Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Τσίπρα για το Κυπριακό
Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Μάικ Πενς στον απόηχο του ναυαγίου στο Κρανς Μοντανά και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις εν όψει της γεώτρησης για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ
- 10 Ιουλίου 2017 21:20
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πέινς, είχε σήμερα o πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση του Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πέινς.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πέραν, όμως, των όσων γίνουν σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών-τομεαρχών Εξωτερικών της αντιπολίτευσης, αύριο ο πρωθυπουργός θα φέρει το θέμα σε επίπεδο κορυφής, με σχετική συζήτηση στη Βουλή. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή ανακοίνωσε πως, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου, αύριο θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο αρμόδιος υπουργός. Ωστόσο, πέραν της ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση και το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω: να ανακοινώσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει ο περίφημος «φάκελος της Κύπρου», που είχε καταρτιστεί κατόπιν πολύμηνων συνεδριάσεων εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή τη δεκαετία του ’80 και είχε φέρει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία, αλλά και όλες τις ιστορικές ευθύνες στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα… Τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στην Κυπριακή Βουλή με το ερώτημα της δημοσιοποίησης προανήγγειλε εξάλλου σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη Διασκεψη των Προέδρων.
Ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου στις 18 Ιουλίου, νωρίτερα σε δηλώσεις του κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία που οδήγησε σε ναυάγιο τις συζητήσεις στο Κρανς Μοντανά. «Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας ‘δούλευε’ πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».
Εν τω μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες για πετρέλαιο που ξεκινούν την Τετάρτη στην κυπριακή ΑΟΖ από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total. . Μετά τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλδιρίμ, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ ότι μπορεί να απωλέσουν την τουρκική φιλία.
Ο κ.Τσίπρας νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ ‘Αντρο Κυπριανού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα.
«Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το κυπριακό, αλλά να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης. Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από την λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα, να διατυπώσουμε από την πλευρά μας κάποιες απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει, να ακούσουμε τις σκέψεις του πρωθυπουργού και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη» δήλωσε ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση.
«Με τον κ. Τσίπρα, έχουμε συχνά επαφές και ανταλλάσσουμε απόψεις για το κυπριακό. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο να έχουν επαφές με την ελληνική ηγεσία. Τώρα είχαμε συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό, γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επέβαλαν την άμεση συνάντηση μαζί του,
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Κυπριανού απήντησε πως το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, πρώτον να αποτρέψουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και βέβαια για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική λύσης του Κυπριακού» ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)