Ο φράκτης δεν λύνει το πρόβλημα
Σε βάρος των μεταναστών λειτουργούν όσοι υποκίνησαν την κατάληψη της Νομικής σύμφωνα με την Α.Νταλάρα υφυπουργό για θέματα μεταναστών του υπουργείου Εργασίας. Ρήγμα και με Παπουτσή, καθώς ασκεί κριτική και για τον φράκτη στον Έβρο που δεν τον θεωρεί λύση στο πρόβλημα
- 26 Ιανουαρίου 2011 12:57
Για επιβάρυνση της θέσης των μεταναστών που κατέλαβαν τη Νομική έκανε λόγο η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Άννα Νταλάρα.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει είναι σε βάρος των μεταναστών, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν φταίνε.
Η Άννα Νταλάρα, αναφερόμενη σε αυτούς που καθοδήγησαν τους μετανάστες, σημείωσε ότι πρόκειται για λάθος χειρισμό και μια εκ του πονηρού, ή στην καλύτερη περίπτωση, αφελής προσέγγιση, συμβουλή.
Άσκησε μάλιστα κριτική σε όσους απαιτούν νομιμοποίηση σε όλους, όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα, ως σταθμό στην πορεία προς την ΕΕ.
“Τι σημαίνει νομιμοποίηση σε όλους τώρα, τι κάνουμε παιδομάζωμα, με το ζόρι κάτσε να σε νομιμοποιήσω, και να σε εντάξω, αφού υπάρχει μεγάλη πληθώρα αυτών των ανθρώπων και συντριπτική πλειοψηφία που δεν θέλει ούτε να αφομοιωθεί, ούτε να ενταχθεί, ούτε να κλέψει, ούτε να πεινάσει, θέλει να περάσει και να φύγει. Δεν έχει άλλη πόρτα”.
Στόχος ο έλεγχος της ροής
Η υφυπουργός δεν αναφέρθηκε στο πώς θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, ωστόσο μίλησε ευρύτερα για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
Μάλιστα, διαφοροποιήθηκε ελαφρώς από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατασκευή φράκτη στον Έβρο, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι να εμποδίσεις την είσοδο σε όλους, αλλά να ελεγχθεί η ροή για την καλύτερη ζωή αυτών που έρχονται στην Ελλάδα.
Η Άννα Νταλάρα έκανε λόγο για υποκρισία των Βορείων Ευρωπαίων, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών περνά από την Ελλάδα με στόχο να φτάσει στην Ευρώπη, αλλά κολλάνε στη χώρα μας.
Σημείωσε ότι στόχος της δικής της πολιτικής είναι να πιέσει ώστε να μπορούν αυτοί που έρχονται να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.
Έρχονται κυνηγημένοι, δεν έρχονται για την Ελλάδα, δυστυχώς είναι η μόνη τους είσοδος, αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος για να μην καλλιεργείται η φοβία”.
Οι ευθύνες και το Δουβλίνο 2
Σε ερώτηση για τις πολιτικές ευθύνες στο ζήτημα της μετανάστευσης, η υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη και υπήρξαν καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και κυρίως στο θέμα του ασύλου.
Προανήγγειλε μάλιστα προσπάθεια αλλαγής της Συνθήκης Δουβλίνου 2 (την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα) και η οποία προβλέπει ότι “ένας μετανάστης που έχει μπει παράνομα σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι υποχρεωμένος να μείνει για πάντα στην ευρωπαϊκή χώρα που πρωτομπήκε και πρωτοσυνελήφθη”.
Τόνισε ότι μπορεί η συνθήκη να αλλάξει, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο