Ο Ανδρουλάκης διάλεξε τη μάχη και βγήκε νικητής

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές Eurokinissi

Από την επιλογή της κάλπης του Ιουνίου στην εμφατική νίκη του Οκτωβρίου. Πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδείχθηκε εσωκομματικά άτρωτος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του δεύτερου (αλλά και του πρώτου) γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό της τάξης του 60% που πέτυχε απέναντι στον συνυποψήφιό του, Χάρη Δούκα, συνιστά αφενός μία άνετη  και αφετέρου μια εμφατική νίκη.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε σε μία τρίμηνη προεκλογική διαδικασία η οποία δεν προήλθε συγκυριακά αλλά αποτέλεσε δική του επιλογή: Διάλεξε να δώσει την μάχη και την κέρδισε.

Ευρύτατη νίκη

Ορισμένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη συνίστανται στο ότι κέρδισε την συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας με ποσοστό μάλιστα της τάξης του 60-40%. Επίσης πρώτευσε στην Αθήνα αλλά και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τον Δήμαρχο Αθηναίων ενώ στην περιφέρεια αυτή πολιτεύεται και ο Παύλος Γερουλάνος που υπήρξε επίσης υποψήφιος. Αναμενόμενη ήταν η επικράτηση του στην Κρήτη όπου η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη άγγιξε το 80%. Αυτά σε μία εκλογική διαδικασία όπου σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής στον πρώτο γύρο για το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων με πάνω από 300.000 ψηφοφόρους να μετέχουν.

Διάλεξε την κάλπη

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφαση του να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου. Δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της  9ης Ιουνίου. Εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 12,79% αυξάνοντας το ποσοστό του συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει ποσοστό 11,84%. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε το 2024 να «φέρει στην κάλπη» το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του, παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο τους την αποχή.

Παρόλα αυτά το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη περί σταθερής ανοδικής πορείας του κόμματος σε μία 3ετή προοπτική μέχρι τις Εθνικές Εκλογές του 2027 αμφισβητήθηκε από σειρά στελεχών του κόμματος. Στοιχείο που καταγράφθηκε μερικά μόλις 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στην συνθήκη αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης «σήκωσε το γάντι» προκηρύσσοντας εκλογές στις οποίες ανταποκρίθηκαν αρχικά 6 ακόμη υποψήφιοι που στην συνέχεια έγιναν 5 ακόμη υποψήφιοι (Χ.Δούκας, Π.Γερουλάνος, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Κατρίνης και Ν.Γιαννακοπούλου). Οι θέσεις τους παρουσιάστηκαν σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

“Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας”

Εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων είχε πει αναφορικά με τις εκλογές πως «τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας». Επίσης ξεκαθάρισε πως «διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης. Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας». Παράλληλα αναφέρθηκε στην κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία».

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε αποσπώντας ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το οποίο και διπλασίασε στον δεύτερο γύρο όπου αναμετρήθηκε με τον Χάρη Δούκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα