Ο απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα παιχνίδια Ερντογάν με Πούτιν

Ο απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα παιχνίδια Ερντογάν με Πούτιν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο Eurokinissi

Στην Ελλάδα επιστρέφει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τις συναντήσεις με Τραμπ και σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ, στις οποίες έθεσε το ζήτημα της Τουρκίας. Τι θα πει στους αρχηγούς των κομμάτων.

Στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Ελλάδας ως παίκτη στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου εστιάζουν από την κυβερνητική πλευρά κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος Παρασκευή και Δευτέρα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση με την Τουρκία στον απόηχο και της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων δήλωσε ότι: “Η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση” και είπε πως: “Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ως σοβαροί παίκτες της περιοχής” και πως: “Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις διαφορές μας με την Τουρκία”. Αυτό ως απάντηση στην κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης για απουσία δημόσιων δηλώσεων από αμερικανικής πλευράς κατά της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, την οποία πάντως ο πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές και τοποθετήσεις του χαρακτήρισε παράνομη και γεωγραφικά γελοία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενδεικτικά σημείωσε στο ΟΝΕ μεταξύ άλλων πως πλέον όλοι στην Ουάσινγκτον αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και κατανοούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν ευνοεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στο Σκάι “μικρόψυχη” την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι “δεν έχουν χωνέψει ακόμη ότι έχασαν τις εκλογές στις 7 Ιουλίου. Εκτίμησε επίσης ότι επί της ουσίας, η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά και δήλωσε: “Ήταν αναπόφευκτο οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ να απευθύνουν τα ερωτήματα που έκαναν στον Ντόναλντ Τραμπ καθώς ήταν η πρώτη εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου μετά το χτύπημα εναντίον του Ιράν. Τι ακριβώς περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ο πρωθυπουργός; Να σηκωθεί να φύγει ή να παρέμβει και να μιλήσει για το Ιράν, περιπλέκοντας περισσότερο τα πράγματα για την Ελλάδα;” .

Οι πιο “ψύχραιμοι” άλλωστε λένε ότι ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και της συνάντησης με Τραμπ, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν Αμερικάνος πρόεδρος δεν έλαβε δημόσια θέση κατά της Τουρκίας, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν επισης στρατηγικά συμφέροντα. Ενδεχομένως δε εξίσου σημαντική να ήταν και η παρουσία του πρωθυπουργού αργά χθες τη νύχτα σε δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δύο πρόσωπα που επηρεάζουν καθοριστικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο κ.Πενς μάλιστα σχολιασε στον Ελληνα πρωθυπουργό πως “είδα τη θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και τον πρόεδρο Τραμπ”, ενώ ο Πομπέο τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφαλείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, λένε διπλωματικοί παρατηρητές, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διαμορφώνουν εν τέλει οι γραφειοκράτες και από εκεί και πέρα το θέμα είναι κατά πόσον οι πρόεδροι έχουν το πολιτικό κριτήριο να τους ακούσουν. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της επιτροπής σχολίασε μέσω twitter ότι το να έχουν οι ΗΠΑ έναν ικανό και αφοσιωμένο σύμμαχο όπως η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμο για τα αμερικανικά συμφέροντα.


Πάντως ο κ.Μητσοτάκης έφυγε από το Λευκό Οίκο έχοντας την αίσθηση ότι ο κ.Τραμπ είχε αν μη τι αλλο πλέον μία πολύ καλύτερη γνώση των θεμάτων της περιοχής και έχοντας από τη δική του πλευρά διασφαλίσει ότι ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί εξάλλου ως χαρτιά τον East Med (“Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης χθες μιλώντας σε ομογενείς, ενώ προχθές στο Atlantic Counsil διαμήνυσε με νόημα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προστατέψουν τις χώρες που διασφαλίζουν τα ενεργειακά τους συμφέροντα στην περιοχή), αλλά και την προμήθεια μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35, μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F16. Ενώ ταυτόχρονα, η Αθήνα καρφώνει την Αγκυρα και στο ΝΑΤΟ για την απόκτηση των ρωσικών S400, θέτοντας ερωτήματα ασφαλείας της συμμαχίας.

Όμως εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν στην Κωνσταντινούπολη το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream, επιχειρώντας να “τα βρει” με τη Μόσχα στο θέμα της Λιβύης (η Ρωσία στηρίζει Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση Σάρατζ την οποία υποστηρίζει και στρατιωτικά η Αγκυρα αφού μαζί της υπέγραψε την περίφημη συμφωνία) και στέλνοντας το μήνυμα για τις ενεργειακές πηγές “κανείς στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς εμάς”.

Η Τουρκία επιδιώκει σαφώς συνεκμετάλλευση στις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κρήτης μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη και αντιδρώντας στον EastMed με διαμαρτυρίες για αποκλεισμό της. Η ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ έστειλε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή, αλλά πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος με την Αγκυρα όσο συνεχίζει τις προκλήσεις και όσο δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει υπέρμετρες και παράνομες απαιτήσεις. Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται πως θεωρεί ότι η χώρα του είναι στρατηγικά απαραίτητη έτσι κι αλλιώς στις ΗΠΑ, εμφανίζεται ως παράγοντας στο θέμα της εσωτερικής διαμάχης της Λιβύης και συνομιλητής με Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν και συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια, αγνοώντας τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και την καταδίκη της συμφωνίας με τη Λιβύη από όλους τους παίκτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής: Τις ΗΠΑ, τη Μόσχα, την ΕΕ και τη Γαλλία.

Ο ρόλος της τελευταίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός υπέρ της Ελλάδας όπως απέδειξε και η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, η οποια καταδίκασε απόλυτα τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Εθνική συναίνεση και ψυχραιμία ο στόχος των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους αρχηγούς

Αύριο ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή, με αφορμή το διπλωματικό κύκλο που κλείνει μετά τη συνάντηση με Τραμπ και την επίσκεψη στις ΗΠΑ, με στόχο τη διαμόρφωση ενός εθνικού μετώπου. Ο κ.Μητσοτάκης θα ζητήσει αυτοσυγκράτηση από τα κόμματα, ενώ θα θέσει στις συναντήσεις και το ζήτημα του εκλογικού νόμου.

Ειδικότερα θα τους παρουσιάσει τις γενικές αρχές του εκλογικού συστήματος, ανοιχτός σε προτάσεις, πάνω στο γνωστό πλαίσιο των θέσεων της κυβέρνησης για κατάργηση της απλής αναλογικής και ένα πιο ενισχυμένο σύστημα όχι όμως επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών ανεξαρτήτως ποσοστού του πρώτου κόμματος, καθώς και με ένα χρονικό όριο διαπραγμάτευσης, όπως έγινε και με την ψήφο των αποδήμων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή στις 12:00 ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με το γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00 λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψής του δεύτερου στο Λονδίνο, από την Πέμπτη 9 Γενάρη έως την Κυριακή 12 Γενάρη.

Κάλεσμα στους αμερικανούς για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε όμως και οικονομική διάσταση. Τραμπ και Πελόζι εγκωμίασαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ανακοινώθηκε η απόφαση να κλείσουν τα γραφεία του ΔΝΤ στην Αθήνα και τέθηκε και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών.

Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, στους οποίους παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών project.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές και σχετίζονταν με το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά κινητών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι επενδυτές τόνισαν συμφωνα με κυβερνητικές πηγες τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, της προβλεψιμότητας σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και της ταχύτητας στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών), του χρηματοπιστωτικού τομέα, του real estate και των νέων τεχνολογιών.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα