημαίνοντας αφενός ότι “δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα” και αφετέρου απευθύνοντας έκκληση προς όλους για την ενίσχυση των οργανωτικών δομών του νέου ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναφορικά, δε, με τις “εύλογες ανησυχίες” που εκφράστηκαν τόσο για το αν πρόκειται για “μετατόπιση” του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το αν αποτελεί εγχείρημα “προσχώρησης”, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. “Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός και θανατηφόρος είναι να μην πετύχει η διεύρυνση” είπε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν “ιδιοκτήτες και ενοικιαστές” στο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί “σημείο αναφοράς” όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, καθώς το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται προκειμένου να μοιραστεί η εμπειρία της διακυβέρνησης.

Τέλος, σημείωσε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι “προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό”, επισημαίνοντας ότι θα “κατατεθούν όλες οι απόψεις και τα αιτήματα” και θα ληφθούν μετά αποφάσεις. “Δεν πρέπει να φοβηθούμε ένα ανοιχτό συνέδριο” είπε και τόνισε ότι “πρέπει να δίνουμε ρόλο και χώρο στους πολλούς” και να μην “κλεινόμαστε στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα έξω”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα