Ο Ανδρέας ζει… στην προεκλογική αντιπαράθεση

Διαβάζεται σε 5'
Αφίσα με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική περίοδο
Αφίσα με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική περίοδο

Τις αιχμηρές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Στον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε από την Παλαιστίνη και ο Κασσελάκης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου… οδηγεί την προεκλογική αντιπαράθεση εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Τις αιχμηρές αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες μιλώντας στο podcast «The Rest is Politics».

“Ο Παπανδρέου ήταν λαϊκιστής. Υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ήταν επίσης διανοούμενος και σίγουρα ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός”, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιπαλότητα του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πάντως χαρακτήρισε λάθος την παραπομπή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο ειδικό δικαστήριο.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης αναφερθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια την Παρασκευή. Υπενθύμισε το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο” και υποστήριξε ότι: “Τη δεκαετία του 80 επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ουσιαστικά έμεινε στάσιμη. Χάσαμε την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη”.

Για εμμονή μιλά το ΠΑΣΟΚ, για επιμονή στην αλήθεια κάνει λόγο το Μαξίμου

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

“Δεν έχουμε εμμονή με κανέναν, το αντίθετο. Έχουμε μία επιμονή στην ιστορική αλήθεια”, απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Παύλος Μαρινάκης.

“Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η λογική του μαξιμαλισμού, της πλειοδοσίας, του να δίνει μία κυβέρνηση περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δεκαετία”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Φωτογράφισε δε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι την ίδια λογική ακολούθησαν και άλλα κόμματα. Ενώ απέδωσε την αρχή του μνημονιακού κακού στη δεκαετία του 80, εκτιμώντας ότι: ““Αυτό που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια κάπου έχει ρίζες, από κάπου ξεκίνησε”.

Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται την τετραετία της Αλλαγής

Οι χθεσινές νέες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν τη νέα έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που υπερασπίστηκε την τετραετία της Αλλαγής ως την περιόδο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

«Όσο και αν προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να αναθεωρήσουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει πώς ήταν η Ελλάδα πριν το 1981 και πώς την άλλαξαν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, η ίδρυση του ΑΣΕΠ», ανέφερε ειδικότερα ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε επίσης αιχμηρά πώς “όλα αυτά άλλωστε πιστοποιούνται σε κάθε διαθέσιμη δημοσκόπηση, που αναδεικνύει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πιο επιτυχημένο και δημοφιλή πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα”.

Και ο Κασσελάκης μνημονεύει τον Ανδρέα

Μερίδιο από την… πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου επιχείρησε πάντως να διεκδικήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ανάρτηση του για την επίσκεψη του στην Παλαιστίνη αναφέρθηκε στην πολιτική του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο παλαιστινιακό και στη σχέση του με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που κατάλαβε τη σημασία των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και οικοδόμησε γερές βάσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του”, έγραψε ο κ. Κασσελάκης.

Ο στόχος του Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια διεκδικεί από το 2012 και μετά το χώρο της κεντροαριστεράς, τον οποίο εξέφραζε (και υπό μία έννοια δημιούργησε) το ΠΑΣΟΚ. Αλλά από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για εαυτόν το ρόλο του εκφραστή τόσο του κέντρου όσο και της “παραδοσιακής” δεξιάς και ταυτόχρονα από την πρώτη του τετραετία μοιάζει να έχει βάλει στο στόχαστρο “το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ξηλώσει μία σειρά από εμβληματικά νομοθετήματα των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και πλέον αγγίζει ακόμη και την “ιερή αγελάδα” του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός – ο οποίος έχει στο στενό πυρήνα του Μαξίμου και στην κυβέρνηση μία σειρά στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, το σημιτικό όμως και όχι το παπανδρεϊκό – πολλάκις στο παρελθον έχει αναφερθεί αρνητικά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμιζε το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο” και τον αντιαμερικανισμό της πρώιμης περιόδου του ΠΑΣΟΚ σε αντιδιαστολή με τη διαχρονική προσήλωση της ΝΔ στη Δύση.

Με τις αναφορές αυτές, ο πρωθυπουργός επιχειρεί αφενός να συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση της ΝΔ, η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι άνω των 45 και άρα δεν ξεχνά την παλιά αντιπαλότητα με το ΠΑΣΟΚ. Αφετέρου, ο κ Μητσοτάκης στοχεύει μεν σε πασοκογενείς ψηφοφόρους, αυτούς όμως που αναφέρονται κυρίως στο “εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ”.

Και φυσικά ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε και στη χθεσινή του συνέντευξη πόσο τον είχαν επηρεάσει οι θρυλικές κόντρες του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο πάντως επισήμανε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα