Ο Δένδιας δηλώνει “παρών” με φόντο τις υποκλοπές
Εσωκομματική "μάζωξη" στη Γλυφάδα και οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
- 13 Δεκεμβρίου 2022 06:10
Η εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας το βράδυ της Δευτέρας στη Γλυφάδα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 ατόμων, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μία ακόμη κίνηση του υπουργού Εξωτερικών με στόχευση την επόμενη εσωκομματική ημέρα.
Οι φιλοδοξίες του υπουργού Εξωτερικών άλλωστε είναι γνωστές τοις πάσι στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Δένδιας είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να διεκδικούσε τη γαλάζια ηγεσία και το 2015, ωστόσο τότε είχε κάνει πίσω όταν διαπίστωσε πως δεν θα είχε καραμανλικό… χρίσμα.
Έκτοτε πάντως κάνει σταθερά κινήσεις, που δείχνουν ότι δεν έχει ξεχάσει αυτό το στόχο, ενώ από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ το 2019 οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρονται στην καλύτερη περίπτωση ψυχρές και κάποιοι λένε ακόμη και εχθρικές.
Όσοι πάντως από την αντιπολίτευση πιστεύουν ή ελπίζουν ότι ο κ. Δένδιας θα επιχειρούσε να αμφισβητήσει ευθέως τον πρωθυπουργό, απατώνται, καθώς άλλωστε στη ΝΔ κανείς δε θα συγχωρούσε όποιον θα έθετε σε κίνδυνο τις εκλογές του 2023: Προς το παρόν η εξουσία και η προοπτική διατήρησης της αποτελούν ισχυρή “κόλλα”.
Και ο κ.Δένδιας είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης, αλλά στο εσωκομματικό πεδίο έχει και πολλούς εχθρούς. Βέβαια ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εκλέγεται πλέον από το συνέδριο, αλλά από τη βάση, όμως και εκεί οι μηχανισμοί στην πραγματικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί θεωρούν ότι εάν οι υποκλοπές τελικά φέρουν πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι έτοιμος να δηλώσει “παρών” και ότι αυτό το μήνυμα ήθελε να εκπέμψει και με τη χθεσινή εκδήλωση.
Αντίστοιχου μεγέθους εκδήλωση είχε πραγματοποιήσει ο κ. Δένδιας και πριν τις εκλογές του 2015, στις οποίες και εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην ενιαία τότε Β Αθηνών. Η χθεσινή εκδήλωση δεν έλαβε χώρα βέβαια τυπικά σε προεκλογική περίοδο, αλλά ουσιαστικά ήδη “μυρίζει εκλογές”, αφού η ώρα της κάλπης πλησιάζει.
Οι αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Ο κ.Δένδιας στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε έδειξε μάλιστα ξεκάθαρα πως επιθυμεί να είναι αυτός που θα εμφανιστεί ως ο επόμενος εκπρόσωπος του καραμανλισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και καραμανλικό χρίσμα.
“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλευε για το 7 προς 10. Για κάθε 10 οπλικά συστήματα στην Τουρκία να δίνονται 7 στην Ελλάδα. Τώρα η αναλογία είναι 10 – 0. Εκτός από τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράψαμε και αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, εκτός από τα Rafale και εκτός από τις φρεγάτες”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.
“Όταν ο πρωθυπουργός μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με κάνει υπουργό Εξωτερικών, αλλιώς μου τα είχαν πει τα πράγματα. Ότι θα είναι ωραία, έχει δεξιώσεις κλπ. Δεν ήταν έτσι. Δεν ήταν έτσι κατ’ αρχήν, γιατί όπως ξέρετε τα 3,5 τελευταία χρόνια η χώρα είχε τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που είχε ποτέ στην ιστορία της”, σχολίασε επίσης ο κ.Δένδιας.
“Ξέρετε ότι είχαμε φτάσει σε κακές στιγμές με την Τουρκία πολλές φορές, αλλά όχι για τόσο μακρά περίοδο. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο και ο «Αττίλας 2» το 1974, μετά από 1,5 μήνα μιλούσε με τον Ετσεβίτ και τον Ντεμιρέλ.
Το ’96, το ’87, σε όλες τις κρίσεις με την Τουρκία, μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιλούσαμε μαζί τους. Αυτή τη φορά έχουμε 3,5 χρόνια διαρκή κρίση. Αλλά νομίζω τα έχουμε καταφέρει μια χαρά και έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα”, πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και στις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Η στάση Δένδια στις υποκλοπές
Όταν το όνομα του υπουργού Εξωτερικών εμφανίστηκε σε λίστα παρακολουθήσεων η αντίδραση του δια κύκλων του σχολιάστηκε εν πολλοίς ως διφορούμενη. “Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους”, ανέφεραν τότε κύκλοι του κ.Δένδια.
Πάντως αν και ο υπουργός Εξωτερικών δεν διέψευσε τα περί παρακολούθησης του με τον ίδιο κατηγορηματικό τόνο όπως πχ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν τράβηξε ούτε το σκοινί και δεν διαχώρισε πλήρως τη θέση του. Στην πρώτη του δήλωση δε μετά την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση είχε κάνει λόγο για “αμοιβαία εμπιστοσύνη” στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό. Αν και η πραγματικότητα είναι ότι στις σχέσεις τους επικρατεί αμοιβαία καχυποψία…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις