Ο Ανδρουλάκης απέναντι στη “συναινετική παγίδα” του Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ανδρουλάκης απέναντι στη “συναινετική παγίδα” του Μητσοτάκη
Nick Paleologos / SOOC

Το νέο δίπολο στο πολιτικό σκηνικό που ανέδειξε η συζήτηση στην Βουλή. Άλλο συναίνεση, άλλο συνενοχή ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας προτάσεις.

Διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συνηθίζονταν μέχρι τώρα θα έχει -όπως φαίνεται- το δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ. Αυτό δηλαδή που θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Ένα πρώτο δείγμα άλλωστε δόθηκε στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών όπου βρέθηκαν «απέναντι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εκεί το ΠΑΣΟΚ φάνηκε έτοιμο για τον άτυπο μεν, αλλά απαιτητικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός που θα συνοδεύει, όπως όλα δείχνουν, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Διάβασαν την τακτική

Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να έχουν «διαβάσει» την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει «βάλει στο στόχαστρο» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο (όπως ο ίδιος ανέφερε) πλέον αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση εξαιτίας της πολιτικής του απήχησης, που εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε δεν διαφοροποιείται στην ουσία, αλλά στην ένταση, από τον τρόπο που συμπεριφέρεται το Μέγαρο Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 3 χρόνια.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διττό στόχο: Αρχικά σε μία πίεση ώστε να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ ως «ακολούθημα» της Ν.Δ. ψηφίζοντας άκριτα. Επίσης, στο να δημιουργηθούν ρήγματα στη συνοχή του με κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απάντηση με εκσυγχρονισμό

Απέναντι σε αυτή την «επιχείρηση εγκλωβισμό» ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν επιλέξει την παράθεση ενός τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου με κεντρικό στοιχείο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό. Μια τακτική που εκτιμάται ότι πλέον θα στριμώξει πολύ περισσότερο την Νέα Δημοκρατία, αφού πλέον έρχεται αντιμέτωπη με τις κοινωνικές επιπτώσεις των επιλογών της.

«Δεν είστε μεταρρυθμιστές αλλά αρνητές» επισήμανε χθες στη Βουλή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας το σχετικό στίγμα. Μάλιστα, απάντησε στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα διαχείρισης των δασών λέγοντας: «Νομοθετείτε, αποκλείοντας επί της ουσίας όλους τους δασικούς συνεταιρισμούς. Και, μάλιστα, δίνετε τη δυνατότητα μόνο σε ιδιώτες που έχουν τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας όλους τους μικρούς. Γιατί; Εσείς δεν θέλετε συναίνεση. Συνενοχή θέλετε. Όμως, συνενοχή στη στήριξη μόνο των ισχυρών από το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρείτε».

EUROKINISSI

Αποδόμηση από Ανδρουλάκη

Στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδόμησε το επιχείρημα του πρωθυπουργού αναφορικά με την «καταψήφιση του νόμου για το ΑΣΕΠ παρότι εκσυγχρονίζει το σύστημα». Όπως δήλωσε «τα ίδια ακούσαμε και το 2021. Με τον ν.4765» προσθέτοντας πως «έχω εδώ 32 νομοθετικές παρεμβάσεις – που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ του ν.4765 μέχρι τον νέο νόμο που ψηφίσατε χθες. Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι μία γενναία και σοβαρή μεταρρύθμιση, όταν έχετε κάνει 32 νομοθετικές παρεμβάσεις σε ελάχιστο χρόνο. Διότι πολύ απλά ο νόμος αυτός κρίνεται αποτυχημένος και μας εγκαλείτε γιατί δεν τον ψηφίζουμε;».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα τονίζοντας ότι αυτά που καταψήφισε μόνον …εκσυγχρονισμό δεν συνιστούσαν. Όπως ανέφερε «ο κ. Μητσοτάκης μας εγκαλεί γιατί δεν δεχθήκαμε να είναι 40 μόρια η μοριοδότηση για την εντοπιότητα, 5 για το διδακτορικό, 2 για το μεταπτυχιακό. Ε, βεβαίως έχουμε δίκιο…!»

Το ίδιο και όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατά της αξιολόγησης… γενικώς, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Με τους διορισμένους προϊσταμένους θα κάνουμε την αξιοκρατική αξιολόγηση;». Έγινε μάλιστα πιο συγκεκριμένος αναφέροντας ότι «στο υπουργείο Υγείας, 83 προϊστάμενοι είναι με ανάθεση και 15 μετά από κρίση. Οι 83 που αξιολογούν είναι διορισμένοι, οι 15 είναι με κρίση. Αυτό είναι αξιοκρατία;».

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέθεσε τον όρο «κεντροδεξιά» που θέλησε να αποδώσει στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζοντας την πρόσφατη απόρριψη της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών». Επίσης, το «κομπρεμί» της κυβέρνησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο ώστε να βρεθούν τα 3/5 που απαιτούνταν ώστε να αλλάξει η σύνθεση της διοίκησης της ΑΔΑΕ που ερευνούσε το ζήτημα των υποκλοπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα