Ο Γεωργιάδης βάζει ξανά στη γωνία την κυβέρνηση για τα Τέμπη
Διαβάζεται σε 5'Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας πως τα Τέμπη δεν απασχολούν τους πολίτες. Άδειασμα από Μαξίμου. Η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση ΚΚΕ για εξεταστική
- 10 Νοεμβρίου 2023 06:15
Σε δύσκολη πολιτικά θέση έφερε την κυβέρνηση για άλλη μία φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τις δηλώσεις του πως τα Τέμπη δεν απασχολούν τους πολίτες.
Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καλούν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας από την κυβέρνηση.
Το Μαξίμου βέβαια δεν απέπεμψε τον κ.Γεωργιάδη, αλλά τον άδειασε μεγαλοπρεπώς δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.
“Αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μας απασχολεί και απασχολεί τους πολίτες”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδραξε μάλιστα την ευκαιρία για να ανακοινώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη, αν και επιφυλάσσεται για το περιεχόμενο της και κατά τη διαδικασία θα κάνει τις δικές της παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ήταν επομένως ο κ. Γεωργιάδης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που τον υποστήριξε, σαφώς εκτός της κεντρικής γαλάζιας γραμμής. Φαίνεται δε πως η απρέπεια Γεωργιάδη έπαιξε ρόλο στην απόφαση να ψηφίσει η ΝΔ την πρόταση του ΚΚΕ και να μην περιμένει πότε θα καταθέσει τελικά το ΠΑΣΟΚ πρόταση για προανακριτική.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Η απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου όπως ανέφερε “να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων που παρέπεμψαν στις καλένδες τη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης”.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για τις παρατάσεις από το 2016 και τη ΝΔ, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τα σχέδια για κοινή γραμμή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, που χάραξαν Ανδρουλάκης- Κασσελάκης στη συνάντηση τους, ναυάγησαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κώστα Σημίτη.
Ταυτόχρονα όμως το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι προσδιορίζοντας το εύρος της έρευνας από το 1997 “οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών”. Καθώς και ότι υποβαθμίζει την “ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών”.
Γαλάζια στελέχη σχολίαζαν πάντως ότι ανέμεναν από τις 31 Οκτωβρίου πότε θα καταθέσει το αίτημα το ΠΑΣΟΚ. Ενώ εκτιμούσαν πως στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ καθυστερεί γιατί αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να στηρίξει νομικά μία πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παρότι η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής θα ήθελαν να προχωρούσε η υπόθεση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο Άδωνις και ζήτησε συγνώμη και υποστήριζει ότι δεν τα είπε έτσι
Εν τω μεταξύ ο κ. Γεωργιάδης, αφού το Μαξίμου του είχε “τραβήξει το αυτί”, ζήτησε αφενός συγνώμη για τις δηλώσεις του, αλλά αφετέρου έκανε λόγο για διαστρέβλωση. Μάλιστα πήρε το λόγο και στη Βουλή, για να υποστηρίξει πως “αν είχα πει αυτό που λέτε, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου από ντροπή”.
Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε ειδικότερα συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, με το σκεπτικό ότι: “Η εμπειρία μου, τηλεοπτική και ραδιοφωνική, θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει, και να έχω αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή, τη διαστρέβλωση που, για μικροκομματικούς λόγους, θα έκαναν μετά βεβαιότητος, την επόμενη στιγμή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι”.
Για “αλαζονική και καθεστωτικής νοοτροπίας” συμπεριφορά και “επίδειξη απανθρωπιάς” έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε στον κ. Γεωργιάδη: “Όταν ρωτηθήκατε για την Εξεταστική Επιτροπή είπατε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται και σήμερα έρχεστε και λέτε ότι στηρίζετε τη σύσταση της Επιτροπής. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο”.
“Να προσέχουν τα στελέχη της ΝΔ”
Σημειωτέον ότι στο briefing, ο κ. Μαρινάκης όχι μόνο άδειασε τον κ.Γεωργιάδη, αλλά κάλεσε μάλιστα “το σύνολο των στελεχών της ΝΔ να προσέχουν πολύ τις διατυπώσεις τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας”.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης φέρνει με τις δηλώσεις του σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ούτε η πρώτη φορά που του γίνονται συστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης είχε ζητήσει “να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Και στη συνέχεια σε συνέντευξη του είχε σημειώσει ότι “η αλαζονεία είναι μία πάθηση πολύ ανησυχητική”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε προκαλέσει σάλο πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όταν “απείλησε” τους δημότες Χαλανδρίου πως εάν επανεξέλεγαν το Σίμο Ρούσσο θα έχαναν κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειωτέον δε ότι ο κ. Ρούσσος επανεξελέγη πανηγυρικά…
Παρά τα απανωτά “ολισθήματα” όμως ο κ.Γεωργιάδης παραμένει ακλόνητος στην κυβέρνηση και σε αυτή την τετραετία. Στο Μαξίμου άλλωστε φαίνεται ότι θεωρούν πως είναι καλύτερα να τον έχουν εντός κυβέρνησης παρά εκτός κυβέρνησης και εκτός ελέγχου…