Η Ελλάδα λαμβάνει έκτακτα μέτρα στα σύνορα – Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου
Ο πρωθυπουργός κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε ετοιμότητα ενισχυμένων ελέγχων με επιχείρημα τα κρούσματα του κορονοϊού. Το νέο σχέδιο ενεργοποιείται σε επικοινωνία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
- 28 Φεβρουαρίου 2020 11:21
“Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ“, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στον Έβρο έχει μεταβεί εκτάκτως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δείξει πιο “χαλαρή” στάση έναντι των προσφυγικών ροών μετά την επίθεση που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ της Συρίας από δυνάμεις του Άσαντ. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία πιέζει για ΝΑΤΟική στήριξη και ζητά ενίσχυση των δυνάμεών της εντός της βορείου Συρίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εκβιαστικό με εκατοντάδες ανθρώπους να σπρώχνονται προς τα σύνορα της χώρας μας στα τουρκικά παράλια αλλά και στην Αδριανούπολη.
H ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu, που δείχνει το πνεύμα της κυβέρνησης Ερντογάν:
Συνολικά, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν προς τη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης, με το CNN Turk να μεταδίδει πως πρόκειται για ανθρώπους από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρίκο. To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.
Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.
Κλειστό το τελωνείο Καστανέων στον Έβρο
Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.
Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
Ενίσχυση ελέγχων
Χθες ο πρωθυπουργός κατά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προανήγγειλε ετοιμότητα ενισχυμένων ελέγχων με επιχείρημα τα κρούσματα του κορονοϊού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, “στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί”.
“Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”.
“Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα ή αλλιώς ευρύτερα γνωστό ως “κώδικας συνόρων της περιοχής Σένγκεν”.
Ειδικότερα, η παράγραφος 6 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται, αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, “ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών μελών”.
“Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία” έλεγε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε άλλωστε του κυβερνητικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας το τρίπτυχο προστασία συνόρων – γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές – ελεγχόμενες δομές, δηλώνοντας ότι “είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί”.
Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου, έγινε γνωστό πως ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει σύντομα επισκέψεις στα τρία νησιά της περιοχής, όμως θα ξεκινήσει από τη Σάμο, δηλαδή στο νησί όπου δεν συνέβη σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με την άγρια καταστολή σε Λέσβο και Χίο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.