Ο Μπάιντεν “στήνει” ξανά τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο 

Ο Μπάιντεν “στήνει” ξανά τον Ερντογάν, ο Μητσοτάκης συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Τουρκία προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για νέο κύκλο ταξιδιών και επαφών στο εξωτερικό, αφού υποδεχθεί τη Μέρκελ στην Αθήνα

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση μετά το deal για τις αμερικανικές βάσεις και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, αναζητώντας και διευρύνοντας συμμαχίες σε Ευρώπη, Αμερική και όχι μόνον.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε στη Σύνοδο των G20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν προαναγγέλλει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά τελικά συνάντηση δεν πραγματοποιείται. Σημειωτέον πάντως ότι ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο “σουλτάνος” πάντως δεν πτοείται, καθώς εξέφρασε την προσδοκία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γλασκώβη, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτό που “καίει” βέβαια τον Ερντογάν δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά πως θα “επιστραφούν” στην Τουρκία τα 1,4 δισ δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35, τα οποία δεν θα λάβει ως αντίποινα για τους S400, με την Άγκυρα να ζητά πλέον F-16, κάτι στο οποίο όμως αντιδρούν και Αμερικανοί βουλευτές.

Βέβαια όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον κλείνει την πόρτα στην Άγκυρα, καθώς χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, καθώς και την αμυντική σχέση των δύο χωρών.

Στην Αθήνα πάντως επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πολιτική του “καλού συμμάχου των ΗΠΑ”, αλλά και η διαχρονική στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία αποδίδει, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας παίζει και το ενεργειακό χαρτί, απευθυνόμενη και στην ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καλέσει την Ευρώπη να στραφεί για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Αίγυπτο, αλλά και στην Κύπρο που ξεκινά το Νοέμβριο γεωτρήσεις. Αλλά και κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του forum «Future Investment Initiative», στο Ριάντ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην Ελλάδα και τόνισε: “Έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.”

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί επίσης στη Γλασκώβη για το κλίμα την 1η Νοεμβρίου και στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι για τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Το Μαξίμου θεωρεί σημαντικό ότι η Ελλάδα κλήθηκε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς το Βερολίνο στο παρελθόν είχε αφήσει τη χώρα μας εκτός των διεργασιών για τη Λιβύη. Πάντως στη διάσκεψη στο Παρίσι θα συμμετέχει και ο Ερντογάν και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ταυτόχρονη παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ όμως ο πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα σήμερα και αύριο την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει απόψε δείπνο στην κ. Μέρκελ και αύριο θα έχει και συνάντηση μαζί της. Αν και αποχαιρετιστήρια η περιοδεία της Μέρκελ, καθώς στο Βερολίνο οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων- Φιλελεύθερων, της λεγόμενης “κυβέρνησης φανάρι”, προχωρούν, αυτή τη στιγμή η “μητερούλα” παραμένει καγκελάριος και είναι ανοιχτό εάν ο Ολαφ Σόλτς θα αλλάξει ριζικά την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία.

Επόμενος σταθμός του κ.Μητσοτάκη είναι το Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν διμερή συμφωνία, βάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών σε μία νέα, μετά Brexit, εποχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα